Security Professionals - ipfw add deny all from eindgebruikers to any

HBO Opelding

24-05-2012, 12:23 door JanvO, 29 reacties
Hallo, ik ben JvO en ik ben nieuw op dit forum, ik ben ook al een tijdje bezig met de Certified Secure challenges en ik zou me graag verder willen verdiepen op het gebied van security.
Momenteel volg ik een MBO opleiding Niveau 4 applicatie ontwikkelaar en ik zou in het schooljaar 2013 / 2014 een HBO opleiding in die richting willen doen, ik heb een opleiding gevonden op de hogeschool Fontys in Eindhoven en Tilburg, ICT & Management Security.
Ik heb de vraag of er iemand mischien ervaring heeft met deze opleiding of dat jullie misschien een andere opleiding aan mij aan kunnen bevelen?
Reacties (29)
24-05-2012, 13:06 door Anoniem
Uit verhalen van andere studiegenoten (die eerst fontys in Eindhoven hebben gevolgd) zijn die opleidingen kwalitatief niet zo geweldig. Zij hebben ook daar ICT opleidingen gedaan.
Zelf ben zit op op Hogeschool Zuyd in Heerlen. Hier heb je Network Infrastructure Design. Hierin heb je 2 afstudeer profielen, die betrekking hebben op design & security of op network forensics.
Misschien is dit ook intressant voor jou, om eens te bekijken...
24-05-2012, 13:14 door MrBil
Als ik alleen al "Management Security" lees dan lijkt me het niet echt een geschikte opleiding voor als je wilt gaan pentesten en wilt gaan analyseren.

/could be a mistake
24-05-2012, 13:30 door Anoniem
de IMS richting is geen volwaardige voltijd studie, alleen mogelijk als deeltijd/avond studie. IMS wordt in de voltijd gezien als "minor" die je volgt naast je major; software engineer, business, multimedia of techniek.

Voor een indruk van 1 van de leraren, hier een passend filmpje:

http://www.youtube.com/watch?v=ocW2mn5G0xg#t=21s
24-05-2012, 14:12 door Anoniem
@anoniem 13.06: Ik ben aan het kijken voor een vervolgopleiding na mijn mbo opleiding en zie de opleiding NID wel zitten maar had de open dag gemist kun je (eventueel per mail) wat meer informatie sturen dan dat er staat in de brochure?
24-05-2012, 14:55 door StevenStip
Ik studeer op dit moment af in die richting, Fontys Hogeschool ICT doet het de laatste tijd erg goed. Ik heb eerder een andere opleiding bij de fontys gevolgd en de kwaliteit was daar beduidend minder. De opleiding is echter geen voltijd opleiding maar kan wel door een leidende minor zo worden gevolgd. Je hebt dan wel een van de 4 hoofdrichtingen als major. Docenten zijn in deze richting wel vrijwel zonder uitzondering gedreven en hebben kennis van zaken.
24-05-2012, 15:18 door SirDice
Ik denk dat het belangrijkste is om voor jezelf na te gaan of je met techniek bezig wilt blijven of meer de administratieve (policy, compliancy, etc.) kant op wil.
24-05-2012, 16:45 door JanvO
Bedankt voor alle reacties, ik wil inderdaad meer de richting op van pentesting en ethical hacking zo ben ik ook een hoop bezig met het beveiligen van mijn zelf geschreven PHP en Javascript en ASP applicaties.
Ik heb ook wel ervaring met netwerken, ik ben ook veel met linux bezig en het configeren van servers, maar het mooiste vind ik nog het exploiten van applicaties, maar weten iemand dan misschien geen opleiding waarin ik meer kennis op doe in Informatica en waarnaast ik mezelf ethical hacking aan kan leren d.m.v. boeken en dat het toch wel op elkaar aansluit?

Groeten, JvO
24-05-2012, 16:58 door Nimrod
@JanVvO

Ik ben momenteel aan het afstuderen voor de HBO opleiding Informatica in Arnhem. (HAN)
Op de opleiding krijg je een basis van het programmeren en vanuit deze basis moet je zelf aan de slag als security specialist. Het belangrijkste is wat jezelf wilt. Ben jij een echte nerd die alles tot in de details uitzoekt of ben je iemand die hacking eigenlijk wel stoer vindt maar zelf geen zin heeft om alles uit te zoeken. Als je echt een pentester wilt gaan worden moet je die eerste mentaliteit hebben en dan zal je zien dat er naar mijn weten geen enkele opleiding volledig aansluit op je behoeften.

