image

Firefox-ontwikkelaar: iedereen haat Firefox updates

dinsdag 10 juli 2012, 12:11 door Redactie, 25 reacties

Het elke zes weken uitbrengen van een nieuwe Firefox-versie is slecht voor de browser, aldus Mozilla’s Jono DiCarlo. Hij raakte in gesprek met voormalige Firefox-gebruikers die allemaal naar Chrome waren overgestapt omdat Firefox continu updates installeerde. Mozilla wilde Google nabootsen, dat met Chrome een zeer effectieve en succesvolle updater heeft. Chrome installeert updates zonder enige interactie van gebruikers.

'We waren jaloers op hun mogelijkheid om snel updates uit te brengen, waardoor ze continu verbeteringen onder gebruikers konden uitrollen." Bij Firefox duurt het downloaden en installeren van updates lang en veroorzaakt allerlei vensters. Daarnaast kunnen updates ervoor zorgen dat bepaalde plug-ins of extensies niet meer werken, of dat de interface die de gebruiker is gewend, is veranderd.

"Door de rapid releases niet goed te doen, hebben we ervoor gezorgd dat Firefox op een inferieure versie van Chrome lijkt. En door een continue stroom van updates naar mensen te sturen die ze niet wilden, hebben we veel van die mensen richting Chrome gestuurd, precies wat we juist wilden voorkomen", aldus DiCarlo op zijn eigen weblog.

Gebruikers
"We namen aan dat onze gebruikers dol genoeg op Firefox waren om de irritatie van de updates te accepteren om zo een beter product te krijgen", gaat DiCarlo verder. Hij merkt op dat softwarebedrijven hier een belangrijke les kunnen leren. "Alles met de zin 'gebruikers zijn dol op ons product' is geen strategie, maar 'wishful thinking'", waarschuwt de Firefox-ontwikkelaar.

Inmiddels zou de situatie wel iets verbeterd zijn en vereisen updates veel minder interactie van de gebruiker. "Maar het is te laat. Mensen die het zat waren en Firefox hebben gedumpt zijn lastig terug te winnen. De snelle updates hebben de reputatie van Firefox om zeep geholpen."

Reacties (25)
10-07-2012, 12:22 door spatieman
lastig ??
boeie....
10-07-2012, 12:43 door Anoniem
Wat een onzin stuk zeg, updaten duurt lang, en je krijgt veel vensters te zien??
Weet niet welke versie van Firefox die kerel gebruikt maar hier gaat het pijlsnel, en ik krijg slechts 2 vensters te zien (omdat ik niet wil dat Firefox op de achtergrond gaat updaten, anders merk je er helemaal niks van)

Klinkt alsof deze man zwaar gesponsord wordt door google
10-07-2012, 12:53 door Anoniem
het is hoogstens lastig als een extensie niet meer werkt.
als die paar seconden updaten al genoeg is om chrome te nemen ben je wel een prinsesje op de erwt hoor.
10-07-2012, 12:54 door securbenik123321
." Bij Firefox duurt het downloaden en installeren van updates lang en veroorzaakt allerlei vensters"

flauwekul ! updaten is meestal een minuutje werk, hooguit 2.

het enige wat mij zwaar irriteert WAS dat addons niet meer werkte voor een aantal weken,
tegenwoordig heb ik minder last van addons die niet werken na een update,
weet niet of dat toeval is.

ik blijf wel trouw aan ff, chrome is geen optie.
10-07-2012, 13:12 door Rubbertje
Je kunt er bom op zeggen dat AVG Safe Search niet meer werkt na een update van Fx. Elke keer weer, en... de extensie werkt tot op de dag vandaan, as we speak, nog steeds niet! Maar ligt dat aan Fx of aan AVG Internet Security 2012?
10-07-2012, 13:19 door Anoniem
Had je toch kunnen zien aankomen. Ben ook een hele tijd by 3.6 blijven hangen, omdat een paar addons geen support meer hadden. Maar omdat 3.6 geen updates meer zal krijgen, ben ik de cyclie gekomen.

Maar achteraf ben ik wel tevreden met nieuwe concept. Even doorbijten dat addons niet werken, of je zoekt alternatieven. Nu heb je weer teminste ook de meest voorkomende stanaarden, zoals html5. Nieuwe layout niet tevreden, gelukkig kan je tunen. Maar voor de rest blijft FF de beste, mijn menig.

