image

Microsoft beschouwt Google Chrome als virus

zaterdag 1 oktober 2011, 08:04 door Redactie, 8 reacties

Microsoft heeft door een fout in de eigen virusscanner Google Chrome enige tijd als een virus beschouwd. Security Essentials zag Google's browser voor de Zeus Trojan aan en vroeg gebruikers vervolgens of ze de "malware" wilden verwijderen. "Ik heb op 'verwijderen' geklikt en mijn pc herstart. Nu heb ik geen Chrome meer. Het is verwijderd of gedeinstalleerd. Het Chrome.exe bestand is verdwenen. Was er echt een probleem?", aldus een gebruiker op het Google forum.

Volgens Microsoft zag de virusscanner de browser ten onrechte voor de PWS:Win32/Zbot aan. Dit zorgde ervoor dat Chrome werd geblokkeerd en in sommige gevallen zelfs verwijderd. In totaal zouden 3.000 gebruikers zijn getroffen. "Binnen een paar uur had Microsoft een update uitgebracht die het probleem oploste", zo laat de softwaregigant in een reactie weten. Zbot, ook bekend als Zeus, is een zeer berucht dat Trojaans paard dat de afgelopen jaren honderden miljoenen euro's van online bankrekeningen plunderde.

Oplossing
Getroffen gebruikers krijgen het advies om Security Essentials handmatig te updaten en daarna Chrome te herinstalleren. "We bieden onze klanten excuus voor het ongemak aan." Inmiddels heeft ook Google instructies voor gebruikers online gezet. Zo komt de zoekgigant binnen de komende 24 uur met een update om Chrome te repareren.

Het ten onrechte waarschuwen voor schone bestanden komt regelmatig bij anti-virussoftware voor. Zo verminkte McAfee vorig jaar talloze computers door een foute update. Toch scoort Security Essentials in veel tests als het om 'fals positives' gaat juist meestal erg goed.

Reacties (8)
01-10-2011, 09:59 door Anoniem
Ja, virus scanners met hun blacklists hebben hun beste tijd gehad. Dat weet iedereen nu toch wel ?

Het aantal valse positieve gaat omhoog en het vinden van virussen gaat steeds slechter omdat men altijd achter de feiten aan loopt.

De 'vijand' genereerd gewoon iedere paar minuten een nieuwe variant van het zelfde virus. En de virus-scanner makers lopen dus altijd achter de feiten aan.
01-10-2011, 10:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2011, 11:36 door Anoniem
01-10-2011, 11:59 door Anoniem
wel toevallig dat microsoft een concurrerende browser als virus aanziet
01-10-2011, 12:15 door P5ycH0
Chrome is geen virus, maar malware/spyware. Als je zo nodig wilt chromen, neem dan een van de builds waar alle google 'praktijken' zijn uitgesloopt...
01-10-2011, 14:22 door Eerde
Ach, het bekende getreiter van de boeven uit Redmond.

@Vandaag,12:15 doorP5ycH0
Niet enkel de browsers van M$ maken contact* met Redmond, maar ook het hele OS. Onder het mom van 'genuine advantage', je veiligheid etc. als smoesjes, kan je zelfs geen hardware vervangen zonder toestemming van $teve.
Maar noem eens drie gevallen met verwijzing naar bewijs van het spyware gedrag van Chrome ?

*zie een aantal interessante artikelen op Groklaw
02-10-2011, 15:25 door Anoniem
@eerde:

Welke privacy gevoelige informatie wordt er door het OS naar Redmond gestuurd?
03-10-2011, 03:03 door spatieman
wij van MS helpen u van de advertentie browser af, en in ruil, mag u met onze virus magneet werken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.