image

Kamermeerderheid wil vingerafdruk uit paspoort

woensdag 16 mei 2012, 10:03 door Redactie, 19 reacties

Als het aan een meerderheid in de Tweede Kamer ligt, verdwijnt de vingerafdruk uit het paspoort. Gisteren vond er een debat in de Tweede Kamer over het onderwerp plaats. PvdA-Kamerlid Heijnen liet weten dat hij een motie gaat indienen om minister Spies (CDA) te dwingen om de vingerafdruk in het paspoort af te schaffen. Het gebruik van de vingerafdruk is vastgelegd in een Europese richtlijn.

Tijdens het debat gaf de minister aan dat ze het gebruik van vingerafdrukken wel wilde bespreken binnen de EU, maar ze verwachtte daar eigenlijk niet veel mee te bereiken. Met deze motie kan de Tweede Kamer haar een duidelijk opdracht geven wat de minister in Europa voor elkaar moet krijgen.

Meerderheid
Uit het Kamerdebat van gisteren lijkt er een duidelijke Kamermeerderheid te zijn om van de vingerafdrukken in het paspoort af te komen, aldus Privacybarometer.nl. PvdA, SP, D66, GroenLinks, PVV zijn voorstander van het afschaffen omdat ze niet zijn overtuigd van nut en noodzaak. De VVD sprak zich niet uit, omdat de partij van mening is dat biometrische gegevens nodig zijn om bepaalde landen in te komen, zoals de Verenigde Staten.

De minister komt nog voor de zomer 2012 met een aanpassing van de wet om een identiteitskaart zonder vingerafdrukken beschikbaar te maken. De identiteitskaart zonder vingerafdrukken is geen officieel reisdocument, maar in de Europese Unie kan er mee gereisd worden en met de kaart kan men zich identificeren om bijvoorbeeld te kunnen stemmen.

Aanpassing paspoortwet
In april 2011 beloofde minister Donner (CDA) onder grote druk van de Tweede Kamer en verschillende gemeenteraden de paspoortwet aan te passen om (voorlopig) te stoppen met de opslag van vingerafdrukken. Hiervoor moet de paspoortwet worden aangepast. De Minister denkt een wetsvoorstel hierover medio 2012 voor advies aan de Raad van State te kunnen voorleggen. Na advies zullen Tweede en Eerste kamer nog met het wetsvoorstel moeten instemmen.

Bij de aanvraag van een paspoort moeten ook straks nog vingerafdrukken worden afgegeven. Wel zijn het er maar twee in plaats van vier. De vingerafdrukken worden gedurende het aanvraagproces bewaard en vervolgens op de chip in het paspoort opgeslagen. Na uitgifte van het paspoort zullen de vingerafdrukken bij de gemeente weer worden vernietigd.

Reacties (19)
16-05-2012, 10:23 door Anoniem
Officiële stemming over dit voorstel is nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt.
Dus, nog even afwachten wie er uiteindelijk nog meer voor stemmen. Op dit moment zijn er nog geen tegenstemmers bekend :-)
16-05-2012, 10:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-05-2012, 10:52 door SirDice
Man, ik pleur van verbazing van m'n stoel! En dat met een demissionair kabinet!

De wonderen zijn de wereld nog niet, blijkt.
16-05-2012, 11:12 door quikfit
Met een beetje mazzel ontspring ik de dans...heb nog een paspoort zonder vingerafdruk. :)
16-05-2012, 11:18 door Anoniem
ze mogen overigens ook wel zorgen voor een fatsoenlijk qualitijd.

Ik ga een deze dagen terug met mijn rijbewijs omdat ze me een ondeugelijke pas hebben verkocht.
Een ondeugelijk ontwerp is daar de schuld van;
Door dat de contouren van de pasfoto zijn uitgeponst breekt je hoofd er erg snel uit.

Ik was niet vanplan om zelf op te draaien voor de kosten van het vervangen van een ondeugelijk ontworpen pas
16-05-2012, 11:27 door P5ycH0
Ze hebben nu toch al de prints van 75% van de bevolking...
16-05-2012, 11:35 door ronh
@SirDice: Er komen weer verkiezingen aan, het zijn (bijna) allemaal oppositiepartijen die het willen veranderen!
16-05-2012, 11:46 door Mysterio
Door ronh: @SirDice: Er komen weer verkiezingen aan, het zijn (bijna) allemaal oppositiepartijen die het willen veranderen!
Klopt en zodra alles weer zit komt de vingerafdruk er vrolijk weer in onder het mom van internationale afspraken en Europese blaat.
16-05-2012, 11:48 door Anoniem
Vingerafdrukken worden toch al niet meer opgeslagen? http://www.security.nl/artikel/37700/1/Donner_stopt_opslag_vingerafdruk_paspoort.html
16-05-2012, 12:01 door Anoniem
Dan kan ik eindelijk mijn paspoort weer eens vernieuwen. Dan heb ik straks weer een identificatie bewijs, want tot vingerafrdukken eruit zijn wil ik geen nieuwe.

