image

Explosieve stijging besmette Windows-pc's in Nederland

donderdag 26 april 2012, 08:18 door Redactie, 11 reacties

Het aantal met malware besmette Windows-computers in Nederland is het laatste kwartaal van 2011 explosief gestegen, voornamelijk door een Trojaans paard dat geld van online bankrekeningen steelt. Dat blijkt uit het 'Regional Threat Assessment' rapport van Microsoft, dat weer onderdeel van het 12e Security Intelligence Report is.

De eerste drie kwartalen lag het aantal besmette pc's onder het wereldwijde gemiddelde, maar in het laatste kwartaal van vorig jaar is er opeens sprake van een verdubbeling. Gemiddeld vond Microsoft wereldwijd op 7 van alle 1000 Windows-computers malware. In Nederland zijn er van alle 1000 computers 13 geïnfecteerd.

Internetbankieren
De meest voorkomende malware-categorie zijn algemene Trojaanse paarden, gevolgd door potentieel ongewenste software en adware. Alleen als het gaat om wormen en virussen scoort Nederland beter dan het wereldwijde gemiddelde. Wordt er naar de 10 actiefste malware-families in Nederland gekeken, dan blijkt dat de SpyEye Trojan voor de meeste infecties verantwoordelijk is.

Dit Trojaans paard is speciaal ontwikkeld om gebruikers van internetbankieren aan te vallen. De malware kan op verschillende manieren inloggegevens van de gebruiker stelen, wat vervolgens wordt gebruikt om geld van de bankrekening te stelen. SpyeEye werd op 16,5% van alle geïnfecteerde Windows-computers aangetroffen.

Illegale software
Op de tweede plek met een kleine 11% staat de Pornpop adware. Dit is een speciaal gemaakt JavaScript dat pornografische pop-under advertenties toont. Vorig jaar was dit nog de grootste plaag voor Nederlandse internetgebruikers. Andere adware in de top 10 zijn ClickPotato en Hotbar.

Verder verwijderde Microsoft op 10% van alle besmette computers 'keygens'. Programma's ontwikkeld voor het genereren van licentienummers en activatiecodes voor illegale software. Het thema illegale software komt ook terug op de achtste plek, met de Wimad-familie. Deze malware gebruikt muziekbestanden om zichzelf te verspreiden. Eerder pleitte Microsoft nog voor het gebruik van gelicenseerde muziek om dit soort malware te stoppen.

Een andere opvallende vermelding in de top 10 is Java/CVE-2010-0840. Dit is een exploit voor een beveiligingslek in Java dat in april 2010 werd gepatcht. Via deze exploit raakten 4,4% van de besmette Windows-computers geïnfecteerd.

Reacties (11)
26-04-2012, 08:59 door Anoniem
En die oude java versie's worden niet automatisch verwijderd.

Mensen hebben misschien 6.0.5 en 6.0.31 draaien.
26-04-2012, 13:50 door Anoniem
Volgens deze grafiek worden er in Nederland meer computers ontsmet dan in de hele wereld...?
26-04-2012, 14:54 door Anoniem
Het lijkt mij prima dat malware verwijderd wordt, maar keygens zijn voor zover ik weet niet illegaal en bovendien meestal bewust door de computergebruiker gedownload. Het ongevraagd verwijderen hiervan door MS is m.i. dan ook illegaal.
26-04-2012, 19:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-04-2012, 19:27 door Anoniem
@LinuaGebruiker
Fijn voor je.
99,2% van de computergebruikers heeft, en terecht, een ander besturingssysteem.
26-04-2012, 23:09 door Marti van Lin
Door LinuxGebruiker: installeer gewoon Ubuntu 12.04 LTS versie
heb je 5 jaar support.
sinds vandaag geinstalleert, en draait als een tierelier
geen gezeik met trojans en virussen
Hoewel ik het in principe volledig met je eens ben, lijkt me dit niet erg realistisch. De meerderheid van de Windows gebruikers, gebruikt nog steeds Windows XP, omdat ze op een of andere reden bang voor verandering zijn.

De kritiek op de Windows 8 "Metro" interface kan ook niemand ontgaan zijn, want dat is ook verandering. Het is daarom vrijwel uitgesloten dat deze vastgeroeste Windows XP gebruikers gaan overstappen op Ubuntu met Unity.

