image

Amerikaanse internet kill-switch uitgeschakeld

zondag 20 februari 2011, 11:14 door Redactie, 10 reacties

Deze week is er in de Verenigde Staten een nieuw voorstel ingediend om kritieke cyberdreigingen aan te pakken, zonder dat de Amerikaanse president daarbij het internet kan uitschakelen. De afgelopen maanden passeerde meerdere keren een zogeheten kill-switch de revue. Die zou Barack Obama de mogelijkheid geven om bij een grootschalige aanval het internet deels uit te schakelen.

De vernieuwde Cybersecurity and Internet Freedom Act stelt volgens de opstellers dat niet de president, noch andere partijen in dienst van de VS de autoriteit hebben om het internet uit te schakelen. De wet moet juist de voorwaarden duidelijk maken wanneer de Amerikaanse regering kan en mag ingrijpen om de kritieke infrastructuur te beschermen.

"We willen het eens en voor altijd duidelijk maken. Zoals iemand laatst zei, is de term kill-switch de dooddoener van het cybersecurity debat geworden", aldus Senator Joe Lieberman die als onderdeel van een Homeland Security commissie het nieuwe voorstel indiende. Niet alleen zou het uitschakelen van het internet in strijd met het doel van de wet zijn, het is zelfs onmogelijk, merkt Lieberman op.

Twijfels
Privacygroepen zijn echter niet overtuigd. "De vraag gaat veel verder dan een kill-switch. Het gaat erover of de overheid zich met communicatie kan bemoeien. De vraag is of er daar voldoende bescherming tegen is", zegt Michelle Richardson van de ACLU. Volgens haar geeft het voorstel de president nog steeds veel mogelijkheden om zich met de communicatie op internet te bemoeien.

Ze krijgt bijval van digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation. "De president heeft nog steeds ongecontroleerde macht om te bepalen welke diensten en inhoud in het geval van een cyberramp over het internet mogen gaan." Volgens EFF advocaat Kevin Bankston zijn de zorgen van de burgerrechtenbeweging dan ook niet veranderd.

Reacties (10)
20-02-2011, 11:24 door Syzygy
Senator Joe Lieberman die als onderdeel van een Homeland Security commissie het nieuwe voorstel indiende. Niet alleen zou het uitschakelen van het internet in strijd met het doel van de wet zijn, het is zelfs onmogelijk, merkt Lieberman op.
Hetgeen een kind van 12 met beperkt IQ hem ook had kunnen vertellen.

Het gaat erover of de overheid zich met communicatie kan bemoeien
De overheid bemoeit zich toch immers overal mee dus waarom NIET met communicatie.

Ik ben bang dat het allemaal Digitale Don Quichots worden.
20-02-2011, 14:21 door Anoniem
zou die kill-switch juist niet de best DoS ooit zijn...? xD
20-02-2011, 16:09 door Anoniem
Als politici het internet willen reguleren blijkt plotsklaps ieder's privacy in de gevarenzône
te zijn beland, terwijl eigenlijk de onbegrensde vrijheid bedoeld wordt.

Als criminelen mijn privacy binnendringen om mijn bankgegevens te jatten is de publieke interesse
ver te zoeken en moet ik mij maar zelf zien te redden.

De president van de USA wordt geacht de machtigste man van de wereld te zijn, maar hij moet met
zijn poten van het internet afblijven.
Dan is de internetmaffia toch duidelijk machtiger dan hem?
20-02-2011, 18:54 door Anoniem
Ik denk dat dit te maken heeft met revolutie dat sinds het begin 2011 aan de gang is in het midden-oosten zoals Tunesië en Egypte!
20-02-2011, 22:29 door Anoniem
Ik ben niet echt bekend met deze materie en de infrastructuur van het internet, maar zou het niet handiger zijn om in geval van acute nood (bijvoorbeeld in tijd van oorlog) het land gedeeltelijk af te sluiten van de rest van de wereld, in plaats van het hele internet plat te gooien?
21-02-2011, 06:49 door Syzygy
Door Anoniem: Ik ben niet echt bekend met deze materie en de infrastructuur van het internet, maar zou het niet handiger zijn om in geval van acute nood (bijvoorbeeld in tijd van oorlog) het land gedeeltelijk af te sluiten van de rest van de wereld, in plaats van het hele internet plat te gooien?

Dat kan niet als je snapt hoe het internet werkt

Het is net als de straten in een groet stad.
Stel je staat op een plein en wil het verkeer vanuit het Noorden blokkeren
Als je een straat afsluit rijdt het verkeer om en komt via de andere, Oost, Zuid, West -straat op het plein want automatisch verschijnen er borden die zeggen dat de Noord route is afgesloten

Zo ook met een land.
Je moet alle toegangswegen afsluiten om het land te isoleren.
Het Internet is net als het wegennet globaal gezien niet van 1 land maar van alle landen bij elkaar.
Als Belgie een kill-switch qua wegennet zou willen inzetten moet ze dus alle toegangswegen vanuit Nederland, Duitsland Luxemburg, Frankrijk en Engeland afsluiten.
Als we dan vanuit NL: naar FR willen moeten we dus over Duitsland maar het kan dan nog steeds wel.

Je kunt dus niet ALLE wegen onder 1 knop brengen net zo min als je het gehele Internet onder 1 knop kunt brengen
21-02-2011, 10:17 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben niet echt bekend met deze materie en de infrastructuur van het internet, maar zou het niet handiger zijn om in geval van acute nood (bijvoorbeeld in tijd van oorlog) het land gedeeltelijk af te sluiten van de rest van de wereld, in plaats van het hele internet plat te gooien?

Men wil in eigen land door kunnen draaien, maar het internet in het vijandelijke lang plat kunnen gooien.

Peter
21-02-2011, 11:53 door Anoniem
Het is net als de straten in een groet stad. [sic]

Het kan dus wel.... Elke grote Nederlandse stad had een muur, soms nog met een singel erlangs. Dat heeft het internet ook, alleen dan ziet het er iets anders uit...

De landingsplaatsen van de internationale internet verbindingen naar de VS zijn bekend. Als dat er ongeveer 100 zijn, dan kan je op die plaatsen zeer effectief de VS van het internet afsluiten. Iets subtieler zou zijn om bijv. met BGP niet langer je netwerken te adverteren.

Dat het afsluiten van het internet - de kill-switch - niet fysiek in 1 knopje zit lijkt me irrelevant. Een draaiboek ondersteund door wetgeving waaraan de providers zich moeten houden lijkt me (technisch) voldoende. Of het ook wenselijk is, is vers 2...
21-02-2011, 14:20 door peanuty
Amerikaanse internet kill-switch uitgeschakeld

Hier gaat het al fout.
Er is altijd een alternatief voor hen.
21-02-2011, 16:28 door Anoniem
Waarom zetten ze niet meteen alle DNS rootservers in het Witte huis neer?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.