Want mijn banknummer, burgerservicenummer en zelfs mijn naam kan ik veranderen als een overheidsdatabase wordt gehackt. Mijn vingerafdrukken niet.
16-05-2012, 12:05 door SirDice
Door Anoniem: Vingerafdrukken worden toch al niet meer opgeslagen? http://www.security.nl/artikel/37700/1/Donner_stopt_opslag_vingerafdruk_paspoort.html
Niet meer in een (de)centrale database, dat klopt. Ze werden nog wel opgeslagen op je ID-kaart of paspoort.
16-05-2012, 12:08 door Anoniem
begrijp ik nu goed dat de vingerafdrukken NOG STEEDS (in afwachting van wijziging van de paspoortwet) worden opgeslagen?? Dan heeft afschaffen geen zin meer want tegen de tijd dat dat afgehandeld is heeft vrijwel elke nl'er zijn vingerafdrukken al afgestaan. Database compleet,sluw gespeeld weer van de overheid.
16-05-2012, 13:10 door Anoniem
Ze kunnen beter het BSN nummer verwijderen uit- of niet zichtbaar maken in het paspoort. Elke keer wanneer ik bij een hotel in het buitenland buiten Europa (oa. China, Singapore, Indonesie, Saudi, Oman, Kuwait, Bahrein, Qatar, enz)) incheck willen ze een kopie van de titelpagina van m'n paspoort en een kopie van de pagina waarop de het inreis visum en stempel staat. Dit omdat in die landen de hoteliers elke avond die pagina's zouden moeten door faxen naar het locale politie bureau. Eigen kopietjes de pagina met inreis visum en stempel en van de titel pagina met half wit gemaakte BSN worden vaak niet geaccepteerd en zonder andere hotel alternatieven in de omgeving is er weinig keus anders dan je prive data prijsgeven voor deze ongecontroleerde opslag en distributie via hotel fax en vuilcontainer samen met credit card machine authorisatie printouts die ze ook zonder je card kunnen uitprinten. En het enkel in het Nederlands: e/v <naam van je vrouw> draagt ook lekker bij aan de verwarring in landen die al niet zo bekend met de vele courante modellen van ons Nederlandse paspoort zoals mijn collega ondervond. Hij heeft 7 uur op zonnige grens van Saudi naar Kuwait gestaan tot dat een iewat meer internationaal onderlegde/hogere immigratie officier hem door wilde laten. Hoogtijd dat die inventors van nieuwe pasport modellen zelf eens gaan reizen (op eigen kosten) met het doordachte probeersel en dan wel naar de intercontinentale niet toerist bestemmingen. Enkele reis zal wel voldoende zijn. Misschien leren ze dan ook dat het paspoort met die 64 pagina's met die idioot grote visa stickers die ze nu ook in veel buitenlanden gebruiken ook veel te vlug vol is; een pagina voor de sticker en de overstaande pagina voor de stempel; 2 pagina's per keer; dus goed voor 32 single entries,... Sorry voor het gallen, maar ik hoop dat daarmee de problematiek bezien van een andere kant overkomt zonder het leesgenot te bederven.
16-05-2012, 14:06 door SirDice
Door Anoniem: begrijp ik nu goed dat de vingerafdrukken NOG STEEDS (in afwachting van wijziging van de paspoortwet) worden opgeslagen??
Alleen tijdelijk t.b.v. het maken van het paspoort of ID-kaart. Na uitgifte worden ze vernietigd.

Ik vraag me ook af hoe je een (digitale) vingerafdruk op een kaart zou moeten krijgen zonder deze eerst af te nemen en tijdelijk op te slaan.
16-05-2012, 16:04 door Anoniem
Mooi. Ik heb net voor het werd ingevoerd mijn paspoort en identiteitskaart vernieuwd. De centrale database is al gesneuveld, met een beetje geluk is de hele vingerafdruk verleden tijd als ik weer wat te vernieuwen heb.

De bedenking van de VVD is simpel genoeg te ondervangen: geef mensen de keuze, daar mag een partij die zich liberaal noemt toch geen bezwaar tegen hebben. Ik kies dan voor een versie zonder vingerafdruk en dan ga ik maar niet naar de VS.
16-05-2012, 17:41 door Rene V
Door Anoniem: Dan heeft afschaffen geen zin meer want tegen de tijd dat dat afgehandeld is heeft vrijwel elke nl'er zijn vingerafdrukken al afgestaan.


Niet elke Nederlander. Ik heb geen paspoort. En ik zal heus niet de enige zijn.
16-05-2012, 18:01 door Whoops
Door P5ycH0: Ze hebben nu toch al de prints van 75% van de bevolking...
Nieuwe vingerafdrukken worden "niet meer opgeslagen".
Opgeslagen vingerafdrukken zijn weer "verwijderd".
Ik heb diep vertrouwen in de overheid :P
16-05-2012, 21:38 door Charley51
Door P5ycH0: Ze hebben nu toch al de prints van 75% van de bevolking...
Ha ha, maar niet de mijne. Deze jongen heeft een paspoort voor 1 jaar. Kwestie van de regeltjes lezen. Had bij de aanvraag alle vingers ingepakt in verband. Gevalletje van omvallende barbeque opvangen, omdat er een klein kind bijstond. Maar ik moet volgende week vliegen, dusss... En ze trapten erin.
Heb het al eerder gezegd: privacy gaat geld kosten. ( http://www.security.nl/artikel/36932/1/Opslag_vingerafdrukken_tijdelijk_gestaakt.html
reactie: 27-04-2011, 14:44 door Anoniem)
Oeps...
17-05-2012, 22:00 door Anoniem
@13.10
Bedankt voor uw reactie

Wij lopen tegen het zelfde probleem aan : BSN nummer in paspoort of ID ? Levensgevaarlijk !!
En die Rfid-chip ? Tevens levensgevaarlijk !

Dagelijks met een radiozender rondlopen met gevoelige data, wie bedenkt zoiets ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.