image

Helft bedrijven onbekend met laptop-razzia's VS

zondag 8 januari 2012, 13:35 door Redactie, 16 reacties

De helft van de bedrijven weet niet dat de Amerikaanse douane zonder enige reden laptops in beslag kan nemen, om vervolgens de inhoud te kopiëren en met andere overheidsdiensten te delen. Dat blijkt uit onderzoek van de Association of Corporate Travel Executives. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging (ACLU) is inmiddels twee rechtszaken gestart om het willekeurig in beslag nemen en bekijken van laptops te stoppen.

Het doorzoeken van de laptops vormt voor allerlei beroepsgroepen een probleem. "Ik heb een juridische verplichting om de vertrouwelijkheid van die gegevens voor mijn klanten te beschermen", zegt patentadvocaat Robert Plotkin. "Als ik met het doorzoeken zou meewerken, denk ik dat mijn klanten mij kunnen aanklagen wegens het schenden van de vertrouwelijkheid."

Encryptie
Volgens de ACLU gaat het doorzoeken van laptops veel verder dan het doorzoeken van iemands bagage, aangezien laptops vaak persoonlijke, privé of gevoelige gegevens bevatten. "Als ze iets in beslag nemen, zou er een reden moeten zijn", zegt democratisch afgevaardigde William Keating. Hij merkt op dat de balans tussen nationale veiligheid en burgerrechten lastig is.

Vanwege de doorzoekingen aan de grens, hebben verschillende bedrijven nieuw beleid voor zakelijke reizigers ingesteld. Zo mag personeel geen gevoelige informatie meer op laptops bewaren, en wordt alles op bedrijfsservers bewaard. Dat heeft als nadeel dat werknemers niet kunnen werken op plekken waar geen internetverbinding is.

Eerder pleite burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) al voor het versleutelen van alle laptops en computers.

Reacties (16)
08-01-2012, 14:24 door Anoniem
"Eerder pleite burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) al voor het versleutelen van alle laptops en computers."

Tja. Als je je wachtwoord dan niet geeft, zeggen ze dat je een terrorist bent en ga je zonder verdere concrete verdenking of aanklacht de cel in, dankzij een nieuw wetje dat Obama aan het begin van dit jaar getekend heeft.
Het is maar wat je wilt.

We wachten rustig af tot de EU deze maatregelen gaat "harmoniseren".

Slaap lekker.
08-01-2012, 16:11 door Anoniem
Ze krijgen van mij heus wel een wachtwoord.... <smile> .....
08-01-2012, 16:23 door Eerde
Er zijn twee zzzimpele manieren dit op te lossen;

1. Iedere Yank die Europa binnenkomt zijn laptop in beslag nemen vertellen dat je de inhoud gaat kopiëren en hij/zij hem na 3 uur weer terug krijgt. Dit om de rechten en plichten van alle burgers in beide 'verenigde staten' gelijk te schakelen ;)
Moet je eens zien hoe snel het afgelopen is met die Yankee-bevoegdheid !

2. Voor Europese reizigers kan je natuurlijk b.v. Wuala gebruiken (beter dan Dropbox etc) doordat Wuala de files splitst heeft zelfs de 'vinder' van een deel van de code er nix aan. Geen Wuala op je laptop installeren, dat doe je na de douane pas weer ;)

Lost niet het off-line punt op, maar wie is dat nu nog tijdens (zakelijk) reizen ?
08-01-2012, 18:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-01-2012, 18:38 door Eerde
Hugo, dat kan men makkelijk zien.
Totale schijf 320GB, partitie C\: 60GB en D:\ 30GB (of hoe heten die dingen bij M$ ?). Het totaal klopt dan niet. Of dacht je dat een paar sukkels dat bedacht hadden ?
08-01-2012, 21:07 door Ferryvb
Ik zou gaan voor geen harddrive, linux live cdtje, en mijn data downloaden van een fileserver of evt mijn eigen pc in nederland :)

Wel vind ik dit belachelijk en zware inbreuk op de privacy van reizigers. Waarschijnlijk bereiken zei zo ook nooit hun doel want iedereen die wat te verbergen heeft snapt dat dit encrypted moet zijn, dan wel niet op hun computer het moment zei de grens passeren.

Wat als zei er achter komen dat er een gedeelte encrypted is, word je dan gedwongen de code te geven omdat je anders het land niet in komt, of meteen opgepakt alszijde terrorist tot het tegendeel bewezen word?
08-01-2012, 22:21 door Anoniem
Dat mag, kan en doet de Nederlandse douane ook gewoon hoor. Vrijwel ieder land.
08-01-2012, 23:37 door Anoniem
de regels van de Amerikanen zijn wel grappig .
09-01-2012, 08:47 door Anoniem
hmm, waarom gaat iedereen van zijn files downloaden, denk je nu echt dat "uncle sam" niet meeluistert....
09-01-2012, 08:50 door spatieman
de 1e oplossing van Eerde bevalt mij VEEL beter.
09-01-2012, 08:52 door Anoniem
Tja, met een tool als TrueCrypt kun je bijvoorbeeld een verborgen OS creën dat ook nog eens versleuteld is. Als de douane vervolgens je TrueCrypt wachtwoord wil hebben kun je dat geven en zelfs tonen dat het werkt. Meer zullen die mensen op dat moment toch niet doen neem ik aan, want voordat je een schijf op een forensische manier volledig op data doorzocht hebt ben je vele uren/dagen verder. Intussen ben jij door de douane heen en zitten zij met een waardeloze image.

Er is dus altijd wel een manier voor te verzinnen, maar je zit weer met de afweging praktisch vs veilig en juist daar delft veiligheid nagenoeg altijd het onderspit.
09-01-2012, 09:47 door Anoniem
Nog leuker: Zoek een oude laptop waar je eigenlijk niets meer mee doet.
Plaats daar een paar mappen in als: SecretPlans, Target[n], met zoveel mogelijk sub-mappen.

En plaats daar allemaal filmpjes in met NyanCat of Rick rolling!
Veel succes met uitzoeken wat echt is FBI ;)
09-01-2012, 09:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-01-2012, 22:22 door cryptomannetje
Volgens mij beschikt Truecrypt over een zogenaamde 'plausible deniability' mogelijkheid. Een partitie waar niets op staat en een verborgen partitie. Heeft iemand hier al ervaring mee?
10-01-2012, 13:47 door Ferryvb
Door cryptomannetje: Volgens mij beschikt Truecrypt over een zogenaamde 'plausible deniability' mogelijkheid. Een partitie waar niets op staat en een verborgen partitie. Heeft iemand hier al ervaring mee?

Ik weet dat truecrypt de mogelijk bied om binnen een encrypted partitie nog een verborgen encrypted partitie te maken, maar dit leid weer tot de vraag hoe gespecialiseerd hun personeel is, het is immers een optel sommetje, en hoe graag hun jou data willen hebben...
16-01-2012, 15:43 door intrax
Al deze technische oplossingen zijn niet erg handig bij gebruik in de praktijk. Waar het om gaat is dat het recht op privacy van de burger steeds verder wordt ingeperkt en dat moet stoppen. Wakker worden !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.