image

"Assange wacht doodstraf in VS"

dinsdag 11 januari 2011, 22:56 door Redactie, 26 reacties

De advocaten van Julian Assange zijn bang dat als de WikiLeaks-oprichter aan de VS wordt uitgeleverd, hij daar de doodstraf krijgt. In een 35 pagina's tellend document zijn verschillende redenen genoemd om de uitlevering van Assange aan Zweden wegens zedenmisdrijven te voorkomen. Zo zou de uitlevering in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (ECHR) zijn. Daarbij vrezen de advocaten niet alleen uitlevering door Zweden, ook het ontvoeren van Assange door de CIA wordt genoemd.

"Indien uitgeleverd aan Zweden, zal de VS zijn uitlevering verzoeken of hem naar de VS ontvoeren, waar er een serieus gevaar is dat hij in Guantanamo Bay of ergens anders wordt vastgehouden, in omstandigheden die in strijd met Artikel 3 van de ECHR zijn. Als Assange aan de VS wordt overgeleverd, zonder de verzekering dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd, is er een serieus gevaar dat hij de doodstraf krijgt." De advocaten wijzen ook naar verschillende bekende Amerikanen die tot de executie van Assange opriepen.

Schietpartij
Naar aanleiding van de schietpartij in het Amerikaanse Tucson, verstuurde WikiLeaks een persbericht waarin het stelt dat het aanzetten tot geweld tegen personen tot meer schietpartijen zal leiden. De klokkenluidersite gaat ook in op de bedreigingen die tegen Assange en andere sympathisanten zijn geuit. "We roepen de Amerikaanse autoriteiten en anderen op om de wet te beschermen en dit soort aanzettingen tot moord op agressieve wijze te vervolgen."

Reacties (26)
12-01-2011, 00:19 door Dev_Null
Ik hoop niet dat het zover zal gaan komen voor Julian Assange zelf als mens en voorvechter voor de "internet persvrijheid"
Ik vermoed dat er pas echt de pl****s uitbreekt tegen de Amerikaanse overheid en aanverwante handlangers....
12-01-2011, 01:10 door Anoniem
Laten ze in Zweden maar eens ernst maken met het oplossen van de moord op de toenmalige Zweedse premier Olof Palme. En verder moet de USA maar eerst het Internationaal gerechtshof in Den Haag erkennen, dan kunnen de oorlogsmisdaden begaan door leden van het USA leger voor het Internationaal Gerecht gebracht worden. Te beginnen met de toenmalige Lt. Calley en zijn peloton, die tijdens hun Vietnam toer als pelotons commandant in het dorp Mai Lai zich schuldig hebben gemaakt aan moord door onschuldige dorpelingen in koelen bloede neer te maaien. Nog onbegrijpelijker wordt het als dezelfde Lt. Calley bij terugkeer in de USA gedecoreerd wordt voor zijn daden in Vietnam en sterker nog hij wordt ook nog eens bevorderd in rang. Na Vietnam hebben we Irak waar ook het een en ander gebeurd is waar de pers vanaf weet. En in Afghanistan? Als dezelfde militaire aanpak gehanteerd wordt als in Vietnam en Irak dan moet je niet verbaasd staan als ook daar militaire acties plaats vnden die niet door welke rules of engagement dan ook verdedigd kan worden.
12-01-2011, 01:29 door Brammel
Onze held....Wie denken de Amerikanen wel dat ze zijn.......Een niet Amerikaan de 'doodstraf' geven voor pers vrijheid.
David v.s. Goliath en we weten allen wie dat wint. Julian je hebt onze steun.
12-01-2011, 01:29 door Anoniem
Ik zag vorige week pas de hele video waar de Apache heli schoot op de journalisten, en op de man die voor een huis liep, en niet te vergeten de mensen in het busje.

Het Amerikaanse leger en overheid is een groot zooitje ongemanierde achterbakse teringleiers.
Doen zich mooi voor naar de buitenwereld, maar denken alles onder controle te hebben, en lekt er dan iets uit, dan krijg
je dit soort verhalen. Bah ik kots van dat land. Dat gaat nog wat worden als Assange achter de tralies komt. Ik hoop dat ze
dan ook gelijk alles op het net pleuren. Toch denk ik dat dit niet gaat gebeuren want dan breekt er inderdaad de pleuris uit.
En dan praten we niet over danoontje power, maar over anonymous POWERRRRRRRRRR

En wat zegt Obama hierover............................??????????????????????????????
12-01-2011, 03:51 door prikkebeen
Door Brammel: Onze held....Wie denken de Amerikanen wel dat ze zijn.......Een niet Amerikaan de 'doodstraf' geven voor pers vrijheid.
David v.s. Goliath en we weten allen wie dat wint. Julian je hebt onze steun.