Ik kan je wel een tip geven om vooral de technische kant van informatica op te gaan. Met technisch bedoel ik eigenlijk onder de motorkap programmeren. Dit betekent dat PHP, C# en Java je eigenlijk net te weinig mogelijkheden bieden en dat je daarom met C, C++ en Phyton o.i.d. aan de gang gaat. Bij deze programmeertalen word je gedwongen om na te denken over Threads, Netwerk sockets het filesystem, het OS en nog veel meer aspecten.

Ga dus opzoek naar een opleiding waar je "low level" leert programmeren en ga niet af op opleidingen die je alleen maar leren hoe je websites met wordpress of joomla in elkaar flanst.
24-05-2012, 16:58 door SirDice
Ik weet niet of er een HBO/TH/TU-achtige opleiding is specifiek daarvoor. Er zijn uiteraard wel voldoende trainingen en certificaten die je kunt doen in die richting. Je hebt die waarschijnlijk al gevonden bij Certified Secure.

Nimrod was me net voor met posten, en ik ben het daar helemaal mee eens.
24-05-2012, 22:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-05-2012, 09:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-05-2012, 11:02 door Anoniem
Door Anoniem: @anoniem 13.06: Ik ben aan het kijken voor een vervolgopleiding na mijn mbo opleiding en zie de opleiding NID wel zitten maar had de open dag gemist kun je (eventueel per mail) wat meer informatie sturen dan dat er staat in de brochure?

Je kan eens op deze website kijken voor informatie over de opleiding.
http://www.netwerkinfrastructuurdesign.nl/netwerk-infrastructuur-design
25-05-2012, 23:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-05-2012, 23:37 door StevenStip
oke: in de ict is dat precies zijn helemaal niet zo'n punt, het is geen recht ofzo. als je een syntax error maakt dan krijg je dat van de compiler wel te horen. Overzicht weten te houden en snappen wat je aan het doen bent is veel belangrijker. Tevens inschatten wat wel en niet belangrijk is. Op een forum iets neerplempen zodat de anderen weten wat je bedoelt zonder er te veel tijd mee kwijt te zijn is veel belangrijker.
26-05-2012, 02:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-05-2012, 02:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-05-2012, 02:53 door StevenStip
-_-
26-05-2012, 14:55 door El Pedro
Ik zie alweer dat de klaplopers onder ons al hele lappen tekst van bijbelse proporties aan het opdreunen zijn.
Al hoewel ik het wel eens ben met het sentiment rond spelling en grammatica.
Men lijkt daar vrijwel geen tijd meer voor te nemen.

Desalniettemin hoop ik dat "Jan van O" toch wat wijzer is geworden met betrekking tot zijn vraag.
26-05-2012, 18:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-05-2012, 20:50 door Anoniem
Op de Hogeschool Leiden hebben ze een studierichting forensische informatica deze opleiding richt zich onderandere ook op pentesting, hacken, het OS etc maar vooral op de wet en de mindset om onderzoeken te doen. dit is misschien een mooi beginpunt ?

http://www.hsleiden.nl/informatica/forensisch-ict
27-05-2012, 09:14 door Anoniem
Door Peter V:
HBO Opelding
Wat is nou weer een Opelding?
een ding voor een opel natuurlijk.

Als er te veel echte security experts komen dan is er te weinig werk voor de massa, die hbo opelding lijkt me prima ;)
29-05-2012, 13:18 door JanvO
Ik dacht dat het onderwerp hier IT was?...
Maar voor iedereen met positieve reacties egt heel erg bedankt, en de drive om het zelf aan te pakken heb ik wel.
bedankt :)
30-05-2012, 11:25 door Anoniem
Door JanvO: Ik dacht dat het onderwerp hier IT was?...
Maar voor iedereen met positieve reacties egt heel erg bedankt, en de drive om het zelf aan te pakken heb ik wel.
bedankt :)

Ik word het nu EGT met unbalanced eens!
30-05-2012, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door JanvO: Ik dacht dat het onderwerp hier IT was?...
Maar voor iedereen met positieve reacties egt heel erg bedankt, en de drive om het zelf aan te pakken heb ik wel.
bedankt :)

Ik word het nu EGT met unbalanced eens!