Maar om te zeggen dat updates te lang en veel vensters, is bullshit. Vind bij chome dat juist het geval, als je op deze site over security update leest , heeft het automatische systeem niks gedaan. En Windows updates dat duurt pas lang. Ps let niet op de spelling zit op de PS3
10-07-2012, 14:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-07-2012, 16:02 door cjkos
Mijn grootste irritatie is eigenlijk dat je na elke update je favoriete site weer moet toestaan bij noscript.

En dat schrijf ik niet no-script aan, maar ff.

Ik snap sowieso niet waarom er elke 6 weken een update uit moet komen van een browser.

Anyway, FF is nog steeds mijn #1 browser, #2 Opera, #3 IE9
10-07-2012, 16:10 door Anoniem
Ik zou ook graag overstappen op google chrome, omdat firefox tegenwoordig zo traag als dikke stront is. Maar ik ben nogal bang voor het 'google' gedeelte van google, en ik denk dat dan alles wat ik op internet doe richting google gaat.
10-07-2012, 16:17 door Anoniem
Updates benne zo geinstalleerd en mijn extensie's doen het altijd, dus ik stap echt niet over naar Chrome. Wacht maar totdat er straks advertensies verschijnen in de Chrome extensies. Vraag me af of mensen dan nog steeds bij Chrome blijven. Chrome gaat ten onder aan z'n eigen succes. Want het minieme aan het begin toen Chrome er pas was, wordt steeds minder. Steeds meer uitbreidingen en troep. Bloated heet dat geloof ik. En zo snel is Chrome nu ook weer niet.
10-07-2012, 16:27 door rctgamer3
Door Bastos: Je kunt er bom op zeggen dat AVG Safe Search niet meer werkt na een update van Fx. Elke keer weer, en... de extensie werkt tot op de dag vandaan, as we speak, nog steeds niet! Maar ligt dat aan Fx of aan AVG Internet Security 2012?
Dat ligt aan AVG. De add-on is van AVG, dus bij problemen moet je bij AVG zijn. Kan ook liggen aan het feit dat Safe Search eigen binaries gebruikt.

[offtopic]Waarom gebruik je in godsnaam AVG Safe Search? Het is overbodig, het neemt ruimte en memory/geheugen in. Bovendien heeft Firefox al een systeem/filter voor gevaarlijke sites ingebouwd zitten.(http://www.mozilla.org/firefox/its-a-trap.html) [/offtopic]

Door cjkos: Mijn grootste irritatie is eigenlijk dat je na elke update je favoriete site weer moet toestaan bij noscript.

En dat schrijf ik niet no-script aan, maar ff.
Ik gebruik NoScript al sinds 2006, en nog nooit last van gehad dat m'n NoScript filters/regels waren gereset na een update.
Door cjkos:
Ik snap sowieso niet waarom er elke 6 weken een update uit moet komen van een browser.
6 weken is misschien wat kort, maar er zit een proces van 18 weken (±4 maanden) achter. Waar in Firefox 3 je voornamelijk security updates en nauwelijks features kreeg, krijg je nu wel degelijk meer features (https://wiki.mozilla.org/Features/Release_Tracking):

Om maar een paar versies te noemen:
FF10: Page Inspector
FF11: Add-on sync
FF12: Geen irritante UAC meldingen meer
FF13: New Tab pagina, SPDY
FF14 [Beta]: Full Screen support voor OSX, url autocomplete
FF15 [Aurora]: Ingebouwde PDF reader, Opus support, een hoop memory leak fixes etc....
10-07-2012, 18:41 door Anoniem
Gewoon grappig hoe mensen daar zo'n probleem van maken! Updates zijn nochtans echt wel noodzakelijk om up-to-date te blijven met de laatste internet stuff, anders is het niet mogelijk om van de nieuwigheden te genieten en ben je wel verplicht om chrome te gaan gebruiken, maar dan heb je de andere nadelen weer van chrome (google volgt je surfgedrag).

Dan als ik versie 13 vergelijk als die van versie 3.6, dan is de browser scherm in versie 13 kleiner geworden, dankzij de nieuwe features. Blijkbaar willen veel mensen ouderwets blijven en liever vast zitten in het jaar 2008 of ze kunnen zich niet aanpassen aan de nieuwe mogelijkheden of ze snappen gewoon niet hoe de nieuwe functies moeten gebruikt worden.

