image

'Gebruik apart e-mailadres voor webwinkels'

zondag 25 november 2012, 14:25 door Redactie, 17 reacties

Wie voor de feestdagen online wil shoppen doet er verstandig aan om een apart e-mailadres voor webwinkels te gebruiken en na de bestelling zijn gegevens te verwijderen. Bij veel webwinkels is het e-mailadres inmiddels de gebruikersnaam geworden. "Het voordeel is dat gebruikers dit herinneren en er een nieuw wachtwoord naar ze gestuurd kan worden", zegt Kara Heinrichs van beveiligingsbedrijf Duo Security.

Het heeft echter een groot nadeel. Als de webwinkel wordt gehackt geeft het e-mailadres de aanvallers ook een mogelijkheid om andere accounts bij andere websites aan te vallen. "Een hack kan meer toegang geven dan alleen het besteloverzicht van een specifieke winkel." Voor webwinkels is het dan ook verstandig om een apart e-mailadres te gebruiken.

Risico
"Indien mogelijk, gebruik een e-mailadres dat niet met één van je belangrijke accounts is geassocieerd, zoals werk, bankieren, sociale media en privégebruik, en gebruik die alleen voor webwinkels", merkt Heinrichs op. Dit zou het risico moeten verminderen dat andere accounts worden aangevallen als de webwinkel wordt gehackt.

Daarnaast kunnen consumenten na het ontvangen van de bestelling bij de webwinkel alle persoonlijke gegevens verwijderen waarvan ze niet willen dat die in het geval van een lek openbaar worden. "Voor de één is dit de gedeeltelijke creditcardnummers, voor de ander kan het alles zijn. Dit moet jezelf beslissen. Het principe hier is dat je zelf moet bepalen welke informatie je deelt en niet de webwinkel", besluit Heinrichs.

Reacties (17)
25-11-2012, 15:19 door Anoniem
Nog beter gebruik voor elke webwinkel een ander email adres
25-11-2012, 16:27 door Anoniem
Zodra je met ideal betaalt staat er al het een en ander van jou in hun afschrift. Met pin ook trouwens. Of dacht je soms dat wat zij niet precies ook in hun afschrift jou konden zien zoals jij hen in jouw afschrift?

En dat kan je niet verwijderen. Sterker nog, dat blijft hoelang ook alweer staan, belastingdienst?
25-11-2012, 18:38 door Marco3
Of je neemt een eigen domeinnaam en een uniek emailadres per website. Dan weet je meteen waar vandaan je gegevens gelekt zijn.

www.varagids.nl@domeinnaam.nl bijvoorbeeld, of security.nl@domeinnaam.nl

Altijd handig om te weten aan welke website je je rommel te danken hebt.
25-11-2012, 20:08 door cyberpunk
Door Marco3: Of je neemt een eigen domeinnaam en een uniek emailadres per website. Dan weet je meteen waar vandaan je gegevens gelekt zijn.

www.varagids.nl@domeinnaam.nl bijvoorbeeld, of security.nl@domeinnaam.nl

Altijd handig om te weten aan welke website je je rommel te danken hebt.

Ik werk op dezelfde manier, maar dan met een .be-domein. Je weet dan inderdaad wie je rotzooi stuurt, maar het strookt niet met het onderwerp/artikel. Mijn domeinnaam is immers gekoppeld aan een adres dat ik via mijn ISP heb en volgens het artikel is zoiets af te raden... (Niet dat ik het nu ga veranderen. |-)
25-11-2012, 20:31 door Anoniem
AOL. Als sinds 2001 gebruik ik op die manier accounts/mail adressen.
25-11-2012, 22:59 door Anoniem
gebruik een + in je emailadres. dan komt alle mail gewoon in je postbus en je weet waar je het gebruikt hebt.