Juliann Assnge, en dus ook WikiLeaks hebben ook mijn steun. Ik vind het een donatie waard in ieder geval.

Amerika is een oord waar ik dood nog niet eens zou willen vertoeven. Het land begint praktijken te etaleren waar het landen over de hele wereld op aanspreekt en dan bedoelen ze dat niet in positieve zin. Iets met Axis Of Evil meen ik..
Volgende op de rol is Bank Of America en die zal ook wel de (hoofd) opdrachtgever zijn voor deze draconische maatregelen die ze afkondigen tegen Julian Assange. Het zijn uiteindelijk de banken die aan de touwtjes trekken in Corporate America.
12-01-2011, 07:03 door Brammel
$=MACHT totdat de $ waardeloos wordt, ben benieuwd of WikiLeaks Corperate America op zijn grondvesten kan laten schudden....
12-01-2011, 07:19 door WhizzMan
Was het niet zo dat hij in Zweden gezocht werd voor een delict waar hooguit een geldboete op stond van iets van E1500? Het lijkt me sterk dat je iemand langer dan een paar uur in voorarrest zou mogen houden als dat het geval is. Hij heeft volgens mij al langer gezeten in de UK dan wat ie in Zweden als straf zou krijgen, toch?
12-01-2011, 08:25 door Anoniem
United $tate$ of America = $churken$taat numero uno.
12-01-2011, 08:33 door Anoniem
"Onze held....Wie denken de Amerikanen wel dat ze zijn.......Een niet Amerikaan de 'doodstraf' geven voor pers vrijheid."

Terwijl ze tegelijkertijd de NY Times e.d. buiten schot houden. Het is te belachelijk voor woorden. Maar indien Amerika zich echt gehaat wil maken, moeten ze dat vooral doen. Walgelijk land.
12-01-2011, 08:37 door Anoniem
Dat van die doodstraf is een beetje dubieus, er bestaat in Amerika alleen op 'State' niveau een doodstraf (in lang niet alle staten), maar Federaal niet. Als Assange wordt uitgeleverd is dat op gronde van een vermeende federale misdaad, en er is domweg geen enkele doodstraf binnen het federale recht.
12-01-2011, 09:36 door spatieman
kun je zien hoe hard de wereld voor dit nieuwe reich doet bukken als die wordt uitgeleverd.
12-01-2011, 10:13 door Anoniem
Toch blijft die Assange met z'n wikileaks een vreemd verhaal...

Pleit voor openheid bij regeringen en bedrijven en probeert dat af te dwingen middels de publicatie van gestolen documenten (waarvan de inhoud dan weer erg tegen blijkt te vallen). Hij zou er 250.000 hebben - maar niet meer dan een paar duizend zijn er inmiddels openbaar gemaakt.

Waar blijft Assange met z'n befaamde openheid over wikileaks zelf?!? Wie werken er voor/met hem? Wie zijn z'n donateurs en waar gaat het geld aan op? Waarom staan nog niet alle documenten online en hoe lang moeten we wachten tot er wel iets 'smeuïgs' online staat?

Of heeft Assange wel recht op geheimhouding (een recht dat hij anderen ontneemt door hun vuile was buiten te hangen) juist omdat hij vecht tegen de "slechteriken"? Ik krijg een heel erg dubbele-maten gevoel bij de wikileaks klucht...
12-01-2011, 10:21 door Syzygy
En dan zie ik van de week die trekpop van Obama weer een toneelstukje opvoeren ...

Economisch ligt dat land in puin, van de status is in de wereld weinig meer over, het grossiert alleen nog maar in onkunde en dramatische acties .

