image

"Militaire cyberaanval is oorlogsmisdrijf"

dinsdag 13 maart 2012, 15:00 door Redactie, 8 reacties

Een groot probleem bij een potentiële cyberoorlog is dat niet alleen de militaire elektronische infrastructuur wordt getroffen, maar ook die burgers gebruiken. Volgens beveiligingsexpert Marcus Ranum is de kans groter dat de kritieke infrastructuur van een land het doelwit is. "Als je naar internationale mensenrechten kijkt, denk ik dat het zeer lastig is om een militaire cyberaanval uit te voeren die niet alleen geen oorlogsmisdaad is, maar ook geen oorlogsmisdrijf is", aldus Ranum. Hij is een bekend beveiligingsonderzoeker en CSO van Tenable Network Security.

Eerder liet het Amerikaanse ministerie van Defensie weten dat cyberaanvallen in bepaalde gevallen een militaire vergelding rechtvaardigen. Het beleid en wanneer de VS een cyberaanval gaat vergelden is vaag. Daarnaast is het opstellen van een definitie van een oorlogsmisdaad niet voldoende, merkt Ranum op. Het uitvoeren van een aanslag of blokkeren van een commercieel schip zijn technisch gezien ook oorlogsmisdaden, maar de meeste landen waar dit gebeurt zien het niet als reden om de actie te vergelden.

Stuxnet
"Het zou fantastisch zijn als we duidelijk maken wanneer we vergelden", merkt Ranum op. "Wat ik graag zou zien is de dat VS zegt dat we niet de eerste zijn om te gebruiken, hoewel we waarschijnlijk het al als eerst hebben gebruikt." Vroeger vertelde Ranum dat cyberoorlog onzin is, maar sinds Stuxnet heeft hij zijn mening veranderd.

Offenssief
Een andere ontwikkeling waar Ranum zich zorgen over maakt is de term "actieve verdediging in cyberspace." Een tactiek die onder andere in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd toegepast.

Daarbij wordt de vijand opgezocht voordat ze hun troepen kunnen verzamelen en vervolgens vernietigd. "Als ik hoor dat we actieve verdediging in cyberspace doen baart mij dat zorgen. Het lijkt erop dat wij in de aanval gaan en beweren dat het verdediging is", besluit de expert.

Reacties (8)
13-03-2012, 15:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-03-2012, 15:36 door Anoniem
Maar wat heb je eraan?

Het inschalen van een aanval geeft andere landen instrumenten die anders mogelijk niet beschikbaar zouden zijn.
13-03-2012, 15:40 door anoniem lafbekje
Is wat banken en hedgefondsen doen niet ook een soort van cyberaanval? En zo ja, hoe kun je dan vergelding verwachten?
13-03-2012, 16:06 door Anoniem
En dat maakt de aanvallen van Officier van Justitie Van Zwieten en consorten op buitenlandse servers eveneens tot een oorlogsmisdaad. Willens en wetens buitenlandse servers aanvallen zonder af te wachten wat men in het land daarvan vind en toestemming geeft neem je bewust een risico dat je systemen en mensen treft met alle gevolgen van dien. Het valt niet te verantwoorden om zonder toestemming van betreffende buitenlandse overheden uit snelheidsbeland maar de wetten en regels aan je laars te lappen.
13-03-2012, 16:46 door Mysterio
In veel gevallen is oorlog misdaad, dus waarom zou je spreken van een oorlogsmisdaad?

Wil je een land echt treffen dan moet je er voor zorgen dat de burgers geen zin meer hebben in oorlog. Dus... tactische doelen treffen: elektriciteit, wegen, vliegvelden, sluizen, bruggen etc... etc... Als het met een vliegtuig mag, dan mag het ook digitaal.
13-03-2012, 20:35 door Anoniem
Cyberaanval of niet wat veel realistischer is dat gewone Nederlandse mensen zich oplaten blazen in de ambassade van Rusland in Den Haag. Puur voor vergelding van wat ze het gewone volk van Syrië aandoen. En daar kan Rosnthal met al zijn mooie woorden helemaal niets aan doen. In Brussel is al wat bezig heb ik begrepen.
14-03-2012, 01:29 door Anoniem
"Als je naar internationale mensenrechten kijkt, denk ik dat het zeer lastig is om een militaire cyberaanval uit te voeren die niet alleen geen oorlogsmisdaad is, maar ook geen oorlogsmisdrijf is"

Is het hacken van de radarsystemen van de vijand een oorlogsmisdaad ? Ik vind Ranum zijn stelling ontzettend zwak.
14-03-2012, 09:11 door Anoniem
Dus als ik het goed begrijp : Stuxnet afsturen op Iran is geen oorlogsmisdrijf ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.