image

74% browsers ondersteunt HTML5 video

vrijdag 20 april 2012, 11:56 door Redactie, 3 reacties

Bijna driekwart van internetgebruikers gebruikt een browser die video's via HTML5 kan afspelen, wat betekent dat het einde van Adobe Flash Player een stap dichterbij komt. Dat blijkt uit onderzoek van LongTail Video, tevens ontwikkelaar van de JW Player. Deze speler kan video's zowel via Flash als HTML5 afspelen. De gebruikte browserstatistieken zijn van StatCounter. Worden die van Net Applications gebruikt, dan ligt het percentage onder de 63%.

Chrome, Firefox, Safari, iOS, Android en Opera ondersteunen HTML5, wat neerkomt op een aandeel van 74%. Alleen bepaalde telefoons (4%) en Internet Explorer 6/7/8 (22%) ondersteunen de specificatie niet. Bij Net Applications zijn de drie browsers bij elkaar goed voor 37%.

Toch is het percentage browsers dat HTML5 ondersteunt sinds het laatste kwartaal volgens StatCounter met 8% gestegen. Op Android-toestellen zal de ondersteuning van Flash Player uiteindelijk helemaal verdwijnen. Android heeft met 4% inmiddels meer gebruikers dan Opera, dat al tijden rond de 2% zit.

Aanvalsvector
Browser plug-ins, zoals Flash Player, zijn de voornaamste oorzaak dat internetgebruikers via drive-by downloads met malware besmet raken. Ook worden ze bij gerichte aanvallen gebruikt. Zo wel beveiligingsbedrijf RSA via een onbekend Flash Player-lek gehackt.

Het updaten van browser en besturingssysteem gaat in veel gevallen automatisch en is bijvoorbeeld in het geval van Chrome en straks ook Firefox onzichtbaar voor de gebruiker.

De installatie van updates voor browser plug-ins wordt vaak genegeerd of geweigerd, waardoor gebruikers lange tijd kwetsbaar zijn. Hoewel het waarschijnlijk nog wel even gaat duren voordat Flash Player verdwijnt, zou het verdwijnen van de plug-in een aanvalsvector minder betekenen.

Reacties (3)
20-04-2012, 13:01 door Invader Zim
Dat is erg leuk verzonnen allemaal, maar mensen willen wel nog steeds flash games spelen, dus hebben ze flash nog steeds nodig. Wat zou je anders gaan gebruiken? Java? HAHAHAHAHAHAHAHA
20-04-2012, 13:04 door Spiff has left the building
In de bovenstaande opsomming is IE9 vergeten, die eveneens HTML5 ondersteunt.
In het stuk van LongTail Video wordt IE9 wél gewoon genoemd (met een marktaandeel van 11 procent).
http://www.longtailvideo.com/html5/
http://www.longtailvideo.com/support/blog/25890/the-state-of-html5-video-report-javascript-market-share-fullscreen-and-more
20-04-2012, 16:20 door Anoniem
Door Invader Zim: Dat is erg leuk verzonnen allemaal, maar mensen willen wel nog steeds flash games spelen, dus hebben ze flash nog steeds nodig. Wat zou je anders gaan gebruiken? Java? HAHAHAHAHAHAHAHA

epic fail
http://www.html5gamedevelopment.org/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.