Van de andere kant: Ubuntu's Unity heeft net als Windows XP wel nog een "Start knop", (in tegenstelling tot "Metro") al zit die links boven in plaats van links onder.
27-04-2012, 11:41 door Anoniem
Door Marti van Lin:
Door LinuxGebruiker: installeer gewoon Ubuntu 12.04 LTS versie
heb je 5 jaar support.
sinds vandaag geinstalleert, en draait als een tierelier
geen gezeik met trojans en virussen
Hoewel ik het in principe volledig met je eens ben, lijkt me dit niet erg realistisch. De meerderheid van de Windows gebruikers, gebruikt nog steeds Windows XP, omdat ze op een of andere reden bang voor verandering zijn.

De kritiek op de Windows 8 "Metro" interface kan ook niemand ontgaan zijn, want dat is ook verandering. Het is daarom vrijwel uitgesloten dat deze vastgeroeste Windows XP gebruikers gaan overstappen op Ubuntu met Unity.

Van de andere kant: Ubuntu's Unity heeft net als Windows XP wel nog een "Start knop", (in tegenstelling tot "Metro") al zit die links boven in plaats van links onder.
-
dat denk je maar de meeste die xp hebben blijven daar en zullen alleen overstappen als ze echt geen kans meer hebben
als je niet veel op je pc doet is windows xp genoeg
heb het dan niet over als het straks verlopen zou zijn
maar ze zullen denk ik altijd wel op pc dan voor de microsoft gaan
alleen de echte nerds die zullen die raare unbunte nog wat instaleren
die weer denken dat ze daar veiliger zijn

en over bang voor verandering is onzin de meeste vinden gewoon dat het goed is en dat ze het geld wel ergens andere aan besteden .
27-04-2012, 16:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-04-2012, 12:01 door Anoniem
@Donderdag,19:27 doorAnoniem
99,2% van de computergebruikers heeft, en terecht, een ander besturingssysteem.
Waarom zo denigrerend over een superieur systeem wat gegarandeerd virus-vrij is en bovendien snel, gemakkelijk en gratis. Wordt er een gevoelig punt geraakt misschien?

99,2% van de computergebruikers heeft, en terecht, een ander besturingssysteem.
En waarom 'terecht'? Heb je daar ook argumentatie voor misschien? Zelf converteer ik zeker 1 gebruiker per week naar Ubuntu, en dat zal alleen maar versnellen door het olievlek-effect. Ik hoor van die mensen helemaal niet dat het niet zou werken of zo (eigenlijk precies het tegenovergestelde), dus ik ben benieuwd welke theorieën je allemaal hebt die, a priori, al nooit met de praktijk, in ieder geval die van mij, in overeenstemming zijn.

Dit soort berichten zullen de conversie-snelheid richting Ubuntu/Linux alleen maar versnellen, wat de (Windows) fanboys ook roepen dat het bv een gebruikersprobleem is en geen systeemprobleem. Telebankieren met een impliciet onveilig systeem is onverantwoordelijk. Gelukkig zijn er goede oplossingen voor.
30-04-2012, 19:36 door Anoniem
@ Zaterdag,12:01 door Anoniem:

Ik ben een andere Anoniem dan degene die jij gequote hebt en ik ben van mening dat Ubuntu (en Linux in het algemeen) totaal niet geschikt is voor dagelijks gebruik.

Ik heb zelf jarenlang Windows gebruikt en ben toen overgestapt op Ubuntu, maar ik werd zo gek van al die bugs in dat amateuristische besturingssysteem dat ik snel weer ben gaan zoeken naar iets anders, waarna ik bij de Mac terecht kwam. Als de Mac niet zou bestaan, zou ik gewoon weer terug naar Windows zijn gegaan, want Ubuntu is echt vele malen slechter dan Windows. Alleen al het feit dat Ubuntu nog niet eens beschikt over een fatsoenlijk klembord geeft al aan hoe ontzettend slecht het in elkaar zit. Ik werd in ieder geval hartstikke gek van alle bugs die ik dagelijks tegenkwam.