bv, je email adres is pietjepuk@gmail.com dan gebruik je pietjepuk+security.nl@gmail.com als adres op security.nl

en pietjepuk+mcdonalds@gmail.com voor je bigmac

je hoeft geen aliassen, wildcards of zo te gebruiken en je hoeft hiervoor niets voor te bereiden of aan te passen.
25-11-2012, 23:03 door Pastafarist
Of nog veiliger: niets meer kopen.
26-11-2012, 06:16 door Anoniem
Daar zijn (de beheerders van) die sites dan weer niet blij mee. Zo wil MP (ja, ook van de ratten van Ebay) tegenwoordig dat je daar een account hebt. Voor alles wat je doet. En daar heb je een email address voor nodig. Jammer dat de bijvoorbeeld 'mailexpire' blokkeren. Google mail is sinds het begin van dit jaar om voor de hand liggende redenen geen optie meer, en hetemail is niet beter. Het aantal aanbieders wat het je toestaat om een email account te maken zonder dat je daarvoor op z'n minst een telefoonnummer moet achterlaten slinkt ook. En nu?
26-11-2012, 09:38 door Anoniem
het geldt ook niet alleen voor webwinkels, ook voor fora, en andere sites waar je om wat voor reden dan ook een login met e-mail adres aan moet maken.

Ik gebruik ook de apart-emailadres-voor-elke-site truc, zodat je inderdaad kan zien waar je adres gelekt is. Ook kun je als het echt de spuigaten uitloopt gemakkelijk dat adres dan weer verwijderen.
26-11-2012, 12:42 door Anoniem
fakenamegenerator.com
26-11-2012, 14:03 door Anoniem
Zo kwam ik erachter dat de spam bij dropbox vandaan kwam laatst. gewoon een los emailadres gebruiken.
Tip: vaak kun je een alias aanmaken.. scheelt ook weer een mailbox-wachtwoord. Daarbij kun je een alias makkerlijk later weer verwijderen.
26-11-2012, 14:07 door cyberpunk
Door Anoniem: Ik gebruik ook de apart-emailadres-voor-elke-site truc, zodat je inderdaad kan zien waar je adres gelekt is. Ook kun je als het echt de spuigaten uitloopt gemakkelijk dat adres dan weer verwijderen.

Is dat zo? Met een eigen domein en catchall actief, hoe kan je dan 1 adres verwijderen? (Een kill filter aanmaken in je mailclient daarentegen...)
26-11-2012, 14:09 door Anoniem
Ik gebruik ook al jaren voor elke partij een apart emailadres. De laatste tijd maak ik steeds meer gebruik van diensten als mailinator.com en 1minutemail.com. Mijn mailbox is alleen voor mensen van vlees en bloed, zolang ze mijn privacy respecteren, en een paar centrale diensten (bank, overheid, ..).

Bedankt voor fakenamegenerator.com. Die ga ik zeker gebruiken, wordt een beetje moe van het bij elkaar sprokkelen van al die persoonsgegevens die de commercie van me meent nodig te hebben. Ik mis alleen een optie om de 'personals' weer mbv het verkregen emailadres op te roepen, want soms willen websites een of meer personals om je te kunnen verifieren en vind je ze niet meer in je account terug.
26-11-2012, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem: gebruik een + in je emailadres. dan komt alle mail gewoon in je postbus en je weet waar je het gebruikt hebt.

Helaas staan veel websites geen speciale tekens toe in het email adres.

Ik heb zelf een anoniem (XY15135132@gmail.com) account aangemaakt dat is gelinked aan mijn hoofd emailadres.
26-11-2012, 16:33 door Leen_T
Die fakenamegenerator lijkt inderdaad geweldig. Bedankt voor de tip!
27-11-2012, 09:36 door [Account Verwijderd]
"bij de webwinkel alle persoonlijke gegevens verwijderen"

En denk je dat die dan ook meteen uit de database zijn verwijdert?
Die gegevens blijven er nog jaren inzitten dus verwijderen heeft geen zin.
Ik koop alleen als je met Ideal kan betalen, als dat niet kan dan heeft de webwinkel pech en koop ik niets.
27-11-2012, 20:26 door Anoniem
Het aantal aanbieders wat het je toestaat om een email account te maken zonder dat je daarvoor op z'n minst een telefoonnummer moet achterlaten slinkt ook. En nu?

"hushmail.com", zei de gek..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.