image

Juridische vraag: Mag burger openbare weg filmen?

woensdag 8 december 2010, 10:57 door Arnoud Engelfriet, 29 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: In de Gooi- en Eemlander las ik dat een inwoner van Hilversum aan zijn dakgoot een webcam heeft hangen (al 3 jaar) en daarmee opnames maakt van de straat. Nu vroeg ik me af, mag dat zomaar? Mag een burger met camera's de openbare weg filmen, en mag de politie die beelden als bewijs gebruiken?

Antwoord: Het korte antwoord: nee, dat mag hij niet zomaar - en ja, de politie mag tóch die beelden gebruiken.

Het ophangen van een camera om daarmee mensen te filmen, is een strafbaar feit, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 441b Wetboek van Strafrecht: maximaal twee maanden cel). Je mag dus wel op straat fotograferen of filmen, maar geen vaste camera ophangen zonder meteen ook een bordje op te hangen dat deze er hangt. Een webcam permanent voor het raam zetten zodat iedereen op straat gefilmd wordt, valt ook onder dit verbod. Als je de camera op voldoende afstand plaatst, zodat mensen niet herkenbaar in beeld kunnen komen, is de webcam wel toegestaan.

Praktisch punt bij dit soort webcams is trouwens nog wel hoe je dat bordje ophangt zodat mensen het zien, zonder dat ze al in beeld zijn voordat ze gefilmd worden. Maar lukt je dat, of is de camera zo eenvoudig herkenbaar dat geen apart bordje meer nodig is (de camera ís dan de aankondiging), dan ben je niet strafbaar.

Het kan zijn dat een gemeente in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) nadere regels over cameratoezicht op de openbare weg heeft gemaakt. Daarbij kan een regel gelden dat je als burger niet stelselmatig de openbare weg mag filmen. Even navragen bij de gemeente dus. De APV van Hilversum zegt niet meer dan dat de burgemeester mag besluiten tot cameratoezicht, maar niets over wat burgers doen. (Een cameraverbod in Hilversum lijkt me ook wat opmerkelijk.)

Door burgers of bedrijven gemaakte opnamen of films mogen worden afgegeven aan de politie als er strafbare feiten op staan. Een werknemer die gefilmd is bij het plegen van diefstal op het werk, kan zo strafrechtelijk vervolgd worden.

Dit geldt zelfs als de opnamen illegaal gemaakt zijn Zo vond de Hoge Raad in 2003 dat illegale opnamen gemaakt door een detective-bureau als bewijs konden dienen in een strafzaak. Bewijs wordt niet "onrechtmatig verkregen" (en dus onbruikbaar voor het openbaar ministerie) omdat een burger de wet schond bij het verzamelen. Dit zou pas anders worden als politie of andere opsporingsambtenaren betrokken of op de hoogte zouden zijn van het illegale filmen.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (29)
08-12-2010, 12:01 door Anoniem
Bedankt voor dit artikel met de link naar de uitspraak van de Hoge Raad.
Ik filmde mijn eigen auto's met een webcam (niet openbaaar te bekijken) na stelselmatig vernielingen aan mijn auto.

Toen de politie een keer voor wat anders bij mij thuis was, sommeerden deze dat ik per direct de camera verwijderde. Schijnbaar hadden ze toch gelijk dus.... maar hun stelling dat het bewijs niet te gebruiken was blijkt dus niet correct :)
08-12-2010, 12:20 door cjkos
Is het ook niet zo dat je de camera niet zo mag opstellen dat je bij iemand anders in huis kan kijken? Ofwel, de openbare weg ok, richten op andermans huis niet ok.

Overigens, vroeger hadden mijn ouders van die spionnetjes (Spiegeltjes bij het raam) om naar beneden te kijken wie er aan de deur stond. Is het niet zo dat je kan stellen dat zo'n camera het werk van die spionnetjes heeft overgenomen? En het afhangt van de context waarin de beelden gebruikt (gaan) worden?

