image

Mozilla: McAfee vermoordt Firefox

zondag 19 februari 2012, 12:25 door Redactie, 29 reacties

Een populaire security-plug-in van McAfee zorgt weer voor grote problemen bij Firefox, waarop Mozilla overwoog om de extensie van het beveiligingsbedrijf te blokkeren. Het gaat om SiteAdvisor, een plug-in die gebruikers voor potentieel gevaarlijke zoekresultaten waarschuwt. Geheugenlekken in de plug-in zorgen voor een groot aantal crashes en vertragingen, die veel gebruikers aan Firefox toeschrijven. Die besluiten vervolgens een andere browser op te zoeken. "McAfee vermoordt ons", zegt Mozilla-ontwikkelaar Nicholas Nethercote.

"Deze uitbreidingen zorgen voor serieuze problemen bij onze gebruikers. Versies die dit probleem vertonen moeten worden geblokkeerd", zegt ontwikkelaar Dietrich Ayala op Bugzilla, het forum waar bugmeldingen over Firefox worden uitgewisseld. Nethercote merkt op dat 75% van alle door Firefox-gebruikers geinstalleerde extensies en plug-ins niet op addons.mozilla.org worden gehost, en daardoor buiten de controle van Mozilla staan.

Vorig jaar oktober besloot Mozilla al om SiteAdvisor in Firefox vanwege soortgelijke problemen te blokkeren.

gebruikers
Het huidige probleem zou alleen bij de Windows-versie spelen. Maar zelfs als McAfee het probleem oplost, zou dat alleen in een nieuwe versie zijn en hebben gebruikers van de huidige versie nog steeds het probleem, gaat Nethercote verder. Volgens Paul Wright heeft Firefox vanwege McAfee al veel gebruikers verloren.

Gebruikers zouden de browser vanwege de prestatieproblemen die de plug-in veroorzaakt laten vallen, aangezien ze Firefox de schuld van de crashes en vertragingen geven. "Een klant ben je zo verloren, maar het winnen van één kost veel moeite", merkt Wright op.

Security Essentials
Nethercote adviseert Firefox-gebruikers die de plug-in hebben geïnstalleerd om die uit te schakelen. "McAfee heeft een slechte geschiedenis als het gaat om de kwaliteit van hun Firefox add-ons. Ik vond SiteAdvisor ook een zeer irritante en nutteloze add-on. Ik ben geen expert in Windowsbeveiliging, maar als je naar alternatieven zoekt heb ik van velen gehoord dat Microsoft Security Essentials de beste virusscanner voor Windows is. Het is zeer effectief, gratis en niet indringend. Het installeert ook geen add-ons in Firefox."

Reacties (29)
19-02-2012, 12:49 door varttaanen
Geen last van, gebruik avg, maar die zeurt de hele tijd dat firefox te veel geheugen gebruikt.
19-02-2012, 12:58 door Skizmo
SiteAdvisor... valt in de category 'ik ga je search results om zeep helpen'-plugin. waardeloos
19-02-2012, 13:11 door Rene V
Door varttaanen: Geen last van, gebruik avg, maar die zeurt de hele tijd dat firefox te veel geheugen gebruikt.

Stap over op Avast. Net zo effectief, ook gratis en die zeurt niet ;-)
19-02-2012, 14:09 door Anoniem
Gebruikers kunnen toch die MacAfee-plugin gewoon deinstalleren (verwijderen) ? Gewoon goed communiceren met je Firefox gebruikers en aangeven dat die SiteAdvisor niet productief is voor een computergebruiker.
Mozilla zal zich veel beter moeten richten op stabiliteit en veiligheid van hun browser en add-ons. Naar mijn mening staan er te veel overbodige add-ons op de site addons.mozilla.org. Hoe zit het met de veiligheid van al die toepassingen, wordt er goed door Mozilla getest ?
19-02-2012, 15:24 door Anoniem
of gebruik Linux dan heb je helemaal nergens last van.
19-02-2012, 16:33 door Spiff has left the building
Heeft iemand recente ervaringen met McAfee SiteAdvisor op IE8 en/of IE9?
Levert dat eveneens crashes en andere problemen op, net als met Firefox, of functioneert het met IE wél redelijk?

Ikzelf heb McAfee SiteAdvisor jaren geleden nog op IE7 gebruikt, tot ik erachter kwam dat het verantwoordelijk was voor de vastlopers van IE7. Sindsdien heb ik het niet meer gebruikt, dus ik kan niet spreken uit ervaring met IE8 of IE9.
19-02-2012, 17:43 door S-q.
@Spiff

Ik gebruik IE8 op een XP in combi met Site Advisor. Geen problemen.

De plugin kan toch ook gewoon even uitgeschakeld worden in IE!

Ik heb SA ook op mijn EeePC met W7-Starter met IE9 en zoekmachine Bing. Gaat ook goed
Maar eens even gebrobeerd op Google, ook geen probleem.

Ik zal morgen bij mijn dochter op haar Vista met IE9 kijken.
Volgens mij heb ik die SA daar ook op gezet.

