image

"Chinezen hackten Amerikaanse satellieten"

donderdag 27 oktober 2011, 09:55 door Redactie, 5 reacties

Chinese hackers worden verdacht van het meerdere malen aanvallen van Amerikaanse satellieten via een grondstation in Noorwegen, aldus een Amerikaanse congrescommissie. De vier aanvallen vonden in 2007 en 2008 plaats en waren gericht tegen satellieten die voor klimaat- en terreinobservatie worden gebruikt. De aard en de impact van de aanvallen is niet bekendgemaakt, maar de commissie waarschuwt voor aanvallen tegen andere satellieten die voor vertrouwelijke zaken worden ingezet. "Door toegang tot de besturing zou een aanvaller de satelliet kunnen beschadigen of vernietigen", zo liet de commissie weten. Ook zou het mogelijk zijn om de berichten van de satelliet te manipuleren.

Volgens een rapport dat volgende maand verschijnt kreeg een Landsat-7 observatiesatelliet in oktober 2007 en juli 2008 met een storing van tenminste twaalf minuten te maken. Een Terra AM-1 observatiesatelliet zou twee minuten in juni 2008 en negen minuten in oktober van dat jaar door hackers zijn aangevallen, zo staat een in voorlopige versie van het rapport waar Bloomberg over werd ingelicht.

Internet
De aanval op de Landsat-7 satelliet werd pas ontdekt na de aanvallen van 2008. Zowel de Landsat-7 als Terra AM-1 satellieten gebruiken een commercieel satellietstation in het Noorse Spitsbergen. Dat station gebruikt soms internet voor het versturen van bestanden. De hackers hebben mogelijk die internetverbinding gebruikt om toegang tot het grondstation te krijgen.

De commissie vermoedt dat China achter de aanvallen zit, mede gebaseerd dat veel aanvallen van Chinese IP-adressen afkomstig zijn, maar heeft geen concreet bewijs. De Chinese overheid ontkent betrokkenheid.

Reacties (5)
27-10-2011, 11:12 door spatieman
weet je.
al zouden ALL kerncentrales in china ontploffen.
al het nucleaire materiaal ontploffen in china,
dan zou de overheid het daar nog ontkennen..
27-10-2011, 12:54 door Anoniem
Aan de andere kant wordt het ook wel makkelijk om iedere fuckup en iedere technische storing aan chinese hackers toe te wijzen.....
27-10-2011, 14:14 door Anoniem
China will grow larger...
27-10-2011, 18:10 door Anoniem
Ach de kop had net zo goed kunnen zijn "Amerikanen hackten Chinese satellieten" want dat gebeurd ook. Als de Chinezen daarover klagen, zeggen de Amerikanen weer dat het onzin is. Vertrouwen in Overheden is een utopie en wat dat betreft heb ik nog minder vertrouwen in de Amerikanen dan de Chinezen; maarja, minder dan 0 kan eigenlijk niet ;-)
27-10-2011, 18:18 door Obi1r
Door Anoniem: China will grow larger...
Ya, en de Amerikanen zullen de Chinese spullen in de ruimte met rust laten???
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.