Dan WORDT je het eens...

IT en talenknobbel gaat niet vaak samen... Dus zal het wel een kei zijn/worden in IT.
Veel succes met de keuze van je opleiding!
30-05-2012, 13:57 door Anoniem
Ik volg de opleiding forensisch informatica aan de hsleiden. Maar dit is niet echt een aanrader. Er gaat op school heel veel fout. Toetsen die over moeten, 8 weken wachten op cijfers, valse voorlichting, verkort traject voor MBO was opeens niet meer mogelijk terwijl hier wel veel mensen voor inschreven.

Op Dit moment loopt er een project voor het hosten van een website. De server is nu onbruikbaar doordat de server is gehackt. De leraren doen er niks aan omdat ze niks weten over security. Ook de vakken hacking gaan niet veel voorstellen. Ik kom van een MBO opleiding waar ik tot nu toe meer heb opgestoken dan op het HBO. Er zijn veel leerlingen die overwegen na het behalen van hun P om de studie informatica richting forensisch ergens anders voort te gaan zetten.
30-05-2012, 14:56 door StevenStip
Dergelijke praktijken zijn er in Eindhoven bij de Fontys dus absoluut niet, max 2 weken voor tentamenresultaten, voorlichting klopt. MBO trajecten zijn duidelijk, er is voldoende kennis aanwezig onder de docenten, echter is ICT & Management and Security wel een erg brede richting. Technisch houdt je je wel bezig met het inrichten van monitoring, enterprise security monitoring, hardening, netwerkontwerp en forensisch onderzoek maar theoretisch komt er vooral veel ict management bij kijken. Erg compleet maar het is geen full time opleiding meer.
08-08-2012, 07:11 door Anoniem
Bekend probleem wat hier beschreven wordt.
Ik ben 21 jaar op het moment, mijn hoogst afgeronde opleiding is VMBO-TL, en ik zit nu bij een werkgever waar ik niet doe wat ik leuk vind.
Ik ben al ruim een jaar opzoek naar een leuke opleiding, en het afgelopen half jaar voornamelijk in de richting van IT/ICT/Security.
Lastig, want je hoort een hoop verschillende verhalen, en er is niet echt een opleiding die mij goed aanspreekt.
In de tussentijd struin ik het internet af naar tutorials, essay's e.d. over voornoemde onderwerpen.
Mijn kennis gaat daar enigszins mee omhoog, maar ik heb niets toonbaars aan een eventuele toekomstige werkgever.

Ik zou zeggen, houd je ogen open! Leg de meningen hier naast elkaar en trek je eigen conclusie.
Iedere opleiding heeft wat, en iedere opleiding laat wat...
08-08-2012, 11:31 door Anoniem
Door Nimrod: @
Ga dus opzoek naar een opleiding waar je "low level" leert programmeren en ga niet af op opleidingen die je alleen maar leren hoe je websites met wordpress of joomla in elkaar flanst.

Hiervoor zou je robotica op de HHS kunnen gaan doen. Enorm veel wisknude lessen voor ansi C, C# en C++, waarbij men ook nog eens siemens plctjes leert programmeren. Netwerken leert bouwen(CCNA), en ook nog eens seminars in IT Security kan volgen waarbij men leert te pentesten met bijvoorbeeld alle tools binnen backtrack 5.
09-08-2012, 09:45 door Anoniem
Ik zit nu in het laatste jaar van de opleiding NID Hogeschool Zuyd in heerlen. Ik ben er tevreden over, leraren komen grotendeels uit bedrijfsleven.

Opleiding ziet er in grote lijnen als volgt uit.

-MCITP, CCNA, CCNP, CCDA, CCDP, LPIC1, LPIC2, CISSP, SQL, ITIL, Powershell, Perl, Storage, Virtualisatie, wat communicatie en managementvakken en projecten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.