image

Gartner: Windows 8 grote gok voor Microsoft

maandag 24 september 2012, 11:12 door Redactie, 9 reacties

Microsoft neemt met de lancering van Windows 8 en de nieuwe versie van Office een grote gok, zo waarschuwt marktvorser Gartner. Het onderzoekersbureau stelt dat het een gok is die Microsoft moet nemen om relevant te blijven in een wereld waar mobiele apparaten de norm worden. "Toen de pc het persoonlijk computergebruik domineerde door via een enkel apparaat messaging, internettoegang, gaming en productiviteit te bieden, was Windows een krachtpatser voor Microsoft", zegt Gartner vice president Michael Silver

Door de komst van smartphones en tablets, zoals de iPhone en iPad, is de manier waarop mensen werken veranderd, en is de pc één van de verschillende apparaten die mensen gebruiken. Microsoft zal binnenkort een eigen tablet lanceren, maar kiest voor een andere aanpak dan Apple en Google, waar smartphones en tablets veel meer gemeen hebben dan pc's en tablets, gaat Silver verder.

Beslissing
Gartner denkt dat als Windows 8 op tablets een groot succes is, het veel invloed op bedrijven zal hebben. Gebruikers kunnen niet alleen uit allerlei nieuwe 'form factors' kiezen, maar zullen elk ook behoeften hebben die van elkaar verschillen. "Sommigen willen een iPad en een traditionele notebook blijven gebruiken, en anderen willen mogelijk andere, nieuwe apparaten", laat het onderzoekersbureau weten.

Silver merkt op dat Windows 8 in oktober zal verschijnen, maar dat de meeste organisaties nog steeds bezig zijn om Windows XP te elimineren en Windows 7 uit te rollen. "Organisaties moeten beslissen of ze doorgaan met Windows 7 en of Windows 8 overwegen."

Reacties (9)
24-09-2012, 11:22 door Mysterio
We hebben inmiddels ook hier en daar Windows 8 draaien ter test en voor het gevoel. In combinatie met een goed aanraakscherm werkt het best prettig! Maar je merkt heel sterk het verschil tussen de die-hard ouderwetse computer gebruiker en de jonge smartphone generatie. Zelf ben ik van mening dat ik een beetje er tussen zweef. Het toetsenbord op het scherm heb ik nooit kunnen waarderen... Maar voor de rest vind ik het erg mooi en nog best handig ook!

Een gok? Ik vraag het me af. Windows 7 gaat nog wel een tijdje mee. Als het bedrijfsleven echt niets ziet in Windows 8, dan komt Microsoft vanzelf met Windows 9 waarbij het weer een stuk beter is. ;)
24-09-2012, 11:28 door kloek8
@ Mysterio:
Een nieuwe versie in niet altijd een beter versie.

@Gardner:

Geen systeembeheerder gaat windows 8 implementeren in zijn omgeving tot minstens SP1 en waarschijnlijk SP2
24-09-2012, 12:05 door Rolfieo
Windows 8 als OS ziet er goed uit. Er zitten een paar flinke verbeteringen in. Iets waar zeker het bedrijfsleven veel aan zal hebben.
Echter de Metro Interface, geen Start Menu, en horizontaal scrollen ipv verticaal, dat zijn nu net 3 grote fouten, waardoor men eerder Vista achter na gaat. Bedrijven zitten hier niet op te wachten.
24-09-2012, 13:21 door Mysterio
Door kloek8: @ Mysterio:
Een nieuwe versie in niet altijd een beter versie.
Daarom is het, historisch gezien, raadzaam om te wachten op Windows 9. 7 is beter dan Vista, XP is beter dan ME. Hoewel 2000 ook wel erg goed was trouwens, maar daar loopt de telling een beetje raar.

Hoe dan ook: telkens wanneer Microsoft drastische veranderingen doorvoert is het de eerste keer niet altijd op z'n best.
24-09-2012, 14:14 door Anoniem
In 1999 schreef Bill Gates een memo over de toekomst van de PC industrie.

Alles wat we zien bewegen in Windows 8 komt eigenlijk perfect overeen met wat in die memo beschreven staat.

Dit stond al meer dan een decenium geleden op hun planning.

Waar de ipad een overzised smartphone is, is een windows 8 tablet een scaled down pc.
Maar de hardware is tegenwoordig in een stadium terechtgekomen waarbij een win8 tablet even krachtig kan zijn als een doordeweeks desktop werkstation.

Dit alles samen maakt dat mensen die leven in de zo gehypede "post pc" wereld volgende apparaten zullen hebben/gebruiken:
- een desktop
- een laptop
- een tablet
- een smarthpone

In contrast met microsoft's visie, wordt dit:
- een hybrid tablet/laptop (covered de eerste 3 van de "post pc" wereld)
- een smartphone

Vanaf dat de markt dit door heeft, zal de "post pc" wereld snel verdwijnen. De enige reden dat men aan de hybrid/smartphone combo nog een apparaat zou toevoegen zou zijn indien je persoonlijke noden een beest van een machine nodig hebt (een desktop voor high-end gaming bijv, of eender welke ander functionaliteit die uitzonderlijk veel rekenkracht vereist).

Velen hebben nog niet door dat windows 8 hybrids helemaal niet zullen concureren met ipads en dergelijke. Feature wise zijn dit compleet verschillende apparaten. ipads etc zijn oversized smartphones. Win8 hybrids zijn full blown pc's met oversized smartphone functionaliteit.

Wat mij betreft, is de keuze heel simpel.
24-09-2012, 14:34 door Anoniem
Windows 8 voor tablets zal wel aanslaan, maar voor de desktopomgeving is het een gok. Persoonlijk zie ik weinig voordelen t.o.v. Windows 7. Ik kan nog steeds niet wennen aan het Windows 8 Startmenu en het geswitch tussen de "Metro UI" en bureaublad. Voor mij voelde de overgang van Windows XP naar W7 heel soepel en goed aan.
24-09-2012, 15:52 door Mysterio
Door Anoniem: Windows 8 voor tablets zal wel aanslaan, maar voor de desktopomgeving is het een gok. Persoonlijk zie ik weinig voordelen t.o.v. Windows 7. Ik kan nog steeds niet wennen aan het Windows 8 Startmenu en het geswitch tussen de "Metro UI" en bureaublad. Voor mij voelde de overgang van Windows XP naar W7 heel soepel en goed aan.
Heb je wel een lekker touchscreen? Dat scheelt enorm.
24-09-2012, 19:39 door securbenik123321
wat heb je nou aan een touchscreen op een desktop/laptop ? veel te grote bewegingen, op mijn laptop werkt w7 perfect met het touchpad, mooie kleine bewegingen, of met de desktop icm een muis, moet er niet aan denken om op het hele scherm van alles aan te moeten klikken, vreselijk omslachtig.

voor een tablet zal het wel handig zijn, hoewel ik ook helemaal niets zie in een tablet, denk ook dat die dingen er over 10 jaar niet meer zijn, zijn gewoon heeeeeele grote telefoons met www connectie.

ik blijf heerlijk bij w7...

groet ben.
25-09-2012, 12:23 door Anoniem
Op een touch scherm kan ik niet snel typen, op een toetsenbord wel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.