Certified Secure Challenges - Over challenges en dergelijke

Animo CCNA, CCNP, CCIE video trainingen NL

05-06-2012, 15:04 door Anoniem, 16 reacties
Beste mensen,

Ik ben van plan o.a. CCNA, CCNP en CCIE (eventueel security track) video trainingen te gaan maken en deze (gratis) op mijn website plaatsen, maar vraag me af of er genoeg animo voor is (in NL). Zelf heb ik het vooral gedaan met de kennis van school en boeken. Kan me voorstellen dat sommige mensen gratis video's (in het Nederlands) fijn vinden.

Laat me weten wat je ervan vindt. Het zou me erg helpen!
Alvast bedankt.
Reacties (16)
06-06-2012, 12:13 door tegenlicht
Er is al veel engelstalig materiaal te vinden op internet. Mensen met slecht engels kunnen beter hun engels opkrikken, omdat het werk veel engelstalig is. Routers, oplossingen zoeken op internet e.d. Ik zeg niet dat het geen zin heeft. Als je iets gaat aanbieden met een goede structuur zullen er ongetwijfeld mensen zijn die er wat aan hebben. Mits je iets aanbied wat volledig is. Zo nu en dan een kort filmpje, zal jou vooral veel tijd kosten en de mensen zullen er weinig aan hebben, denk ik.

Een andere optie, is dat je niet datgene wat bestaat gaat aanbieden in het Nederlands maar dat je gaat nadenken over hoe jij iets kunt aanbieden wat toegevoegde waarde heeft aan datgene wat al bestaat. Stel iemand heeft al een boek en een DVD. Hoe kan jouw filmpje hem net dat extra stukje toevoegen. Je zou kunnen denken aan:
- Beginnen met uitleg van netwerken, Dus de basis waarvan Cisco verondersteld dat je het al weet
- De cisco stof naar een academisch niveau tillen, mooie powerpoint zoals dat op universiteiten gaat
- Mensen leren zoeken naar oplossingen op internet
- Laten zien wat je in praktijk tegenkomt
07-06-2012, 21:58 door Anoniem
Jammer dat er zo weinig mensen reageren, maar bedankt voor je antwoord! Hier heb ik wat aan.

Mijn idee was om inderdaad echt een 'cursus' te bieden, waarbij je na het kijken van ongeveer 40 filmpjes een CCNA examen kunt afleggen. Beginnen met uitleg van netwerken vind ik een hele goede. Leerlingen op het MBO (niveau 2/3) hebben vaak weinig kennis over netwerken en Cisco wordt dan ook lastig gevonden. Misschien een idee om heel simpel de basis proberen uit te leggen, zodat je daarna met gemak kunt beginnen aan een CCNA training.

Nogmaals dank!
08-06-2012, 12:50 door tegenlicht
Boeken over netwerken zjn er ook al, waar onder de klassieker van kurose/ross. Maar dat gaat behoorlijk diep. Ik ken echter geen praktisch boekje over netwerken, wat ook gewoon uitdagend is. Er zijn tig boekjes over windows netwekren e.d. Ik denk emer aan een boekje wat een beetje tussen het MBO niveau van netwerkjes aanleggen ligt en HBO/uni waar je TCP stacks moet kunnen bouwen.
08-06-2012, 13:41 door Overcome
Het lijkt me een leuk idee dat veel mensen kunnen gebruiken om hun netwerk kennis op te vijzelen, maar zorg er wel voor dat je didactische vaardigheden, je kennis en je gebruikte middelen goed zijn. Ik heb in het verleden veel van die filmpjes gezien en er komt veel bij kijken:

- Duidelijke scope bepaling (wat ga je precies doceren en van welke voorkennis ga je uit? Wie is kortom je publiek?)
- Fijne stem (ooit een soort Texaanse boer de basisprincipes van iSCSI uit horen leggen... verschrikkelijk!)
- Duidelijke uitleg (maak eerst een proefvideo en laat dat aan mensen zien. Wat vinden zij er van? Missen ze dingen? Detecteren ze bepaalde "tics" zoals veel "uuhh"? Het is een vak apart om complexe zaken helder uit te leggen en alle overbodige ballast weg te laten.)
- Goed materiaal (ga je emulators gebruiken die anderen ook kunnen gebruiken of alleen fysieke routers/ switches? Werk je met sheets, of zien we je hoofd en ga je in de camera praten? Komen er ook oefenopgaven bij? Quizzes? Welke platformen worden ondersteund?)
- Hoe kleed je de video's aan? Kun je b.v. per hoofdstuk browsen om dingen over te slaan?
- ...

Let erop dat hier HEEL VEEL tijd in gaat zitten. Video's die opnieuw geschoten moeten worden, editen van de video's, verbeteren van bestaande video's, noem maar op. Als mensen te lang moeten wachten op een vervolgfilmpje verliezen ze al snel hun aandacht, met als gevolg dat ze niet meer terugkomen. Hoe zit jij zelf in je tijd?

