image

"Veilige Windows-gebruiker dwingt crimineel naar Mac"

maandag 23 april 2012, 15:32 door Redactie, 8 reacties

Doordat Windows-gebruikers steeds vaker een virusscanner gebruiken zien cybercriminelen zich gedwongen om Mac-gebruikers aan te vallen. Dat beweert Adam O'Donnell, onderzoeker bij beveiligingsbedrijf Sourcefire. Sinds 2003 groeide het aantal Mac-dreigingen naar zo'n 250. Die stijging heeft volgens de onderzoeker niet veel met het marktaandeel te maken. Vier jaar geleden schreef O'Donnell een rapport waarin hij 'game theory' gebruikt om te voorspellen wanneer cybercriminelen zich op Mac OS X zullen storen.

Formule
Als voorwaarden voor zijn berekening stelt de onderzoeker dat Windows-gebruikers een virusscanner gebruiken, terwijl Mac-gebruikers dit niet doen. Daarnaast zouden virusscanners een 80% kans hebben om malware te detecteren. Aan de hand van een vergelijking kwam O'Donnell tot de conclusie dat Apple bij een marktaandeel van 16% interessant voor cybercriminelen zou worden.

Volgens onderzoeksbureau IDC heeft Apple nu een aandeel van 11%. Toch is het platform relatief gezien getroffen door één van de grootste virusuitbraken in de geschiedenis. Als reden geeft O'Donnell dat virusscanners steeds effectiever worden. "Ik ging ervan uit dat de effectiviteit van virusscanners rond de 80% zit. Maar als dat getal stijgt, gaat het marktaandeel waarbij Macs interessant worden omlaag."

Virusscanner
Inmiddels zouden virusscanners al meer dan 80% kunnen detecteren, hoewel sommige statistieken dat tegenspreken. Bij een effectiviteit van 93% hoeft Apple nog maar een aandeel van 6,5% te hebben om een interessant aanvalsdoelwit te zijn. Met het aankomende besturingssysteem Mountain Lion wordt het installeren van kwaadaardige code aan banden gelegd, net als met iOS het geval is.

Tot die tijd adviseert O'Donnell Mac-gebruikers om alert te blijven. "Als je al het nieuws uit de securitywereld volgt hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Maar als het de Mac van je ouders is die je één keer per jaar met kerst patcht, moet je waarschijnlijk wel anti-virus draaien."

Reacties (8)
23-04-2012, 15:45 door SirDice
Ik denk niet dat criminelen zich of op Windows, of op OS-X richten. Ze zullen op beiden richten om zoveel mogelijk te kunnen incasseren.
23-04-2012, 16:08 door Anoniem
Wat een gemekker afgelopen dagen over een java lek in Mac OS, nee Microsoft heeft altijd alles op orde gehad!? Laat iedere fabrikant z'n lekker in z'n waarde. Men kiest zelf voor een Windows PC of een Mac en moet zich dan ook verdiepen in deze materie voordat hij / zij dit aanschaft. Dus ook of er een viruscanner of niet benodigd is. Ik gebruik zowel Windows als Mac en er zijn prima virusscanners voor deze laatste.
23-04-2012, 18:20 door Anoniem
"Met het aankomende besturingssysteem Mountain Lion wordt het installeren van kwaadaardige code aan banden gelegd, net als met iOS het geval is."

Nou, "aan banden gelegd" lijkt mij ook wel wat overdreven. Ik denk dat "moeilijker worden" meer op zijn plaats is. Er zullen genoeg criminelen zijn die zich gewoon als developer bij Apple registreren en een certificaat aanvragen bij Apple om vervolgens kwaadaardige software te ontwikkelen. Tegen de tijd dat Apple de desbetreffende developer en bijbehorend certificaat blokkeert is de software misschien al tien- of honderdduizenden Macs geïnstalleerd.

"Tot die tijd adviseert O'Donnell Mac-gebruikers om alert te blijven."

Dus volgens hem kun je na de overstap naar Mountain Lion als een kip zonder kop rond klikken en hoef je nergens meer op te letten? Je moet gewoon altijd alert blijven. Ik heb jaren lang Windows gebruikt, maar nooit een virusscanner gebruikt, maar ik was wel altijd ontzettend alert. Daarna ben ik overgestapt op Linux (wat over het algemeen wordt beschouwd als nog minder interessant zijnde voor criminelen), maar toch was alsnog alert. Toen ben ik overgestapt op Mac OS X Snow Leopard en ondertussen op Lion, maar naar mijn idee moet je gewoon altijd alert blijven. Klik niet zomaar overal op OK en dergelijke, maar vraag je zelf steeds af of het wel logisch dat er bijvoorbeeld ineens een venster in beeld komt dat om je wachtwoord vraagt.
23-04-2012, 19:41 door Anoniem
Hij heeft wel een Punt al die Hoogwaardige Mac idolaten hadden allang eens met de neus op de feiten gedrukt moeten worden wat een naievelingen zeg.En JA Windows word steeds beters Chapeau Mannen en Vrouwen van Microsoft en dat wilde Ik eens zeggen .
23-04-2012, 19:55 door Anoniem
Alsof virusschrijvers nu opeens de richting Mac zullen gaan omdat detectie rate > 80% is en steeds meer gebruikers een AV gaan gebruiken. Er worden nog steeds lekken gevonden in Windows, Linux en andere OSen, applicaties en java + flash.
23-04-2012, 19:57 door extranion
@anoniem

Het heeft niet zoveel te maken met de fabrikanten, maar eerder dat gebruikers denken dat ze veilig zijn omdat ze een mac hebben. Het is net als je fiets niet op slot zetten in een goede buurt of in een slechte. Beide zit er geen virusscanner op (slot) maar beide kan die gewoon gestolen worden. De kans is alleen nog minder groot, maar dat kan zomaar veranderen als ze besluiten dat het toch wel erg makkelijk is om in de goede buurt fietsen te jatten.
23-04-2012, 22:05 door Anoniem
@extranion: Je bent nog steeds veiliger op een mac dan op een pc. Daar doet het java incident weinig aan.
Ja, er komen steeds meer gevaren voor osx, maar zoals de laatste tijd os afgegeven op gebruikers en het os slaat nergens op.
24-04-2012, 11:33 door Anoniem
Is Windows 7 veiliger dan Windows 95?
Als dat zo is, kunnen verschillende systemen dus verschillende niveau's van veiligheid bieden.
Dus ligt het probleem niet alleen aan de gebruiker; een goed beveiligd systeem kan een gebruiker tegen zichzelf beschermen.
Als nieuwere Windows-versies wel veiliger kunnen zijn dan oudere,
waarom zouden heel andere systemen dan niet nog veiliger kunnen zijn?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.