Dat zou mij logischer lijken eigenlijk.
08-12-2010, 12:21 door Anoniem
@cjkos,
een spiegel slaat het beeld niet op, een camera vaak wel ;)
08-12-2010, 13:01 door Anoniem
@cjkos

Ik heb de vraag gesteld. Echter heeft de krant na een update van de website de foto weggehaald welke ook nog eens bij het artikel stond. De beelden hebben ook korte tijd op Youtube gestaan. Ik weet niet wat reden is dat ze verwijdert zijn.
(google levert nog de image wanneer je de kop van de artikel invult)

Heeft de politie ingegrepen of was de eigenaar van de beelden bang geworden? (ik weet niet dat je dan als dader de eigenaar van de beelden kan vervolgen)

In Hilversum zijn ze heel actief met webcams. (Lees volgende artikelen)
http://www.gooieneemlander.nl/nieuws/regionaal/hilversumplassen/article6385476.ece/Boze-buurt-richt-camera-op-fabriekspoort-VSH?showComments=1

http://www.gooieneemlander.nl/nieuws/regionaal/hilversumplassen/article6432660.ece/Uitbreiding-Hilversumse-fabriek-VSH-gaat-niet-door

Hier wordt ook niet gerept dat wat men doet eigenlijk illegaal is. Het gaat steeds meer op lijken dat de doel de middellen heiligt. Hierdoor krijg ik wel het gevoel dat de politie eigenlijk wel blij is met deze illegale acties van burgers.
08-12-2010, 13:06 door N4ppy
@cjkos: Als ze alleen een monitor aan de camera heeft denk ik wel maar als er een opname gemaakt wordt niet
08-12-2010, 13:08 door N4ppy
Overigens is het (voorzover ik weet) zo dat je, als bedrijf, beelden standaard max 24 uur mag bewaren als er mensen gefilmd worden (op prive terein).
Indien in die 24 uur een incident opgenomen wordt dan mag je ze weer wel langer bewaren
08-12-2010, 13:48 door Anoniem
"Als je de camera op voldoende afstand plaatst, zodat mensen niet herkenbaar in beeld kunnen komen, is de webcam wel toegestaan. "

Is dat afhankelijk van de resolutie ? Immers kan je bij digitale videobeelden ook gewoon inzoomen.
08-12-2010, 14:30 door Anoniem
Zeg Arnoud, even wat anders, wat is je mening hier over?

http://www.security.nl/artikel/35244/1/Bufferteam_ComputerCiminaliteit.html

Is vandaag nog nieuwe info bij gekomen, duurt waarschijnlijk even voor de web-moderator het door laat.
08-12-2010, 16:09 door Anoniem
Sterker nog: Google filmt de hele zaak en zet de boel online. Maar wat doen ze met de raw material? Daar hoor ik de overheden niet over. Dus laat de burger maar lekker filmen en gluren!

Gr. Marc
08-12-2010, 19:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-12-2010, 00:51 door johanw
Bewijs wordt niet "onrechtmatig verkregen" (en dus onbruikbaar voor het openbaar ministerie) omdat een burger de wet schond bij het verzamelen. Dit zou pas anders worden als politie of andere opsporingsambtenaren betrokken of op de hoogte zouden zijn van het illegale filmen.

Dat is dus buisiness voor schimmige bedrijfjes die zodanig opereren dat de politie geloofwaardig kan ontkennen er iets vanaf te weten.
09-12-2010, 07:45 door Syzygy
Interessant want ik ben bezig een camera in te stellen en te monteren (hij komt er toch hoor ;-) meer voor reclame doeleinden zodat mijn (toekomstige) klanten de kwaliteit kunnen bekijken.

Vragen aan Arnoud:

1.
Regelmatig rijd ik over bedrijven terreinen (openbare weg) en zie daar diverse camera's en ben van te voren niet gewaarschuwd (vaak wel hoor d.m.v.. bordjes). Hoe is dat geregeld ?

