Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Information Security Management

25-04-2012, 12:23 door 3xNiks, 11 reacties
Beste,

Ik ben op zoek naar personen die deze opleiding volgen of hebben gevolgd. Ik twijfel zelf aan mijn keuze voor deze opleiding, en ik zou graag wat verhalen uit ervaring willen horen. Bij de open dag in Zoetermeer wist men weinig te vertellen.

Gr.
Alex
Reacties (11)
25-04-2012, 12:33 door Anoniem
Beste Alex,

Ik ben een student Information Security Management aan de Haagse Hogeschool en maak tevens deel uit van het PR team.
Graag geef ik antwoord op enige vragen of onduidelijkheden die je op dit moment hebt. Je geeft zelf aan dat je nog sterk twijfel aan de opleiding. Over welke punten zou je graag wat meer informatie willen hebben bij het maken van je keuze?

Gr.
Niels
25-04-2012, 14:50 door Anoniem
Beste Alex,

Ik heb zelf niet de volledige studie gevolgd, maar ik heb de minor vakken gevolgd. Dit als onderdeel van mijn studie Bedrijfskundige Informatica (deeltijd) aan de HHS. Deze minors werden gegeven door een expert op het gebied van security, en ik kan zeggen dat ik er heel veel van heb opgestoken. Niet zozeer op technisch gebied, maar wel op gebied van ethiek, fysieke beveiliging, auditing, governance, kwaliteit (ISO 20000, 31000:2009 en 19011) en wetgeving (WWFT en WBP). Ik moet zeggen dat als ik nogmaals een deeltijd studie zou doen, en deze opleiding zou in het geheel in deeltijd worden aangeboden (was toen niet zo), dan had ik hoogstwaarschijnlijk voor deze opleiding gekozen.

Ik hoop dat je zo wat meer info hebt.

Gr
Rick
25-04-2012, 17:13 door 3xNiks
Beste Niels & Rick,

Bedankt voor uw reacties. Ik twijfel sterk omdat ik de 'promotie van de opleiding' bij de open dag erg vond tegenvallen. Zelf zit ik momenteel in de afstudeerfase van de opleiding Particulier Digitaal Onderzoeker. Op de website van de HHS zag ik dat ik in aanmerking kan komen voor vrijstelling. Nu is mijn vraag: Is dit daadwerkelijk in de realiteit het geval?

Ook zag ik dat de studenten veel op school moeten zijn. Is dit in de realiteit ook zo? (aangezien ik circa 1:30 reistijd heb)

Op de open dag werd ook verteld dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de studenten die net van de Havo afkomen, en studenten die al een MBO-opleiding hebben gevolgd, hierbij werd niet duidelijk verteld wat voor onderscheid. Heeft een van jullie hier wat meer over te vertellen?

Alvast bedankt voor jullie tijd :)

Gr.
Alex

P.S. Niels, zou jij je mail adres in een P.M. willen doorsturen? Als ik meer vragen heb, kan ik deze persoonlijk aan jouw stellen.
25-04-2012, 18:05 door nielsson
Beste Alex,

Om antwoord op je vragen te geven kun je als PDO-er inderdaad vrijstelling krijgen voor blokken binnen het ISM-curriculum. Zelf heb ik dezelfde vooropleiding gedaan, en kan je verzekeren dat dit geen enkel probleem is. In de propedeuse fase zou je bijvoorbeeld al vrijstelling kunnen aanvragen voor het oriëntatieblok, en is gedeeltelijke vrijstelling voor het blok m.b.t. cybercrime ook mogelijk.

De studenten binnen ISM besteden inderdaad erg veel tijd aan hun werkzaamheden op school. Ik zal niet tegen je liegen, want dit is ook echt nodig is. ISM is een pittige en uitdagende opleiding die veel inspanning van haar studenten verwacht.

Over je lange reistijd kan ik je ook mededelen dat de Academie voor ICT & Media een samenwerkingsverband heeft met een woningstichting in Zoetermeer. Zij kunnen je dan ook uitstekend helpen bij het vinden van een woning, mocht je op kamers gaan. Inmiddels is het zo dat alle eerstejaars ISM studenten (waaronder ik zelf) inmiddels zijn voorzien van een woonruimte.

Toevallig ontving ik net een e-mail van een ISM-docent die deze correspondentie heeft opgemerkt. Hij heeft me gevraagd hem op de hoogte te houden van onze e-mail uitwisseling. Helaas biedt security.nl geen mogelijkheid tot het versturen van persoonlijke berichten via de site. Omdat ik niet graag mijn persoonlijke e-mailadres op het internet vermeld zou ik je willen verzoeken een mailtje te sturen naar ismstudent@hushmail.com voor verder contact.