Veel succes, je zult het nodig hebben!
08-06-2012, 20:20 door Anoniem
Tegenlicht en Overcome bedankt voor jullie reacties! Ben hier echt ontzettend blij mee!

Samen met een vriend hebben we een website opgezet waar alleen video-instructies te zien zijn. In verband met SEO zijn we gedwongen ook een tekstvariant te bieden. Zelf vind ik professionaliteit erg belangrijk en heb (om een voorbeeld te geven) een microfoon hiervoor aangeschaft waarvan de prijs hoger ligt dan €150,00. Als we opnemen proberen we de ruimte doodstil te maken. Alvorens het opnemen wordt er nagedacht over wat er gezegd wordt etc... We proberen dus aan alles te denken om het zo professioneel mogelijk te maken. Website is eigenlijk nog niet helemaal af en alles wat erop staat is als 'oefening' voor ons zelf bedoeld. Denk niet dat Security.nl het op prijs stelt als ik de naam van mijn website noem en doe dit dan ook niet. Vind dit wel jammer. Had jullie kritiek namelijk heel fijn gevonden.

Zelf studeer ik Systeembeheer op de Hogeschool Utrecht en ga na de zomervakantie een minor 'docent in techniek' doen. Daarnaast geef ik op mijn werk vaak les aan stagiairs. Didactische vaardigheden moet dus in orde zijn (hoop ik).

Om ervoor te zorgen dat er een duidelijke scope aanwezig is, ga ik denk ik hiervoor een filmpje maken. Hierbij is de volgorde van kijken van essentieel belang. Eerst leren hoe je van decimaal naar binair kan vóór je begint aan uitgebreid subnetten. Er zit dus een structuur in. Denk dat ik eerst drie filmpjes ga maken waarvan ik denk dat het ´perfect´ is, en vervolgens om feedback en kritiek ga vragen. Vervolgens alles meenemen en opnieuw beginnen. Dit net zo lang herhalen tot het perfect is.

Wat stem betreft weet ik het niet, haha. Ik neem zelf alles op en omdat de website eigenlijk nog niet gelanceerd is, hebben we het nog niet eens aan vrienden of kennissen laten zien. Heb dus eigenlijk geen idee of dat in orde is, maar hoor dat dan wel. Website staat overigens wel al een tijdje online. Aan bepaalde "tics" zoals veel "uuhh" hebben we eigenlijk niet gedacht, omdat het echt puur oefenen was. Maar bij het maken van de ´cursus´ nemen we dit uiteraard wel mee. Hopelijk krijg ik na het maken van de drie filmpjes veel feedback hierover...

Qua materiaal denk ik dat ik niet voor fysieke routers/switches ga, omdat het nog om CCNA gaat. Denk dat mensen het fijn vinden als ze meteen aan de slag kunnen, zonder eerst iets aan te schaffen. Ga dan ook waarschijnlijk emulators/simulators zoals Packet Tracer, GNS3 of Boson NetSim gebruiken. Ga dit wel duidelijk van tevoren aangeven. Mocht het een succes worden en ik ooit ga beginnen aan CCNP Switching of CCIE, wordt het een ander verhaal. Quizzes en oefenopgaven vind ik een hele goede.

Dat het me heel veel tijd gaat kosten, realiseer ik me wel. Was van plan in de zomervakantie er veel tijd aan te besteden. Als alles goed gaat, hoop ik het met kerst af te hebben. Zoals ik eerder heb aangegeven moet het echt PERFECT zijn en ga dan ook net zo lang door tot het perfect is. Al moet ik iets 40 keer opnieuw opnemen. Daarnaast was het mijn bedoeling alles pas online te gooien als het af is. Er moet dan iets van een 'CCNA pakket' online komen, waarbij mensen alle filmpjes in één keer tot hun beschikking hebben.

Of het iets met CCNA wordt of wat ik met Tegenlicht heb besproken, weet ik nog niet.

Moet over alle puntjes dus goed nadenken. In Ieder geval nogmaals bedankt voor jullie reacties! Denk dat ik niet in woorden kan uitdrukken hoe blij ik hiermee ben. Hmm, misschien een bedankt filmpje... :P
10-06-2012, 14:46 door Overcome
Door Anoniem: Website is eigenlijk nog niet helemaal af en alles wat erop staat is als 'oefening' voor ons zelf bedoeld. Denk niet dat Security.nl het op prijs stelt als ik de naam van mijn website noem en doe dit dan ook niet. Vind dit wel jammer. Had jullie kritiek namelijk heel fijn gevonden.

