image

Facebook: Verbod anoniem account is innovatie

donderdag 19 mei 2011, 09:55 door Redactie, 14 reacties

Het vereisen van een echte naam voor internetgebruikers die een Facebook account willen aanmaken was een grote innovatie op het internet, aldus Facebook topman Joe Sullivan. De Chief Security Officer van de grootste sociale netwerksite ter wereld sprak vandaag tijdens de Hack in the Box conferentie in Amsterdam, waar Security.nl verslag van doet. "Bij Facebook hebben we een 'real name' cultuur." Volgens Sullivan vraagt Facebook niet veel van gebruikers, behalve hun geboortedatum en echte naam.

"Dat was destijds een innovatie, omdat nog geen enkele website het deed." Het vereisen van een echte naam heeft verschillende toepassingen. "Mensen gedragen zich anders als ze hun eigen naam gebruiken." Sullivan merkt op dat bloggers die de Facebook-plugin gebruiken, het niveau van de reacties zagen verbeteren. "Veel haat en vervelende reacties verdwenen, en veranderden in diepgaande opmerkingen."

De CSO benadrukt dat een echte naam cultuur niet voor alle websites geschikt is. Het is een van de taken van het Facebook security team om valse accounts op te sporen. Daarvoor gebruikt de sociale netwerksite ook meldingen van andere gebruikers, die valse accounts kunnen aangeven.

Sociale authenticatie
Een ander probleem waar Facebook mee zit zijn gekaapte accounts. Om dat te bestrijden gebruikt Facebook sociale authenticatie. Wordt er vanaf een ander, vreemd IP-adres ingelogd, dan verschijnen er verschillende foto's en moet de gebruiker aangeven om welke vriend het gaat.

HTTPS
Sinds een aantal maanden ondersteunt Facebook HTTPS, om zo het kapen van inloggegevens via onbeveiligde draadloze netwerken tegen te gaan. Sullivan merkt op dat sommige gebruikers zelf een 's' in de adresbalk toevoegen om HTTPS in te schakelen. In dit geval waarschuwt Facebook gebruikers dat dit geen permanente oplossing is en men dit in het account moet inschakelen. Inmiddels gebruiken 30 van de 500 miljoen gebruikers de HTTPS optie, wat volgens Sullivan het succes van de maatregel aantoont. "Daarom moet het standaard voor iedereen aan staan. Daar werken we nu aan."

Facebook wil ook aan beveiligingsonderzoekers tegemoet komen. Zo kunnen gebruikers via de site kwetsbaarheden aangeven. Ook wordt er over een beloningsprogramma voor het melden van lekken nagedacht. (Update)

Filter
Sullivan ging ook nog kort in op het filteren van content en verzoeken van overheden. Facebook zou sommige overheidsverzoeken hebben gehad voor het filteren van content. "Het gaat dan bijvoorbeeld om Nazi content in Duitsland. Maar meestal zoeken we eerst de dialoog. We willen de wereld juist meer open en verbonden maken en dit soort verzoeken komen niet overeen met onze bedrijfscultuur."

Reacties (14)
19-05-2011, 10:30 door SirDice
Door Redactie: "Dat was destijds een innovatie, omdat nog geen enkele website het deed." Het vereisen van een echte naam heeft verschillende toepassingen. "Mensen gedragen zich anders als ze hun eigen naam gebruiken." Sullivan merkt op dat bloggers die de Facebook-plugin gebruiken, het niveau van de reacties zagen verbeteren. "Veel haat en vervelende reacties verdwenen, en veranderden in diepgaande opmerkingen."
Onzin, er waren al veel meer sites die om je "echte" naam vroegen. En wie zegt er dat datgene wat je ingevuld hebt de waarheid is?
19-05-2011, 12:26 door Anoniem
Dat klopt, dat kan je nog steeds niet verifieren. Maar het punt blijft wel dat voornamelijk door de invloed van facebook er wel degelik een 'real name culture' ontstaan is oid. Ik moet zeggen dat ik dat jammer vind, nicknames waren juist zo awesome op internet omdat je alles kon zeggen wat je wilde, zonder daar in de echte wereld fysieke gevolgen van te moeten ondervinden. Je persona op internet was volledig losgekoppeld van je persona in de fysieke realiteit, wat het toch meer tot een 'wereld' maakte dan slechts een communicatiemiddel.