Nochtans is firefox echt goed bezig op deze manier, ik weet zeker dat ze dit probleem alsnog gaan oplossen, dus ik zou nog wat blijven. Waarschijnlijk gaan ze zelfs dezelfde techniek gebruiken als google chrome. Ik ben benieuwd.

@rctgamer3: vergeet de html5 ondersteuning niet! ;)
10-07-2012, 19:10 door Anoniem
Ik vind de GoogleUpdater.exe van Chrome te veel verbinding maken met het internet..... bovendien vind ik de interface van Firefox vertrouwder en rustiger.... en daar heb ik wat voor over... ook meerdere updates.... (en bovendien wat zeuren we nou: gratis beveiligingsupdates).
10-07-2012, 19:40 door Anoniem
Ik gebruik SRWare Iron is een uitgeklede versie van google chrome.
Alleen moet je zelf nieuwe updates in de gaten houden.
Deze browse werkt super snel, had eerst firefox. Ik zou niet meer
terug willen.

Johan
10-07-2012, 19:44 door dnmvisser
Eindelijk eens iemand die het durft te zeggen. Firefox was tot 3.6 leuk, maar daarna begon de ellende.
Hoe vaak mijn HTML validator niet is stuk gegaan, of m'n profiel verziekt is geraakt, daar werd ik (en mijn gebruikers) doodziek van.
Na een upgrade: plugin X werkt niet meer, en er is geen update voor. Ga je naar de website van plugin X, is er wel een update. Die maar weer met de hand installeren. Plugin URL copy/paste. Fingers crossed.
Ik begrijp heel goed dat gebruikers niet iedere 6 weken langs dit soort flauwekul willen.
Aan de ene kant roept iemand dat je moet upgraden omdat je anders onveilig bent. Maar gebruikers weten dat als je dat doe, dat dan de plugins weer stuk gaan, en dat opeens zomaar alle menu's veranderen.

Als er iets is waar gebruikers (yours truly incluis) niet van houden, is te moeten kiezen uit twee opties die allebei ruk zijn.
Dus heel goed te begrijpen dat iedereen overstapt op Chrome, want Chrome "just works", altijd.
Hier is Chrome ook de hoofdbrowser, de andere 4 zijn backupbrowsers. Die steeds minder gebruikt worden.
10-07-2012, 20:23 door Anoniem
updates haten. klopt van geen kanten hoor. is zo gepiept. aleen bij tragen pc's is dat wel even wat anders he. maar dat moet men dan even voor lief nemen he. maar daarom kan men FF niet gaan haten hoor. dat is geen reden;
10-07-2012, 20:27 door Anoniem
Door securbenik123321: ." Bij Firefox duurt het downloaden en installeren van updates lang en veroorzaakt allerlei vensters"

flauwekul ! updaten is meestal een minuutje werk, hooguit 2.

het enige wat mij zwaar irriteert WAS dat addons niet meer werkte voor een aantal weken,
tegenwoordig heb ik minder last van addons die niet werken na een update,
weet niet of dat toeval is.

ik blijf wel trouw aan ff, chrome is geen optie.

Wijs mij 1 casual of corporate user aan die met liefde 2 minuten gaat wachten voordat hij eindelijk gewoon aan het werk kan.

De meeste gebruikers interesseren die updatefilosofien geen klap, they just want something that works, and that, for the past year, has mostly not been Firefox (helaas)...
10-07-2012, 22:55 door Anoniem
Oneens. Ik ben dan ook niet overgestapt, maar nog steeds FF fan.
Ik vind zowel het even wachten als de initiele compatibiliteitsissues met pluginns begrijpelijk en acceptabel.
11-07-2012, 08:48 door xclude
" De snelle updates hebben de reputatie van Firefox om zeep geholpen."
En zo is het maar net, het irriteerde me mateloos. Chrome rules!
11-07-2012, 09:36 door M_iky
Voor al degene die klagen over de snelle updates. Chrome doet daar even vrolijk aan mee, en bij kritische lekken nog sneller.