Ok, het is veilig, maar voor veel meer dan veilig internetbankieren of iets dergelijks kun je het ook niet gebruiken. Als je in OpenOffice.org / LibeOffice een aantal pagina's hebt getypt, vervolgens alles selecteert en kopieert en dan het programma afsluit en Firefox opstart om je stuk tekst dat je in je tekstverwerker hebt getypt op je blog of iets dergelijks te plakken, blijkt het klembord ineens leeg te zijn! WTF!?!?!? LEEG!?!?!? Inderdaad, want als je het programma afsluit wordt alle tekst van het klembord verwijderd. Te belachelijk voor woorden. Wil je dat de tekst wel wordt onthouden nadat je het programma hebt afgesloten, dan moet je zelf een klembord-applicatie installeren. WTF!?!?!? Tot overmaat van ramp blijkt die applicatie constant te crashen, dus zorgt het alleen maar voor meer problemen.

Dit is echt te belachelijk voor woorden. Hoe krijgen die prutsers het voor elkaar om een besturingssysteem uit te brengen dat nog niet eens is voorzien van een fatsoenlijk klembord? Ik kan niet begrijpen dat ze het überhaupt durven. Weg is je lap tekst die je had getypt en je kunt weer helemaal opnieuw gaan beginnen. Ik moet dus de applicatie open laten staan als ik iets uit die applicatie wil kopieren en in een andere applicatie wil plakken? Belachelijk! Als ik iets op het klembord plaats, moet dit er gewoon op blijven staan totdat ik het overschrijf met iets anders en niet de inhoud van het klembord leeg gooien, alleen maar omdat ik de applicatie afsluit.

Er zijn overigens ook applicaties die wél de gekopieerde tekst op het klembord laten staan nadat je ze afsluit (Gedit bijvoorbeeld). De ene applicatie werkt wel, de andere werkt niet. Het is gewoon een grote puinzooi. Sowieso te belachelijk voor woorden dat ze van de makers van de applicatie verwachten dat ze klembordfunctionaliteit inbouwen die samenwerkt met Gnome. Dit is namelijk de reden dat de meeste applicaties niet samenwerken met het klembord in Ubuntu: Ze zijn niet geschreven om samen te werken met de klembordfunctionaliteit van Gnome die in Ubuntu zit. Logisch, want de ontwikkelaar hoort zich hier niet mee bezig te hoeven houden. Het besturingssysteem hoort zelf te zijn voorzien van een fatsoenlijk klembord waar de ontwikkelaar niet allerlei stappen voor hoeft uit te halen om het te laten werken. Een besturingssysteem hoorde in de jaren '90 al standaard te zijn voorzien van een fatsoenlijk werkend klembord. In die tijd kon je het je al niet veroorloven om een hele lap tekst van de gebruiker zomaar weg te sodemieteren na het afsluiten van de bronapplicatie. Ondertussen is het 2012... We zijn 20 jaar verder (twintig jaar!!!) en in de Linux-wereld hebben ze nog steeds niet ontdekt hoe een klembord hoort te werken. Zo'n besturingssysteem kan ik gewoon niet serieus nemen. Ik ben het dus volledig met Anoniem uit jouw quote eens dat het volledig terecht is dat 99,2% een ander besturingssysteem gebruikt. Alhoewel, ik heb medelijden met die 0,8% die nog steeds in Linux gelooft.

Ik snap niet hoe jij het voor elkaar krijgt om minimaal één gebruiker per week naar Ubuntu te converteren. Ik kan me niet voorstellen dat 95% niet binnen een maand alweer terug gaat naar Windows. Ubuntu is gewoon onbruikbaar.
30-05-2012, 21:35 door Anoniem
@Anoniem. Alleen al de opmerking `gegarandeerd virusvrij` doet mij rillen op mijn stoel. Dergelijke opmerkingen maakten / maken Apple gebruikers ook, totdat er meer Apple computers kwamen. Toen kwamen de virussen ook. Een virus schrijven voor een besturingsysteem dat verhoudingsgewijs amper wordt gebruikt is toch niet leuk... Windows wordt wereldwijd meer gebruikt, dus een virus schrijven is hiervoor veel leuker.... Gewoon je computer up2date houden. Dan kom je heel ver.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.