Maar goed, dit ligt natuurlijk niet aan facebook maar aan het steeds populairder worden van internet onder het 'normale volk' (de zogenaamde niet-nerds 0=D) die weinig interesse hebben in het behouden van die cultuur.
19-05-2011, 12:40 door Anoniem
En waar hebben ze die geboortedatum nou eigenlijk voor nodig?
19-05-2011, 13:36 door Anoniem
Facebook had al mijn broek doen afzakken maar na het lezen van het bovenstaande ben ik hem nu helemaal kwijt.

HEEEEEEEEEEEEEEEEELP!!!!!!!!!!!!!!
19-05-2011, 13:47 door Anoniem
Doet me denken aan een "voet tussen de deur" van een Jehova getuige die graag in je huisakamer gaat zitten
19-05-2011, 14:07 door Anoniem
Echte namen bij Facebook. Echt? Even zoeken bij WieOWie:

Anoniem op facebook: 1
facebook.com/silvio.mac.donald

Anonymous op facebook: 500
Voorbeeld: http://www.facebook.com/pages/Anonymous/128798377161188

Nomen Nescio op facebook: geen.

Nu ja, minimaal 1 op de miljoen gebruikers is dus anoniem. Vele anderen hebben een valse naam, dat is geloof ik iets anders dan anoniem zijn, maar ook anders dan een echte naam gebruiken.
19-05-2011, 14:12 door Anoniem
Door SirDice: [
En wie zegt er dat datgene wat je ingevuld hebt de waarheid is?

Je hebt helemaal gelijk, je wilt niet weten hoeveel mensen mijn naam te pas en te pas gebruiken op het internet.

Wim Heitinga (de echte)
19-05-2011, 16:35 door Leejjon
Dit is een van de redenen dat ik mijn facebook waarschijnlijk ga verwijderen, alleen jammer dat zoveel mensen erop zitten.
19-05-2011, 16:42 door SirDice
Door Leejjon: Dit is een van de redenen dat ik mijn facebook waarschijnlijk ga verwijderen, alleen jammer dat zoveel mensen erop zitten.
I.p.v. je account helemaal te verwijderen zou je natuurlijk ook alleen al je gegevens en wall-posts kunnen verwijderen. Dan heb je een mooi maagdelijk profiel maar nog wel je vriendenlijst. Zo is de mijne ook.
19-05-2011, 18:18 door Anoniem
Die Joe is een voormalig openbaar aanklager, de beste man heeft geen flauw benul wat privacy is, vind een beveiligde verbinding een feature en denkt dat net doen alsof iemand niet anoniem is hetzelfde is als niet anoniem zijn. Geen wonder dat facebook moeite heeft met beveiliging en hulp nodig heeft van buitenaf om problemen aan te wijzen.
19-05-2011, 19:44 door Anoniem
Bij mij komt die rommel er gewoon niet op, op geen van alle PC's
Het zijn en blijven onneindige gegevensverzamelaars die dingen.
Als ik vrienden en kennissen wil zien gaan we wel wat eten of drinken punt
19-05-2011, 21:53 door Anoniem
Deze man heeft toch ergens wel een punt. Stel je eens voor dat al die reaguurders van Spitsnieuws alleen met hun eigen naam zouden kunnen reageren, nou dan zijn die zogenaamd grappig lijkende reacties wel verleden tijd. Nicknames zijn wel leuk maar niet voor serieuze websites zoals facebook.

Ik begrijp dat sommigen hier daar niet aan willen doen maar bekijk het ook eens van de positieve kant, wat zou facebook zijn als iedereen onder een nickname zou kunnen trollen?
20-05-2011, 13:24 door SirDice
Door Anoniem: Nicknames zijn wel leuk maar niet voor serieuze websites zoals facebook.
Dat is toch de eerste keer dat ik iemand facebook "serieus" hoor noemen.
20-05-2011, 16:03 door Anoniem
meh sinds ze mijn valse naam al hebben verbannen vertrouw ik hun niet meer (die had ik alleen om te kijken waar iedereen zo wild van word, is echt niets)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.