Als je tegenwoordig "Proud to be an American" roept is dat meer een bevestiging van je geestelijke incompetentie dan een uitroep voor je liefde voor het vaderland.
12-01-2011, 11:01 door Anoniem
Waar zou hij veiliger zijn in het geval van een uitleveringsverzoek door de VS? Bij de trouwste bondgenoot die de VS heeft of bij 1 van de meest socialistische Staten in Europa? En toch kiest hij er voor zo lang mogelijk bij de eerste optie te blijven. Ik kan dat maar op 1 manier verklaren: hij heeft daadwerkelijk gedaan waar hij van beschuldigd wordt en vreest de straf en het imagoverlies.
12-01-2011, 12:42 door Securitate
ik ruik een infiltrant met fud.
regel #1 inlichtingendienst, verdeel en heers.
helaas ano vriend, gaat niet lukken.
de amerikaanse stinklucht is te heftig.
hobbies kosten altijd geld, wie een ander daarin wil ondersteunen staat dat vrij.
en als dat onmogelijk blijkt te worden gemaakt, koop dan gewoon geen amerikaanse shit meer.
maar wie levert zijn aaifoon in voor principes?
wat zijn dat eigenlijk, principes?
die nette amerkaanse christenen behoren gewoon nederig hun andere wang te tonen en zich te verontschuldigen ipv met uitroeing dreigen.
die regeltjes die die man op een berg heb gebeiteld gelden kennelijk niet voor hen, in gods own country.
zij zijn teveel bezig met hun eigen afgod, geld.
12-01-2011, 12:44 door Iceman
Mocht er sprake zijn van een eventuele uitzicht op doodstraf, dan is het grondwettelijk verboden in Zweden dat men hem uitlevert.
12-01-2011, 14:24 door Anoniem
Idd @Securitate
Met u eens. De VS wil maar o zo graag zijn regels opleggen aan de rest van de wereld, b.v. op het vlak van handelsafspraken e.d. (denk aan ACTA, patenten, copyrights, enz) echter bij voorkeur gelden die regels niet voor henzelf, m.a.w. wij kunnen de VS er niet op aanspreken dat zij deze handelsafspraken schenden.
Het werkt maar één kant uit.
12-01-2011, 14:36 door Anoniem
Ik volg meer de gedachtegang van Domscheit-Berg met het hopelijk vlug startende openleaks.org.
12-01-2011, 14:37 door Brammel
Nooit staatsburgers uitleveren onder verdachte omstandigheden. In de VS wordt ie dood of monddood gemaakt.
Schande dat Interpol en Zweden hieraan meewerken.
12-01-2011, 14:48 door Securitate
vriend brammel.
money talks.
business as usual...
12-01-2011, 15:19 door Securitate
Door Anoniem: Ik volg meer de gedachtegang van Domscheit-Berg met het hopelijk vlug startende openleaks.org.
is ook goed, ben ook benieuwd.
het gaat om de boodschap, niet wie het brengt.
het moet een geanonimiseerd doorgeefluik worden zonder dat de info wordt gedropt.
willen we dat ze filteren of doen de ontvangers dat?

maar laten we hopen dat het om echte misstanden blijft gaan.
dat het niet ontaard in nsb praktijken en anderssoortige matennaaierij.

het valt me trouwens op dat de kranten die alles weten verdomde weinig publiceren.
12-01-2011, 18:34 door Anoniem
Wat ik niet snap is het volgende:
- Robert Gates (de secretaris van Defensie van de US) deed het lekken van de cables af als iets dat niet had mogen gebeuren. Jammer dat het gebeurd was.
- Er zou volgens hem geen schade ontstaan, omdat de wereld nu eenmaal niet zonder de US kan (dat vind ik overigens het engste aan zijn betoog over de cables die gelekt waren).
- Een redelijk deel van de gelekte cables was al bekend of werd vermoed door de rest van de wereld
- Assange is niet het lek, maar de messenger.
- De cables bevatten geen staatsgeheimen. Alleen wat gebazel tussen diplomaten in de wereld.

Dus waarom doen ze dit? Ik denk omdat men daar blijkbaar denkt dat ze het kunnen en mogen.
13-01-2011, 00:00 door Anoniem
Ik denk dat de VS deze deceptie moet nemen als een vent. Welke overheidsorganisatie geeft om te beginnen al 3 miljoen!! mensen toegang tot geheime documenten. Zijn ze zo naief te denken dat het dan geheim blijft? Nog los van het feit dat er tussen die 3 miljoen, verschillende "mollen" zullen zitten met banden naar de VS niet goed gezinde naties.
Die documenten waren natuurlijk ook al lang bekend in China, Rusland en noem er nog maar een paar op. Dat is ook de reden dat internationale diplomatie, ontwapening, het überhaupt veiliger en schoner maken van de wereld, zo moeizaam verloopt.
13-01-2011, 02:51 door Anoniem
AMERICA heeft teveel macht, het is een gevaar voor onze samenleving. Assange doet niets anders dan geheimen van de macht openbaren, wij zijn toch degene die het recht in onze handen moeten hebben. Samen stemmen gelden.

V1x
13-01-2011, 19:40 door d4mn
Op zich wel weer iets Amerikaans, mooie kans om een punt te zetten. Bizar natuurlijk, maar mocht ie de doodstraf niet krijgen heb je natuurlijk grote kans dat een paar maandjes later opeens in het nieuws komt dat Assagne dood is, en dat het eigenlijk heel onduidelijk is wat er is gebeurd. Tja, zucht ... CIA he .. gelukkig best een endje weg dat land.
17-01-2011, 19:34 door jasa32
Mocht Assange ter dood worden veroordeeld,
zijn er mensen, die hopen op een nieuwe 9/11
in het kwadraat..........................................
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.