IE9 wil wel steeds alle plug-ins voor versnellen uitschakelen zoals bekend.
19-02-2012, 18:00 door Spiff has left the building
@ S-q.,
Dank je,
dat is goed om te horen, dat McAfee SiteAdvisor op IE8 en IE9 nu blijkbaar werkt zonder problemen.


En wat betreft het gedrag van IE9 met steeds die waarschuwing "Maak Internet Explorer sneller door invoegtoepassingen uit te schakelen",
dat kun je veranderen, maar die mogelijkheid zit raar verstopt:

Alt \
Beeld \ Werkbalken \ Opdrachtbalk inschakelen
+
Opdrachtbalk \ Extra \ Werkbalken \ Invoegtoepassingen uitschakelen \
\ "Maak Internet Explorer sneller door invoegtoepassingen uit te schakelen"
\ Waarschuwing geven wanneer de vertraging door invoegtoepassingen langer is dan --> 5,00 sec.
+
Beeld \ Werkbalken \ Opdrachtbalk uitschakelen

Door dat instellen van dat "langer dan 5,00 sec." ben je in het vervolg verlost van die irritante onzin-waarschuwingen.
19-02-2012, 18:02 door S-q.
@Spiff;
Dank je.
Je hoort nog van mij omtrent de toepassing met Vista.
19-02-2012, 18:08 door Anoniem
Nou zo te lezen komen er toch steeds meer problemen boven bij Firefox ,zo te lezen steeds is IE zo slecht nog niet !
19-02-2012, 18:08 door Spiff has left the building
@ S-q.,
O, maar ik mag wellicht aannemen dat wanneer McAfee SiteAdvisor op IE9 op Win7-Starter werkt zonder problemen, dat dat dan waarschijnlijk ook voor IE9 op Vista zal gelden.
Maar mocht je nog wat ontdekken dat wat anders laat zien, ja, dan verneem ik het nog graag.
Dankjewel, hoor.
19-02-2012, 18:28 door Rubbertje
Door René V:
Door varttaanen: Geen last van, gebruik avg, maar die zeurt de hele tijd dat firefox te veel geheugen gebruikt.

Stap over op Avast. Net zo effectief, ook gratis en die zeurt niet ;-)
Ik gebruik de betaalversie van AVG Internet Security en ik had ook last van die melding maar die kun je uitschakelen! Dus ik heb er geen last meer van.
19-02-2012, 18:30 door Goeroeboeroe
Dit is 'n volstrekt zinloze plug-in. Ik heb ooit nog uitgebreid meegewerkt aan het testen van de oorspronkelijke SiteAdvisor. Die was prima. Als je iets meldde, kreeg je gelijk 'n reactie, bijvoorbeeld.
Toen hebben ze het aan McAfee verkocht. Die sloopte gelijk Linux-ondersteuning eruit en stopte er 'n waanzinnige hoop reclame voor McAfee in. 'n Kleine extensie was veranderd in 'n monster van 'n programma.
McAfee reageert op geen enkele melding. Als je site ten onrechte als gevaarlijk wordt gemeld, heb je pech. Ze scannen maar eens in ongeveer het halfjaar. Het geeft dus een volstrekt onbetrouwbaar gevoel van veiligheid, want het is geen real-time scanner. Bovendien scannen ze niet bijvoorbeeld álle downloads, maar ze voeren 'n soort steekproef uit. Ook al anders dan de oorspronkelijke extensie, die scande álles.
Als een site malware heeft en je linkt naar die site, komt jouw site ook gelijk op de rode lijst. Niet eens oranje, nee, rood. Op mijn site heb ik zo'n 600 links. Goeie kans dat één van die sites waar ik naar link gehackt is. Als toevallig op dat moment SiteAdvisor mijn links controleert, ben ik minstens 'n halfjaar gevaarlijk. Nou ja, ik, m'n site...
Ik heb dat overigens nooit meegemaakt, dus hier spreekt geen frustratie. Ik constateer alleen dat het een waardeloos systeem is, omdat McAfee niet op meldingen reageert. De oorspronkelijke makers deden dat wel, en dan heb je 'n redelijk up-to-date systeem. Kortom: door McAfee veranderd van een prima extensie in bloatware van de meest waardeloze soort.
19-02-2012, 19:08 door cyberpunk
Ik gebruik ook avast!, maar die slaat de bal ook al eens mis. Zo had ik vandaag een melding van avast! over de update van de virusdatabase die ik probeerde op te halen. Zo zie je maar!