2.
Vaak zie je ook dat mensen (bedrijven) een camera hebben om de voordeur te bekijken (soms vanuit binnen , soms vanuit buiten het pand) dus om te zien(wie er voor de deur staat bijv.
Hoe is dat dan geregeld ?
09-12-2010, 10:12 door spatieman
gij zult geen webcams ophangen.
want de overheid duld geen concurrentie.
09-12-2010, 14:56 door Anoniem
Vraag je of ze een camera ophangen, en of zij dit ook in Vernederland willen doen, wat nu al in UK gebeurd.
Kan je nog wat bijverdienen.
http://interneteyes.co.uk/
09-12-2010, 22:39 door Arnoud Engelfriet
@Syzygy: Je moet gewaarschuwd zijn, een camera die hangt te filmen zonder dat je dat kunt weten is verboden, de exploitant daarvan is strafbaar. Een bordje hoeft niet als de camera er zo duidelijk hangt dat iedereen hem moet zien hangen. Of wat sommige winkels doen: een monitor ophangen bij de deur zodat je langs die weg ziet dat er gefilmd wordt.

Bij deuren van bedrijfspanden of privepanden geldt hetzelfde. Je moet kunnen zien dat je gefilmd wordt, liefst voordat je in beeld brengt.

Een camera die geen overlast geeft maar wel illegaal hangt zal nul prioriteit krijgen bij de politie.
10-12-2010, 07:35 door Dev_Null
@Arnoud: "Je moet gewaarschuwd zijn, een camera die hangt te filmen zonder dat je dat kunt weten is verboden, de exploitant daarvan is strafbaar. Een bordje hoeft niet als de camera er zo duidelijk hangt dat iedereen hem moet zien hangen."

Hoe zit het dan met de verborgen cameras die ingebouwd zitten in de meeste geld/pinautomaten?
Die filmen ook "de pinner" en en-passant "de rest van straat" onder het motto "er kangebruik gemaakt worden van beeldregistratie". Is dat wel legaal dan?
10-12-2010, 08:11 door Syzygy
@ Arnoud

Bedankt voor je reactie

Groet Syzygy
10-12-2010, 08:43 door Arnoud Engelfriet
@Dev_Null: Bij de meeste geldautomaten zit ergens een sticker die waarschuwt dat er cameratoezicht is. Zolang dat gericht is op gebruikers van de automaat, is het toegestaan. Gaan ze de camera gebruiken om de openbare weg in de gaten te houden, dan lopen ze tegen de grenzen uit mijn artikel aan. Maar toevallig een paar stoeptegels in beeld is nog geen cameratoezicht van de openbare weg.
11-12-2010, 10:47 door Pimmetje
Een cameraverbod in Hilversum lijkt me ook wat opmerkelijk.

Klinkt leuk, maar die zin mag Arnoud even toelichten. (al begrijp ik de ironie er wel van)

Gelden er dan in Hilversum andere regels omdat het ooit dè mediastad van Nederland was?

Dat is net zo iets als roepen dat je veilig woont omdat je naast het politiebureau woont.
Alsof de agent daar aan een oplader in de muur hangen voor het geval er een melding is (zoals de brandweer wel op de kazerne wacht tot er een uitruk is).
11-12-2010, 10:51 door Pimmetje
Door Dev_Null: Hoe zit het dan met de verborgen cameras die ingebouwd zitten in de meeste geld/pinautomaten?
Die filmen ook "de pinner" en en-passant "de rest van straat" onder het motto "er kangebruik gemaakt worden van beeldregistratie". Is dat wel legaal dan?

De kwaliteit is zo erbarmelijk dat de pinner vaak amper te herkennen is.
Laat staan de omstanders en evt. passanten.
De scherpte-diepte van de camera's is (wellicht opzettelijk) bedroevend slecht.

