Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Juridische vraag: Mag ICTer de bedrijfs databases gebruiken om prive informatie op te vragen van collega's?

26-03-2012, 14:22 door Anoniem, 2 reacties
Hallo,

We hebben hier een ICTer die beheer pleegt over verschillende HR gerelateerde databases, ik merk dat hij/zij hier ook in kijkt om te zien of overwerk van collega ICTers is goed gekeurd, en spreekt ook collega's aan als deze iets fout hebben ingevuld/gedeclereerd. Ook wordt de database geraadpleegt om prive telefoonnummers op te zoeken. Volgens mij mag dit helemaal niet, en ik sta ook op het punt om dit bij de OR te gaan melden aangezien de leidinggevende hier niets mee doet. Welke regelgevingen kan ik hiervoorraadplegen of aanhalen ?
Reacties (2)
26-03-2012, 16:51 door SirDice
Door Anoniem: Volgens mij mag dit helemaal niet
Volgens mij ook niet.

Die persoon heeft misschien, vanuit zijn/haar werkzaamheden, toegang tot die database maar dit betekent niet dat hij/zij daar zomaar in mag grasduinen. Zolang die persoon geen HR medewerker is heeft hij/zij geen enkel recht om daar in te kijken.

http://www.cbpweb.nl/Pages/inf_va_personeelsgegevens_derden.aspx
(Meer toegang voor derden, niet echt van toepassing geloof ik)

Deze is beter:
Alleen medewerkers zoals uw direct leidinggevende of afdeling Personeelszaken hebben toegang tot uw personeelsdossier voor zover dit noodzakelijk is voor een goede uitoefening van hun functie en voldaan is aan de geheimhoudingsplicht van artikel 12 Wet bescherming persoonsgegevens. Tot slot geldt dat er soms binnen een organisatie specifieke regelingen zijn over wie toegang heeft tot personeelsdossiers. Zo kan geregeld zijn dat alleen personen die (extra) gescreend zijn, toegang hebben tot personeelsdossiers.
http://www.mijnprivacy.nl/Vraag/privacy_werk_uitkering/Personeelsdossier/Pages/Personeelsdossier.aspx
26-03-2012, 16:59 door -ItsMe-
Nee, het mag niet zondermeer. Het zou vreemd zijn, maar het zou aan zijn takenpakket toegevoegd kunnen zijn maar dan moet dat organisatorisch geborgd zijn. Buiten dat heeft hij er niks te zoeken anders dan voor zijn werk noodzakelijk is.
Kan hij zich niet beperken, dan zit hij niet op zijn plek.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.