Waarom zou security.nl daar een probleem mee hebben? Kijk naar de thread die te vinden is op
http://www.security.nl/artikel/40699/1/Computerbeveilging_voor_jan_en_alleman.html. Daar is een heleboel nuttige informatie vermeld met vele tips en trucs hoe het volgens sommigen wel of juist niet zou moeten. Juist doordat je je bezig houdt met het verspreiden van kennis (kennis die in mijn ogen noodzakelijk is voor security professionals) vind ik het niet meer dan normaal dat je de URL van je website hier wel vermeldt. Hoe meer mogelijkheden op feedback hoe beter de site. Daar hebben we allemaal wat aan. Daarnaast zie ik niet dat je op commercieel vlak reclame maakt, dus ook daar zal niemand over vallen.

Kortom: plemp die link maar neer, dan kijk ik er graag naar, en wellicht velen met mij, gezien het commentaar dat op de hierboven genoemde thread is geplaatst.
10-06-2012, 15:43 door antaflu
Toch maar even een account aangemaakt op security.nl. Duurde me te lang tot mijn reacties goedgekeurd werden. In principe heb je gelijk. Misschien dat het toch niet zo erg is als ik mijn website hier noem. http://www.yafico.nl
Nogmaals: let er op dat alles wat nu op de website staat voor testdoeleinden bedoeld is. Hoe moeten we met SEO omgaan, waar gaan we video's uploaden, wat doen we met de vormgeving enz... Daarvoor zijn willekeurig een aantal video's gemaakt. Uiteindelijk gaat de site waarschijnlijk een totaal andere richting op: IT-professionals. Alles wat er nu op staat zal waarschijnlijk ook verwijderd worden.
10-06-2012, 20:20 door MisterX
Netjes, Zowel de website als de video's, doe zo verder zou ik zeggen !

De video's die er nu op staan zijn inderdaad wat basic en meer voor de nieuwelingen op computergebied weggelegd maar daarom niet minder intressant.

Verwijderen zou ik persoonlijk niet doen, hoe meer video's je aanbiedt hoe ruimer je publiek.

Op deze manier leert iedereen wat bij van nieuweling tot pro !
11-06-2012, 14:01 door tegenlicht
Leuke site, zeker interessant voor veel mensen, maar waar is de focus? Als je wilt uitblinken in netwerken, moet je je echt bij 1 ding houden. Een site die over cisco, juniper is al enorm breed, laat staan als je er nog gaming e.d. toevoegd. Ik zou even de tijd nemen om goed over je idealen na te denken. De site zoals die er nu is is gewoon hartstikke goed, maar ik herken je netwerk verhaal er niet in terug.

gr

Tegenlicht
11-06-2012, 15:00 door Anoniem
Alleen begrijp ik de java melding niet.
12-06-2012, 19:55 door Overcome
Ik krijg een foutmelding op de site met zowel Firefox als IE:

Forbidden

You don't have permission to access / on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Apache/2.2.3 (CentOS) Server at www.yafico.nl Port 80


Ik zou zeggen: laat een berichtje achter als de eerste CCNA video is geplaatst, dan kijk ik er graag naar.
13-06-2012, 16:54 door Anoniem
Goed initiatief, ik ben er helemaal voor!

Laat het even weten als je gaat beginnen!
14-06-2012, 09:17 door Anoniem
Wat een geweldig initiatief! Als docent ICT op een MBO College ben ik altijd héél erg blij met dit soort initiatieven en ik ben benieuwd naar je films! De Stichting Praktijkleren (http://www.stichtingpraktijkleren.nl) heeft de Cisco-omgeving die op het MBO gebruikt wordt vertaald naar het Nederlands. Misschien een optie om eens met hen contact op te nemen? Kan je eea misschien ook nog gebruiken als stage / opdracht / project / ding voor je studie. Over de opnames; als je dat wilt, er zijn een aantal MBO's in Nederland die opleidingen in de AV sector doen (bijvoorbeeld ROCvA in Hilversum, meer info: http://short.bernardbakker.nl/AVopl) ik kan me niet voorstellen dat zij je niét willen ondersteunen (zeker niet als je contact opneemt met hun collega's van de ICT-opleidingen).

Mocht ik je nog ergens mee kunnen ondersteunen, neem dan contact met me op! (bernard@bernardbakker.nl)

Succes!
14-06-2012, 20:10 door antaflu
Iedereen bedankt voor alle reacties!

@Overcome:
Website had ik 2 dagen offline gehaald om niet nader te noemen redenen.
Hij is inmiddels weer online. Hoor graag wat je ervan vindt..

@Bernard
Waarschijnlijk neem ik binnenkort per mail contact met je op. Wat je me vertelt, vind ik zeer interessant en wil daar graag meer informatie over...
15-06-2012, 12:48 door Anoniem
!!
Handige knul die je bent !!
cntrl+d

ga door zo! Ik werd aangetrokken door Cisco in het Nederlands. Ik kan wel engels natuurlijk, maar in je moerstaal vallen kwartjes sneller. (hele oude ).
Prettig verrast door er vele meer te ontdekken.

:)
20-06-2012, 11:10 door Anoniem
CCIE nog wel :D
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.