En, wie zegt dat er geen toestemming is voor deze camera's???
Daar wordt even voor het gemak van uitgegaan.
Het zou zomaar zo kunnen zijn dat burgers iets niet mogen waar de gemeente voor een ander doel een uitzondering kan maken. De algemene veiligheid (pinners trachten te herkennen en daarmee misdaad trachten op te lossen, te voorkomen of doen afnemen, lijken mij hele legitieme redenen voor zo'n uitzondering.
11-12-2010, 11:17 door Arnoud Engelfriet
Door Pimmetje:
Een cameraverbod in Hilversum lijkt me ook wat opmerkelijk.

Klinkt leuk, maar die zin mag Arnoud even toelichten. (al begrijp ik de ironie er wel van)

Gelden er dan in Hilversum andere regels omdat het ooit dè mediastad van Nederland was?
De regels uit het wetboek van strafrecht gelden natuurlijk in Hilversum net als elders. Maar zoals je in het artikel kunt lezen, kan een gemeente strengere regels stellen, bijvoorbeeld dat filmen op de openbare weg in het geheel niet mag. Zo'n verbod staat niet in de APV van Hilversum, en dat zou ook wel erg ironisch zijn.
13-12-2010, 19:17 door Anoniem
Misschien wordt het eens tijd dat de wet aangepast wordt.
Kijk dat er recht moet zijn op privacy en niet zomaar gefilmd mag worden ben ik het helemaal mee eens.
Maar tegenwoordig loopt er zoveel geboefte rond, je wilt (zeker met woning overvallen van tegenwoordig) graag weten wie voor je deur staat. Een buurman van me heeft een camera achter zijn slaapkamerraam gezet, die filmt 's nachts de auto van hem en zijn 2 buren want het bestrijkt de hele parkeerplaats.

Ben benieuwd hoe het dan zit met de wet, aangezien het geen vaste opstelling is. Hij staat los op de vensterbank en kan aldus gewoon weggenomen worden, hetgeen overdag ook gebeurt.
Maar wat mij betreft zou het wettelijk mogelijk moeten zijn om je eigendommen middels camerabewaking te beschermen, zonder dat dit aangekondigt hoeft te worden. De bordjes "hier waak ik" zouden imho ook niet hoeven.
Als iemand besluit tot inbreken of stelen heeft hij ook besloten om de daarmee samenhangende risico's op de koop toe te nemen. Dus als je dan op camera staat of de hond je ballen eraf bijt, tja jammer dan. Moet je maar met je poten van andermans eigendommen afblijven.

Ik ben geen PVV voorstander, maar dat is nu wel niet een politieke vereniging die dit soort zelfbeschermings mogelijkheden door de wet heen zou kunnen krijgen.
Het is toch van de gekke als je een inbreker betrapt en je verschrikt je, en je geeft hem een dreun, dat die inbreker meer beschermd is dan jij in notabene jouw eigen woning waar hij niets te zoeken heeft?
Netzo met cameratoezicht.

Het is niet zo, maar het zou wel mooi zijn als dat aangepast zou worden.
21-12-2010, 10:31 door Pimmetje
Nog een vraag aan Arnoud:

Stel de camera wordt aangekondigd middels de bekende bordjes dan zou het STRAFrechtelijk niet verboden zijn.
Kan de burger die gefilmd wordt dan CIVIELrechtelijk stappen ondernemen?
a) als in de APV GEEN strengere regels staan;
b) als in de APV WEL strengere regels staan?

En een praktijkvoorbeeld:
Een bewoner op de bovenste woonetage van een gallerijflat is de vervuiling in het trappenhuis beu.
Het trappenhuis gaat namelijk nog 1 etage hoger dan de lift: de trap naar de liftmachinekamer.
De bewoner plaatst een sensor tussen de lift en de trap naar liftmachinekamer om mensen te betrappen die
daar gaan 'chillen' en de boel vervuilen.
Hij hangt bordjes op dat er gefilmd wordt.
Het is (mijns inziens) geen openbare weg/ruimte omdat de toegang van de flat is afgesloten en alleen toegankelijk is voor bewoners of voor bezoek dat selectief wordt toegelaten middels aanbellen.

