Poll
image

Met welke browser ging jij voor het eerst online?

maandag 30 juli 2012, 14:04 door Redactie, 15 reacties
Lynx
2.45%
Netscape
40.21%
Opera
0.86%
Internet Explorer
39.55%
Mozilla
1.65%
Firefox
2.31%
Safari
0.26%
Anders, ...
2.51%
Mosaic
10.19%
Reacties (15)
30-07-2012, 14:48 door SirDice
AMosaic (Amiga port van Mosiac).

Geen frames, geen javascript, zelfs geen tables. Alleen tekst en heel soms een plaatje.
30-07-2012, 20:01 door Anoniem
Mosaic! Via de VPRO!
30-07-2012, 22:54 door Ruudino
Na het cassette tijdperk van de C64 en Atari, kwam het moment dat de Comodore64 zich met zijn basic-besturingssysteem op de spelletjes-toer ging. Er waren in die tijd ('81-'82) nog maar software handelingen voor de thuisgebruiker mogelijk buiten de DR-Dos en MSDos handelingen mogelijk voor de thuisgebruiker. Zelfs op zakelijk gebied hield alleen IBM zich serieus bezig met softwarematige ontwikkelingen en je moet ook bedenken dat de wereld om ons heen zich in een veel trager tempo ontwikkelde, de robot was bij wijze van spreken nog maar net uitgevonden en de automatisering was in het bedrijfsleven in volle gang.

In het begin van de jaren tachtig waren nog maar weinig mensen geinteresseerd in de computer, veel volwassenen dachten bij het woord computer aan hun spelletjes spelende kinderen en/of de ruil-activiteiten met hun vriendjes.

De ICT-wereld (het woord bestond nog niet eens) kwam toen wel heel langzaam van de grond vergeleken met nu, omdat er toen nog niet veel was, de media was ook nog niet zo ruim aanwezig, je kon nog niet of moeilijk online omdat je zelf nog niet wist hoe het werkte. Eigenlijk wisten je vriendjes ook niet alles en moest je de meeste informatie van de televisie of uit de kranten/bladen halen. Natuurlijk verliep het proces in de Randstad wat vlotter. Als je bedenkt dat iedereen (indien het geld er voor was) op een (sport/muziek)vereniging zat en zich al dan niet veel met vrijwilligerswerk bezig hield.
Mede doordat er in Nederland veel mensen zich aan een geloof of sekte hadden gebonden kwamen veel diensten in de media niet van de grond en wilde ook de politiek dat een gemiddel werkend gezin zich blijvend huiselijk opstelde (huisje, boompje beetje). De computer hoorde daar zeker in de eerste jaren niet in thuis.
Mijn eerste computer was de 'Commodore PC-1' en ik had er echt de ballen verstand van..... ik bracht mijn pc terug naar de wereld omdat het ding het niet deed. Ja meneer zei de verkoper van Bits&Chips (nu Vobis), u moet er eerst wat instoppen voordat u er iets uit kan krijgen.... ja, wist ik veel. Nu 18 maanden geleden heb ik na 23-jaar met Windows software geploeterd te hebben, heb ik Windows IE als OS gedag gezegd en ben ik overgestapt op Ubuntu (wat ik eigenlijk veel eerder had moeten doen. Zeker bij het intypen van de diverse commando's in de 'Terminal' geeft mij een heerlijk voldaan gevoel..... hetzelfde gevoel als met de eerste jaren van het kennismaken met de Windows-browser.

