image

'Mensen zien privacy als ruilmiddel'

donderdag 29 november 2012, 13:31 door Redactie, 7 reacties

De manier waarop mensen tegen privacy aankijken is aan het veranderen, waardoor het van een basisrecht in een ruilmiddel verandert. Dat zegt Rob Heyman, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel tegenover de Belgische krant De Standaard. In tegenstelling tot wat Amerikaanse bedrijven beweren, zouden jongeren volgens de onderzoeker wel belang aan hun privacy hechten.

Hoe mensen met privacy omgaan is echter wel aan het veranderen. Voor veel mensen zou privacy geen menselijk basisrecht meer zijn, maar een middel of eigendom, om te kunnen uitwisselen. Door het opgeven van een stukje privacy op Facebook zou men een instrument krijgen om met vrienden te communiceren. Ook mobiele apps op smartphones en tablets hanteren hetzelfde principe.

Privacy
Heyman deed voor Emsoc, een Vlaams onderzoeksproject rond sociale media, onderzoek naar de privacybeleving van Belgische internetgebruikers. Daaruit blijkt dat internetters zich wel zorgen over hun privacy maken, maar er zelf niet veel aan doen om. Zo hebben weinig mensen hun privacyinstellingen op Facebook aangepast. "Het mag blijkbaar geen al te grote inspanning kosten", concludeert De Standaard.

De onderzoeker vindt dan ook dat er een geschikt wettelijk kader moet komen om de ruilhandel in privacy in goede banen te leiden. Zo werkt Europa aan een verordening over privacy, die de bestaande richtlijn moet vervangen. Hierdoor zouden Europese internetgebruikers meer controle over hun privacy krijgen, maar het is nog niet zeker of de verordening wordt aangenomen.

Reacties (7)
29-11-2012, 13:54 door Anoniem
Toestemming om te gluren als ruilmiddel. Huh.

Alleen een beetje jammer dat als dat gegluurde eenmaal op straat ligt, dat er dan niets meer te ruilen overblijft.
29-11-2012, 14:03 door Fabian76
Privacy is denk ik ook erg persoonsgebonden (los van de wettelijke regels). Mij persoonlijk zou het echt een rot zorg zijn wat de overheid allemaal van mij weet en wat ze allemaal bijhouden van me. Of dat ik continu in de gaten wordt gehouden door 1 of ander systeem.
Andere mensen hebben daar weer meer moeite mee. Een ieder bepaalt voor zich zelf wat hij of zij voor waarde hecht aan privacy.
29-11-2012, 14:28 door Anoniem
"Privacy is denk ik ook erg persoonsgebonden (los van de wettelijke regels). Mij persoonlijk zou het echt een rot zorg zijn wat de overheid allemaal van mij weet en wat ze allemaal bijhouden van me."

Wat nou indien er mensen binnen die overheid misbruik maken van dergelijke gegevens. Hoe meer er over je wordt opgeslagen, hoe groter de kans dat een rotte appel binnen de overheid of binnen een bedrijf je gegevens misbruikt. Dat staat nog los van de vraag hoe netjes de overheid of een bedrijf zelf met je gegevens om gaat.

Een kennis van mij heeft al enkele jaren last van bedrijfjes die op zijn naam blijken te staan, en waardoor hij plotseling schulden heeft, doordat iemand identiteitsfraude pleegt, en zijn gegevens misbruikt. De gegevens zijn afkomstig van een verdere bonafide instelling waaraan hij de gebruikte informatie ooit heeft verstrekt.

Zou het jou een rotzorg zijn, indien jou dit zou overkomen ?
29-11-2012, 14:40 door Anoniem
@Fabian76:
Ik neem aan dat je wel de Nederlandse overheid anno 2012 bedoelt en het je wel een zorg zou zijn als je onder bijv. de Iraanse overheid zou leven?

