image

El Fassed: DigiD ongeschikt voor online patiëntendossiers

dinsdag 1 mei 2012, 09:57 door Redactie, 4 reacties

DigiD is niet geschikt om patiënten toegang tot hun online patiëntendossier te geven, aldus GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed. Het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen kondigde onlangs aan dat patiënten binnenkort via internet hun eigen medisch dossier kunnen raadplegen. Daarvoor moet de patiënt, nadat hij zich voor de dienst heeft aangemeld, zijn DigD gebruiken.

"Niet de meest veilige manier om gegevens te beschermen. DigiD is daar ook helemaal niet voor gemaakt", stelt El Fassed in een blogposting. "En als het verkeerd afloopt, zie ik overheden en bedrijven die eerst proberen te ontkennen dat er iets aan de hand is, die het bagatelliseren en de schuld vervolgens aan de boodschapper geven."

Ziekte
Volgens de politicus worden beveiligingslekken als een incident behandeld, terwijl het "symptomen van een chronische ziekte" zijn. "Daar horen medicijnen bij maar vooral een andere manier van leven. Bij het opslaan, verwerken, bewaren en beveiligen van informatie moeten overheden, bedrijven en instellingen daarom worden aangezet tot een andere levensstijl."

Prutswerk
Daarnaast ligt er ook een verantwoordelijkheid bij burgers merkt El Fassed op. "Gebruikers vullen soms lukraak gegevens in, maar weten niet precies waar die worden bewaard en welke mate deze worden gekoppeld aan andere bestanden en verhandeld."

Toch moeten bedrijven en overheden die slordig met gegevens omspringen een hoge boete kunnen krijgen. "Het College Bescherming Persoonsgegevens zou daarvoor meer bevoegdheden moeten krijgen. Voor de bescherming van privacy moet de waarde van privacy omhoog. En prutswerk moet worden bestraft", besluit de politicus.

Reacties (4)
01-05-2012, 10:35 door Anoniem
'En prutswerk moet worden bestraft'

mee eens; ontwikkelaar kunnen nu met alles wegkomen en zullen daarom ook niets veranderen
01-05-2012, 12:29 door spatieman
het ergste is, dat ding verloopt ook nog eens, en de meeste hebben er geen zin in, om dat te verlegen.
nouja, als dat ook nog eens werkte, toen mijn digiD bijna afgelopen wilde ik het verlengen, link werkte dus niet....
01-05-2012, 13:00 door Spiff has left the building
Door spatieman: dat ding verloopt ook nog eens
Anderhalf jaar nadat je voor het laatst hebt ingelogd.
Log je jaarlijks in met DigiD, voor bijvoorbeeld belastingaangifte en/of wijzigingen i.v.m. toeslagen, dan verloopt ie niet.
http://www.digid.nl/vraag-en-antwoord/?nodeid=1961
http://www.digid.nl/vraag-en-antwoord/?nodeid=2006
01-05-2012, 13:19 door martijno
Op die umcn site staat
Omwille van de veiligheid en bescherming van de persoonlijke gegevens moeten patiënten zich eerst eenmalig persoonlijk bij het ziekenhuis aanmelden met een geldig identiteitsbewijs en mobiele telefoon.
Blijkbaar dus DigiD met een tweede factor (niveau midden) waarbij bovendien die tweede factor face-to-face gekoppeld wordt. Het ligt een stuk genuanceerder dus dan "DigiD - niet de meest veilige manier om gegevens te beschermen".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.