image

Privacyfilm Panopticon in première op YouTube

donderdag 25 oktober 2012, 15:45 door Redactie, 12 reacties

'Ik heb niks te verbergen hoor...' is een vaak gehoord excuus van Nederlanders als het om privacy gaat, maar is dat wel zo? Peter Vlemmix ging op zoek naar de staat van privacy in Nederland. Het resultaat is 'Panopticon', een 62 minuten durende documentaire die vanavond op YouTube in première gaat. Waarom Nederland privacyonvriendelijk is en welke gevolgen dit heeft zijn enkele van de onderwerpen die Vlemmix in de documentaire bespreekt. Panopticon is vanaf 20:00 uur te bekijken.

Ongemakkelijk
"Ik las steeds vaker: 'Gemeente plaatst camera, Facebook schendt privacy.' Ik ging met nieuwe ogen kijken naar onze straten, en vroeg me af waarom die eigenlijk behangen worden met camera's, en of dat werkt, en waartegen dan eigenlijk? Ik begon me er ongemakkelijk bij te voelen", laat Vlemmix weten.

"Ik bedacht me, wat nou als je een overzicht maakt. Een 'privacybeeld 2012' van Nederland. Wat krijg je dan te zien? Ik besloot daarom deze film te maken, zonder fondsen, maar met hulp en goodwill van velen."

Reacties (12)
25-10-2012, 16:02 door Anoniem
YouTube... Was dat niet de videosite van dat ene grote internetbedrijf dat alles van iedereen wil weten? (Ik noem verder geen namen...)
25-10-2012, 16:13 door Anoniem
"Werkt het" schijnt, zo te zien en ik kan er echt niets anders van maken, volstrekt onbelangrijk te zijn zodra het om "veiligheids"maatregelen gaat. Het is eerder een soort aflaten kopen door (andermans) privacy op te offeren en dan maar heel hard te geloven dat we er met z'n allen beter van gaan worden. Want elke kritische noot, zelfs elke duidelijke aanwijzing dat de beloftes niet alleen niet waar gemaakt worden door om het even wat er ingevoerd is, maar ook gewoon niet waar gemaakt kunnen worden, wordt systematisch weggewimpeld met een gemeenplaats, genegeerd, gewoon aan voorbijgegaan. Of ze worden agressief want iemand heeft durven beweren dat hun aflaten niet werken, welk een blasfemie. Dat kom ik dan weer tegen bij ambtenaren. Maar echt nadenken over hoe het dan wel doet, dat zie ik niemand doen. Ook fred&ivo niet.
25-10-2012, 16:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-10-2012, 17:13 door Anoniem
Door Anoniem: YouTube... Was dat niet de videosite van dat ene grote internetbedrijf dat alles van iedereen wil weten? (Ik noem verder geen namen...)
Ik merk dat wel vaker op met dit soort initiatieven. Dan is er iets privacy gericht, en dan maken ze gebruik van dit soort diensten, google-analytics, andere tracking rommel, enz.
Blijkbaar vinden ze hun eigen privacy belangrijk maar niet die van hun bezoekers.
25-10-2012, 18:07 door Preddie
Goed bericht, ik in de trailer zie ik allemaal (voor mij) bekende gezichten voorbij komen, ik ga dus ook zeker kijken. Bedankt redactie voor de tip !
25-10-2012, 18:59 door Anoniem
Door Anoniem: YouTube... Was dat niet de videosite van dat ene grote internetbedrijf dat alles van iedereen wil weten? (Ik noem verder geen namen...)


Ja dat weet deze meneer ook wel, maar juist omdat Youtube het kanaal is om miljoenen mensen je content te laten
zien, is het dus ook HET kanaal waar je moet zijn als je iets onder de aandacht wil brengen. Verder kunnen mensen die
privacy hoog in het vaandel hebben staan gebruik maken van de Add-on "Better privacy" van Firefox die flash cookies
doet weren. Het is dus maar hoe je met je privacy en het beschermen van je gegevens en data omgaat.

Ik bekijk ook vaak alles op Youtube met diverse Add-ons onder Firefox, dus mijn privacy en surfgedrag blijft voor Google
en Youtube geheim. En ja dan maak ik ook nog gebruik van een VPN en andere dingetjes om mijn privacy nog eens beter
te beschermen dan Jan en alleman doen. Maar ik ben hier niet de enige, die misschien in sommige zijn ogen een beetje
paranoia zijn. En beter voorkomen dan beschermen. Kwaad om wat extra maatregelen te nemen kan het in ieder geval nooit. Beter iets meer bescherming dan weinig of geen.

Ik denk dat 90% van alle Nederlanders het toch geen ruk uitmaakt want die moeten op Facebook, Twitter, Goolge, de laatste Iphone dan wel Ipad zonder enige vorm van beveiliging, en alles moet ook nog eens gratis zijn.

Het lijkt wel of mensen dommer worden, in plaats van slimmer terwijl er zoveel bronnen zijn die ons voor vanalles en nog wat proberen te waarschuwen. De meeste weten het wel maar doen er niks mee, en dan maar klagen, en denken dat de
overheid hun tegen alles beschermd. Hoe dom kun je zijn denk ik dan wel eens.
25-10-2012, 20:06 door Anoniem
schiet niet echt op, zie nog niks
25-10-2012, 21:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-10-2012, 23:30 door Bert de Beveiliger
Door Anoniem:
Door Anoniem: YouTube... Was dat niet de videosite van dat ene grote internetbedrijf dat alles van iedereen wil weten? (Ik noem verder geen namen...)
Ik merk dat wel vaker op met dit soort initiatieven. Dan is er iets privacy gericht, en dan maken ze gebruik van dit soort diensten, google-analytics, andere tracking rommel, enz.
Blijkbaar vinden ze hun eigen privacy belangrijk maar niet die van hun bezoekers.

Nee - dat is het platform waar je de grootste 'markt' zult aantreffen. Dat is bijvoorbeeld waarom de Piratenpartij op Facebook zit, en niet alleen op Diaspora.
25-10-2012, 23:35 door Bert de Beveiliger
Bovendien staat de film op Vimeo :)
26-10-2012, 11:12 door Anoniem
Dit is best een aardig overzicht, vooral leuk vanwege de inzichten in het "maar ik heb niets te verbergen"-gedachtengoed. Het camerawerk kan alleen wat beter, op een of twee momenten stoorde dat echt.

Het probleem is niet zozeer dat jij gelooft dat je niets te verbergen hebt (maar je verbergt je wel achter je gordijnen "tegen onbeschoftheid"--waarom gordijnen wel geoorloofd zijn en andere maatregelen niet ontaat me een beetje) maar dat je daarmee impliciet anderen ook hun privacy ontzegt met die houding. En door onze systemen privacyloos te bouwen doen we dat op grote schaal.

Hoezo leven en laten leven? Wat was dat ook alweer met "tolerantie"? Die zijn we al een tijdje kwijt, ook hier. Ik mistte dan ook de zachte dwang overal zoveel mogelijk contant in te wisselen voor de pinpas in het filmpje.
26-10-2012, 11:18 door Anoniem
Ik was gister bij de première in De Waag, ik vond de film erg goed! Niet te zwaar, mooi overzicht. Kan zo uitgeleend worden aan de VPRO of NPO. Voor de hackerts onder ons zit er geen nieuwe materie bij natuurlijk, maar voor tante Truus die niets te verbergen heeft is het wellicht een eye-opener.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.