Ik vind de antwoorden van deze enquette/pole voor de hand liggend (er was toen praktisch geen alternatief), ik ben zelf eerder benieuwd naar de vraag of iedereen nog steeds de tester van de Windows-browser is gebleven. Bill Gates heeft het toch maar voor elkaar gekregen he, schat rijk geworden van alle gebruikers die zijn software wilde kopen, zonder ooit echt support te krijgen van een gekocht software-product. Alleen bedrijven mochten bij Microsoft aankloppen indien ze hun licenties maar konden overleggen.
Knap hoor Mr. Gates.... iedere OEM-gebruiker laten betalen voor een product welke bij de volgende Windows-versie nog steeds niet op orde is. Dan heb ik liever een gratis (Nederlandse) Ubuntu LTS (Lange Termijn Versie); een Linux/Unix-besturingssysteem welke samen met de 60.000 open-sourse software-programma's gewoon gratis te downloaden zijn. En het makkelijke is, je hoeft jezelf niet bezig te houden met de aanschaf van een virusscanner en/of firewall..... dat heb je allemaal niet nodig. Alles is en blijft gratis indien je je als gebuiker de filosofie blijft volgen van Linux en indien je updates zoals drivers en/of nieuwe software nodig hebt, download ze dan niet even vlug van een website of van ergens op het internet, maa laat alles door bijvoorbeeld Ubuntu zelf regelen.Praktisch elke dag wordt elke computer persoonlijk geupdate met programma's waar jij gratis mee wil werken.
rmaar niet zo even van het internet download. Linux (in al zijn vormen) heeft een software-manager die 60.000 open-source programma's huisvest en er komen er nog dagelijks bij. Ik ben welliswaar gehandicapd en al 6-jaar bedlegerig, maar werken met Ubuntu geeft mij een fantastisch gevoel, ook al heb ik 24/7-pijn.

Ruudino
31-07-2012, 08:49 door SirDice
Ik vind 't knap hoe je een simpele vraag, "Met welke browser ging jij voor het eerst online?", niet beantwoord en omzet in een rant over windows.
31-07-2012, 09:24 door Anoniem
Arachne in DOS
01-08-2012, 06:45 door Ilja. _V V
Telnet. Pico...

Ok, eigenlijk Netscape, op de Apple... ;-)
01-08-2012, 10:05 door regenpijp
IE4 op Win98, ook al kan ik me dat niet echt goed meer herrinneren :)
02-08-2012, 20:44 door Anoniem
Arena way back in '93: http://en.wikipedia.org/wiki/Arena_%28web_browser%29
02-08-2012, 23:11 door Martijn2
Netscape navigator
03-08-2012, 09:32 door Anoniem
Cameleon (?) gekregen via Tulip Freenet
05-08-2012, 12:06 door Zipper306
Gewoon met Netscape
05-08-2012, 12:39 door Anoniem
IE 6.
06-08-2012, 07:34 door Anoniem
Gopher anyone? Geen echte webbrowser natuurlijk maar je kon er wel mee zoeken.
06-08-2012, 14:27 door SirDice
Door Anoniem: Gopher anyone? Geen echte webbrowser natuurlijk maar je kon er wel mee zoeken.
Ja zeker, Gopher werkte toen nog. Net als Archie ;-)
11-09-2012, 17:10 door Anoniem
Door Ruudino: Blablablabla...

Ondertussen zijn we anderhalve maand verder en zou je nu dus zo'n 20 maanden Ubuntu moeten gebruiken en wil ik dus de vraag stellen of je het nog niet zat bent. Ik ben zelf ook opgegroeid met Windows... Om dan ook maar even te reageren op de poll: Ik gebruikte voor het eerst een PC op school. Dat waren PC's met Windows 98 waar naast Internet Explorer ook Netscape opstond en als ik het mij goed herinner was Netscape de browser die ik het eerst gebruikt heb. Ik kan me nog herinneren dat de leraar zoiets zei als: "Het hoeft niet altijd allemaal Microsoft te zijn."

In ieder geval, terug naar mijn reactie op Ruudino:
Ik ben zelf ook opgegroeid met Windows en ontdekte een paar jaar geleden Ubuntu. In het begin vond ik het ook geweldig, maar hoe langer ik het gebruikte, hoe meer ik me begon te ergeren aan de vele gruwelijk irritante bugs. In het begin valt het nog niet meteen op en lijkt het een perfect besturingssysteeme te zijn. Dan kom je een aantal bugs tegen, maar je zit nog steeds in die fase dat je denkt: "Ach, in iedere software zitten wel een aantal bugs en de problemen zullen vast wel opgelost worden." De problemen worden echter niet opgelost en je loopt tegen steeds meer bugs aan en op een gegeven moment word je zo knettergek van dat Ubuntu dat je het er maar weer vanaf gooit. Wat een ongelofelijke troep bleek het te zijn, nadat ik het zo'n twee jaar dagelijks gebruikte. Dan pas realiseer je je hoe ontzettend slecht het in elkaar zit en ben je blij als je er eindelijk weer eens van verlost bent.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.