Gr.
Niels
25-04-2012, 19:28 door 3xNiks
Beste Niels,

Hartstikke bedankt voor de antwoorden die je mij hebt kunnen geven. Dit is voor nu voldoende informatie. Ik zal contact opnemen via het gegeven mail adres. (Wat ik persoonlijk niet op een andere manier had gedaan dan jij). Ook had ik al wel verwacht dat een ISM-docent degelijke conversaties als dit opmerkt.

Gr.
Alex
25-04-2012, 22:51 door Anoniem
Beste Alex,

Ook ik ben een student op deze opleiding en ik heb ook Particulier Digitaal Onderzoeker gedaan. Jammer dat je op de open dag niet het gevoel kreeg dat je voldoende geïnformeerd was want het is een pittige maar ook zeker een interessante opleiding. Er wordt veel aan projecten gewerkt waardoor je ook vaker op school dient te zijn. Ik heb tot op heden echter wel de ervaring dat wanneer je 7/8 weken hard werkt, je ook 2/3 weken vrij hebt. Verder kan ik alleen maar zeggen dat de opleiding enorm gestructureerd is (wat ik persoonlijk erg fijn vind).

En om op die docent terug te komen: ik denk niet dat een docent de eigen opleiding graag opheldert op dit forum. Als een student er vervolgens een negatieve reactie onder plaatst dan is zijn reactie nauwelijks serieus meer te nemen.

Met vriendelijke groet,

Bart
26-04-2012, 11:10 door MrTre
Hoi,

Ook ik ben een student ISM met een PDO achtergrond. Als je PDO gedaan hebt, is deze studie een goed vervolgtraject. Dingen die je bij PDO geleerd hebt, valllen bij deze studie op hun plek. Ik kan ook je vertellen dat deze opleiding vele male gestructureerde is in vergelijking met het MBO. Voor PDO-ers is er tevens een traject mogelijk dat ~half jaar studieverkorting oplevert. O.a. zoals eerder genoemd 1 blok uit de propedeuse periode, maar ook 10 weken stageverkorting (1 periode)

De studie bied voldoende uitdaging en verdieping in de stof. Een aantal facetten zullen ook nieuw zijn, wat ook voor een leuke uitdaging zorgt. Ook de contacten van de HHS met het PvIB is ook zeer interessant. We kunnen kostenloos bijeenkomsten bijwonen, met professionals uit het werkveld. zeer tof!

~MrTre
27-04-2012, 12:17 door 3xNiks
Beste Bart, MrTre

Ook bedankt voor jullie reacties, het is goed om te horen dat de opleiding gestructureerd is. Dat is al erg positief. De antwoorden die ik hier heb gekregen heeft mij wel geholpen met het maken van de keuze. Bedankt :)

Gr.
Alex
27-04-2012, 21:51 door fvandillen
Hoi Alex,

Zelf ben ik bezig met HBO Informatica aan de Hogeschool Leiden. Binnen deze HBO is de specialisatie Forensisch ICT beschikbaar. Voor meer informatie kun je kijken op http://www.hsleiden.nl/informatica/forensisch-ict

Mocht je meer vragen hebben, dan ben ik zeker bereid deze te beantwoorden.

Groet,
Florian
28-04-2012, 12:16 door 3xNiks
Beste Florian,

De opleiding Forensisch ICT aan de Hogeschool Leiden heb ik overwogen, maar dit is niet de richting die ik op wil. Bedankt voor het meedenken!

Gr.
Alex
15-05-2012, 12:59 door Jeske
Hoi,
ik ben sinds twee weken gestopt met Technische Informatica aan de TU Delft (ik was 1e jaars) omdat de opleiding te moeilijk was voor mij, en het tempo te hoog lag. Nu ben ik op zoek naar iets nieuws, en is mijn oog gevallen op Information Security Management aan de HHS. Als ik de site bekijk lijken de vakken mij erg interessant, alleen vraag ik me af hoe groot het economisch/bedrijfskundige aandeel van de vakken is. Want ik ben niet op zoek naar een hele economische studie, maar de informatie beveiliging en het psychologische deel trekt mij wel erg aan.
Kan iemand mij vertellen wat de belangrijkste vakken zijn, en of deze studie aan te raden is als ik nauwelijks economie (wel management&organisatie) gehad heb?
En vraag twee, is het mogelijk dat ik 12 juni een proefstudeerdag volg zonder dat ik daarvoor eerst bij een open dag van de HHS geweest ben?
Groet,
Jeske
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.