1. ben ik juist in mijn vaststelling dat het geen openbare ruimte is?
2. mag het filmen enkel door deze bordjes te plaatsen?
3. kunnen mensen (bewoners/bezoekers van bewoners) niets ondernemen tegen de opnamen?
4. wat nu als niet direct is vast te stellen wie de eigenaar van de camera is, tot wie moet je je dan wenden?
ditlaatste lijkt mij toch een hiaat in wet, die denk ik uitgaat van de overheid die bordjes plaatst op de openbare weg...
21-12-2010, 10:43 door Arnoud Engelfriet
Je kunt je als burger niet op de APV beroepen want die dient niet jouw belang maar alleen de gemeente. Je kunt alleen tegen cameratoezicht optreden als blijkt dat het een privacyschending is én je daardoor aantoonbaar schade hebt. Als de APV wordt overtreden, kun je dus alleen de politie tippen en die kunnen dan eventueel een boete opleggen.

Uit je praktijkvoorbeeld:
1) Als het trappenhuis door iedereen te betreden is, dan denk ik dat het wél openbare ruimte is en dat een bordje genoeg is. Pas als het "een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats" is, dan is het niet meer de openbare ruimte. Het feit dat het gebouw privaat eigendom is, is irrelevant. Het gaat erom of mensen daar in principe zomaar kunnen komen. Dat je moet aanbellen, kan de doorslag geven maar niet automatisch.
2) De wet verbiedt dit niet; mogelijk de regels van de vereniging van eigenaren of de verhuurder wel. Maar dat is iets tussen hem en de VvE of verhuurder, jij hebt daar niets mee te maken.
3) Ze kunnen klagen bij de VvE en verhuurder mits er een regel wordt overtreden.
4) Dat kan de VvE of verhuurder uitzoeken lijkt me. Die kunnen ook de sensor/camera weghalen omdat het hun terrein is, en dan een sticker met "eigenaar van dit ging gaarne melden bij beheerder" ophangen.
21-12-2010, 11:04 door Pimmetje
Arnoud, dank voor je snelle reactie.
M.b.t. tot punt 1:

In het verkeer en WVW1990 geldt dat onder een 'voor verkeer openstaande weg' valt:
een parkeergarage waar een ieder na een druk op de knop een kaartje krijgt (mits niet vol).

En in het geval het een parkeergerage is voor bedrijfspersoneel of bewoners (met een abonnement of proximitycard) dan is het géén 'voor verkeer openstaande weg'.

Idem met een camping waar de beheerder bepaalt of je binnen mag/er plek is/je bezoekadres aanwezig is.

Is dat in het geval van een flat met afgesloten toegang dan anders?
(ik weet dat dit niet onder de WVW1990 valt, maar wellicht is de overeenkomst het 'openbare' karakter wat ontbreekt door aanbellen/sleutelbezit/bewoner.
21-06-2012, 18:48 door Anoniem
mijn buurman heeft een camera voor het raam staan om mij en mijn man te filmen en te kijken of wij niet tegen zijn auto aan rijden. mag dat?
16-07-2012, 18:39 door Anoniem
mijn buurman heeft een camera voor het raam staan om mij en mijn man te filmen en te kijken of wij niet tegen zijn auto aan rijden. Mag dat?
anoniem
20-06-2013, 22:26 door Anoniem
mag ik een camera buiten ophangen die enkel gericht is op mijn auto ter beveiliging op parkeer terein van mijn auto?
05-03-2014, 22:54 door Anoniem
geachte arnoud

wij hebben hier in de buurt stelselmatig last van bandenprikkers en dealers
hierdoor is de wijk er zeer op achteruit gegaan.
Nu willen wij aan justitie vragen of het mogelijk is één of meerdere camera,s op te mogen hangen (wel met aankondiging)
uiteraard.
ik heb gelezen dat het wel is toegestaan als het valt onder bescherming van eigen goed mits de beelden niet publiekelijk
worden vertoond.
Het stukje openbare weg wordt dus toegestaan.
klopt dit?
zo niet is er dan een middel om toch een aantal plaatsen in de wijk te beschermen met camera toezicht?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.