http://techcrunch.com/2011/01/11/google-chrome-release-cycle-slideshow/
11-07-2012, 09:52 door Anoniem
Onder Windows wordt je doodgegooid met random updates van allerlei programma's, dat is niet centraal geregeld zoals bij Linux. Dus FF dan ineens tot het zwarte schaap verklaren is een beetje raar, al die ander programma's blijven tenslotte ook naggen.
11-07-2012, 10:44 door dnmvisser
De Google gasten realiseerden zich dat hun browser niet perfect is en dus updates nodig heeft.
Maar ze begrepen ook heel goed dat als ze gaan voor world domination met hun browsert, het gebruik zo eenvoudig mogelijk moet zijn. Dus Henk en Ingrid moeten hem zonder gelul kunnen gebruiken.
De enige manier om die twee dingen te verenigen is met een automatisch updatemechanisme.
Aangezien alle OS-en hier steken hebben laten vallen, is de enige manier om dit voor elkaar te krijgen: zelf doen.
En zie daar: een browser die altijd uptodate is.


Overigens, Secunia PSI3 installeert automatisch in de achtergrond updates van alle programma's - verplichte kost voor iedere Windows gebruiker.
Soms is PSI3 zelfs iets sneller met het ontdekken van een Chrome update ;-) In ieder geval: zero maintenance.
11-07-2012, 12:05 door Anoniem
Met Firefox plug-ins heb ik zeer weinig problemen, gewoon de plug-incheck doen van Mozilla. En niet teveel plug-ins installeren. Van extensies heb ik er ook niet zoveel. Je moet kritisch kijken wat nu de toegevoegde waarde is van een extension. Van mij mag Mozilla wel flink het mes zetten in de add-on database, er zit teveel junk in.

Ik ben ook blij dat ik zelf gemakkelijk extensions en plug-ins kan onderhouden of uitschakelen.
12-07-2012, 16:16 door Shadowzz
ach alles is beter dan dat een bedrijf alles wat je doet in de gaten houd op je browser en dat phone-homed naar zijn eigen servers en doorverkoopt aan willekeurige 3de partij die maar geld bied.

wel komisch, als chrome 20 jaar geleden uitgekomen was (voor 2000) dan was die browser tot de grond toe afgebrand, want hoe durft men precies bij te houden wat je op het internet uitspookt, iets met privacy en anonimiteit enzo.

is tegenwoordig geen sprake meer van, het intereseert NIEMAND meer hoeveel er wel niet bijgehouden word.. ergste is nog, het zijn vooral de wat meer technische mensen die Chrome zo kats hard promoten en FF/IE afzeiken vanwege een paar flaws (die meestal al gefixed zijn) zoals nu deze kerel die zeikt over problemen die sinds FF10 niet meer een probleem zijn. En dat met die addons die niet meer werken. je kon het handmatig wel instalren, addon opslaan als, dat ding openen er stond ergens een config bestand, hier het max versie nr op 99 zetten en TADÁ! sommige addon devs deden dit zelf al.

maar goed, laat iedereen lekker chrome gebruiken en FF/IE afzeiken :D mij een rotzorg, mijn info hebben ze niet.
ik blijf lekker bij IE en als secundaire browser FF.
heb wel ironware en opera geinstalleerd staan, dit ivm testen van sites en dergelijke :P maar tog.
12-07-2012, 16:19 door Shadowzz
Door /usr/local/dick: De Google gasten realiseerden zich dat hun browser niet perfect is en dus updates nodig heeft.
Maar ze begrepen ook heel goed dat als ze gaan voor world domination met hun browsert, het gebruik zo eenvoudig mogelijk moet zijn. Dus Henk en Ingrid moeten hem zonder gelul kunnen gebruiken.
De enige manier om die twee dingen te verenigen is met een automatisch updatemechanisme.
Aangezien alle OS-en hier steken hebben laten vallen, is de enige manier om dit voor elkaar te krijgen: zelf doen.
En zie daar: een browser die altijd uptodate is.


Overigens, Secunia PSI3 installeert automatisch in de achtergrond updates van alle programma's - verplichte kost voor iedere Windows gebruiker.
Soms is PSI3 zelfs iets sneller met het ontdekken van een Chrome update ;-) In ieder geval: zero maintenance.


uhm, sinds Vista is het al mogelijk voor 3rde partijen om updates via Windows Update aan te bieden waardoor het automatisch zou gaan. AMD, Nvidia en een paar andere maakten hier gebruik van voor hun drivers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.