Ondanks dat ik wat minder graag m'n eigen privacy opgeef en liever by default wel privacy heb ipv niet (iets waar veel "je hebt toch niet te verbergen"-mensen niets om geven), kan ik me voorstellen dat men in Nederland onder het huidige regime wat meer goed van vertrouwen is dan in andere tijden of op andere plaatsen.
29-11-2012, 15:53 door Anoniem
Door Anoniem: Een kennis van mij heeft al enkele jaren last van bedrijfjes die op zijn naam blijken te staan, en waardoor hij plotseling schulden heeft, doordat iemand identiteitsfraude pleegt, en zijn gegevens misbruikt. De gegevens zijn afkomstig van een verdere bonafide instelling waaraan hij de gebruikte informatie ooit heeft verstrekt.
Je geeft je info weg en je bent feitelijk vogelvrij. Mooi voorbeeld dat het huidige identiteitsmodel niet meer voldoet. Als je eenmaal geslachtoffert bent, heb je eigenlijk nul mogelijkheid de boel weer recht te trekken. Kost je toch iedere keer weer moeite en de volgende keer gebeurt er weer precies hetzelfde.

En dan wil eigenlijk heel de politiek dit soort gein "oplossen" door méér identificatie en persoonsgegevens op te slaan. Ja dat gaat werken.

Overigens, welke bonafide instantie leent zich hiervoor? KvK?
29-11-2012, 16:46 door Security Scene Team
Hulde voor Rob Heyman, dat hij dit eens goed onder de aandacht brengt. dit is een goed artikeltje om over na te denken dacht ik zo :)
29-11-2012, 17:40 door Anoniem
Niet verrassend, deze manier van met persoonsgegevens omgaan kom ik inderdaad wel tegen, er zijn mensen die inleveren van privacy een volkomen normale tegenprestatie vinden voor (in termen van geld) gratis toegang krijgen tot een website. Ik heb de indruk dat dat in de hand wordt gewerkt door de bedrijven die beweren dat mensen geen behoefte meer hebben aan privacy of die denken dat ze een aangeboren recht hebben op die gegevens. Die jonge mensen groeien namelijk op in een wereld die zo werkt, en waar je mee opgroeit is wat je als normaal beschouwt.
Door Fabian76: Een ieder bepaalt voor zich zelf wat hij of zij voor waarde hecht aan privacy.
Het probleem is dat het vaak helemaal niet zo'n bewuste keuze is, en in de praktijk wordt het vaak voor je bepaald zonder dat je er erg in hebt. Ik heb al zien gebeuren dat mensen die een foto waar anderen op staat op Facebook plaatsen en alle namen erbij zetten bijvoorbeeld (en ook nog klagen dat je geen facebookaccount hebt waar ze meteen een verband mee kunnen leggen). Er zijn allerlei bedrijven die via advertenties of 'like'-achtige knopjes jouw surfgedrag tot in detail in kaart brengen terwijl je helemaal geen relatie met ze hebt, tenzij je er maatregelen tegen neemt die meer inzicht vereisen dan de gemiddelde digibeet van de materie heeft en die leiden tot klachten dat je het inkomstenmodel van websites saboteert.
Door Anoniem: (iets waar veel "je hebt toch niet te verbergen"-mensen niets om geven)
Ik vraag die "je hebt toch niets te verbergen"-mensen graag naar hun pincodes, wachtwoorden, en een geschikt moment om eens te komen kijken als ze seks hebben. Ze blijken dan zelf van alles te verbergen te hebben, en natuurlijk zijn dit dingen waarvan het volkomen normaal en zelfs de bedoeling is dat je ze verborgen houdt, terwijl er toch helemaal niets mis mee is om pincodes en wachtwoorden te hebben en seksueel actief te zijn. Als je een keer niet het achterste van je tong laat zien verberg je al wat, we doen het aan de lopende band. Het punt van privacy is niet de vraag of je iets te verbergen hebt maar de vraag wat de ander er eigenlijk mee te maken heeft. Bij iedereen die denkt er een vanzelfsprekend recht op te hebben dingen over anderen te weten zit wat mij betreft een narcistisch steekje los.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.