Verder moet ik toch wel even opmerken dat de begeleidende afbeelding bij dit artikel fantastisch is! :-) Waar hebben jullie die gevonden?
19-02-2012, 19:32 door Spiff has left the building
Door cyberpunk: Verder moet ik toch wel even opmerken dat de begeleidende afbeelding bij dit artikel fantastisch is! :-) Waar hebben jullie die gevonden?
Ja, 't arme beestje:
http://www.security.nl/image/3670
Het is een uitsnede van de "Please don’t hurt the web" afbeelding.
Voer je een image-search uit met "Don’t hurt the web", dan vind je nog vele locaties met die afbeelding.
19-02-2012, 19:42 door TorProject
Naja, wie installeert dat soort rommel dan ook? Je kan zelf toch even nadenken voordat je ergens op klikt?
19-02-2012, 19:58 door Spiff has left the building
Door TorProject: Naja, wie installeert dat soort rommel dan ook? Je kan zelf toch even nadenken voordat je ergens op klikt?
Uiteraard moet je nadenken voordat je klikt,
maar nadenken alleen geeft beperkte informatie, hoe bekwaam je ook wel bent.
Een klein beetje extra informatie kan daarom zeer welkom zijn. Ikzelf vind WOT daarvoor prettig.
(En zonodig een url invoeren in VirusTotal (en/of URLVoid) voor een multi-check dat kan ook nog, wanneer je dat nodig vindt.)
19-02-2012, 20:10 door spatieman
nergens last van.
ik ga natuurlijk niet 100% uit van de scores van siteadvisor, het ding geeft veel false positives ,maar ach, die zijn het zelfde als in interetterbak explorer.
ik denk alleen dat ik zonder SA me wat onveiliger ga voelen op bepaalde sites als ze het ding doodlaten bloeden voor FF..
19-02-2012, 20:30 door Goeroeboeroe
Door spatieman: nergens last van.
ik ga natuurlijk niet 100% uit van de scores van siteadvisor, het ding geeft veel false positives ,maar ach, die zijn het zelfde als in interetterbak explorer.
ik denk alleen dat ik zonder SA me wat onveiliger ga voelen op bepaalde sites als ze het ding doodlaten bloeden voor FF..
Dat is dus precies het valse gevoel van veiligheid dat ik bedoel. SiteAdvisor loopt probleemloos tot 'n halfjaar achter. Je gaat toch ook niet je virusscanner 'n halfjaar niet updaten? SiteAdvisor is echt alleen nog maar 'n reclamevehikel voor McAfee. En als ze wél 'n waarschuwing geven, kan die inmiddels allang zijn achterhaald.
In de oorspronkelijke opzet, voor McAfee het kocht, was SiteAdvisor bedoeld als 'n soort geautomatiseerde WOT, als 'n soort indicatie. Niet de min of meer zwartwit-waarschuwing die McAfee ervan heeft gemaakt. Maar ja, dat kost meer geld.
19-02-2012, 21:47 door S-q.
@Spiff;

Ik heb iets nu toch wel iets geks.
Op mijn laptop met W7 heb ik nu voor mij zelf SA eens geinstalleerd.

Het gekke; Als ik in IE9, Google gebruik blijft het logo in de werkbalk grijs, maar werkt de aanduiding in de zoekresultaten wel. (Het grijs blijven wil dus zeggen dat programma/plug-in geen verbinding heeft.

Op het moment dat ik naar een website ga als Security.nl wordt het logo wel meteen groen en is er verbinding met McAfee.
Op de site van MSN geen probleem. Zoekmachine Bing ook niet.

Maar van een vastlopen van de IE9 is geen sprake dusver ;-))

Er is dus misschien wel iets mee.
Of houdt Google niet van McAfee??
19-02-2012, 21:50 door TorProject
Firefox heeft toch al die Google waarschuwing er in zitten?
19-02-2012, 22:14 door Anoniem
Heb er ooit die site advisor van McAfee eens opgehad op een pc maar als je dat ding ging verwijderen, wat een miserie en dat liet hardnekkige sporen na in het register die je zomaar niet wegkreeg.
Misschien hebben ze dat al aangepast, geen idee, het komt er niet meer op hier.
20-02-2012, 09:09 door Anoniem
Je kunt dit ook "extern" oplossen door OpenDNS te gaan gebruiken. Werk prima, betere internetervaring, zonder enige vorm van systeembelasting.
20-02-2012, 10:03 door S-q.
@Spiff;

Zoals je al verwachtte, geen probleem onder Vista met IE9.

Samengevat;
XP+IE8
W7+IE9
W7 Starter+IE9
Vista+IE9

Geen vastlopers of andere gekkigheid.
20-02-2012, 15:22 door cyberpunk
Door Anoniem: Je kunt dit ook "extern" oplossen door OpenDNS te gaan gebruiken. Werk prima, betere internetervaring, zonder enige vorm van systeembelasting.

Alleen bevindt het hoofdkwartier van OpenDNS zich in aRmerika en dus valt al hun data onder de zgn. Patriot Act. Daar word ik niet echt blij van...
20-02-2012, 16:42 door Anoniem
Ik weet niet of het nog bestaat, maar er was voor Firefox een zoekmachine die ook site's beoordeelde zoals Siteadvisor. Ik kan alleen niet meer op de naam komen.
20-02-2012, 17:21 door Anoniem
Door Anoniem: Ik weet niet of het nog bestaat, maar er was voor Firefox een zoekmachine die ook site's beoordeelde zoals Siteadvisor. Ik kan alleen niet meer op de naam komen.

Denk dat je de plugin WOT bedoelt
20-02-2012, 20:42 door 0101
http://www.mywot.com.
Werkt trouwens niet alleen op Fx, ook voor Chrome, Opera, IE, Firefox, Safari en als bookmarklet.
21-02-2012, 08:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.