image

BitDefender wint 'echte' anti-virustest

woensdag 12 december 2012, 10:29 door Redactie, 5 reacties

De meeste computerinfecties vinden plaats omdat gebruikers geen beveiligingsupdates installeren of zelf malware downloaden door bijlagen te openen en op linkjes te klikken. Het Oostenrijkse testorgaan AV-Comparatives wilde eens kijken hoe goed virusscanners in deze scenario's gebruikers weten te beschermen. Bij veel anti-virustests wordt met grote hoeveelheden malware gewerkt, maar dat zou geen realistische weergave zijn.

De test van AV-Comparatives bestond uit 2006 testgevallen. Ongeveer de helft van de tests bestond uit drive-by downloads, waarbij geprobeerd werd om computers via ongepatchte beveiligingslekken te infecteren. De andere helft bestond uit linkjes die direct naar malware wezen. Trend Micro en BitDefender wisten de meeste aanvallen te stoppen, en lieten respectievelijk één en twee malware-aanvallen doorgaan.

Uitslag
AhnLab en Webroot misten de meeste malware, maar wisten nog altijd meer dan 93% van de aanvallen te stoppen. Naast detectie werd er ook naar 'false alarms' gekeken, het ten onrechte aanmerken van schone websites en downloads als gevaarlijk of besmet. Bij deze test wisten Qihoo, AVG en Tencent de beste score neer te zetten. Deze scanners sloegen slechts één keer ten onrechte alarm.

Trend Micro ging echter tien keer de fout in en verloor daardoor de koppositie in het klassement. Dat zorgt ervoor dat BitDefender als beste virusscanner overblijft, gevolgd door G Data, Qihoo, Kaspersky en Bullguard. Een aantal producten scoorde zo slecht dat ze alleen de 'Tested' beoordeling kregen. Het gaat hier onder andere om McAfee, Fortinet en Webroot. Hieronder het volledige overzicht:

Advanced +++
Bitdefender
G Data
Qihoo
Kaspersky
BullGuard

Advanced
Trend Micro
F-Secure
AVIRA
Avast
Tencent
ESET

Standard
Sophos
PC Tools
AVG
eScan
Panda

Tested
GFI Vipre
McAfee
Fortinet
Webroot
AhnLab

Reacties (5)
12-12-2012, 16:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-12-2012, 17:45 door Renegade
@Miriam, Dat laatste viel mij ook op. Wel vreemd dat die er niet bij staat.
12-12-2012, 17:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-12-2012, 09:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-12-2012, 09:33 door Mysterio
Door killythebid:
Ik ben Bitdefender aan het testen het valt op dat de update heeeeeeeeeeel very slow! gaat (schijnt bekend te zijn ff google http://forum.bitdefender.com/index.php?showtopic=37968)
verder ziet het er kinderlijk uit .....ff afwachten heb mijn twijfels ..komt misschien dat ik Norton gewent ben :>))
Dus dat is jouw test? Kijken hoe snel de update gaat en het uiterlijk beoordelen?

Wat mij tegenvalt aan Bitdefender x 2013 is dat er heel veel automatisch gaat en ik er geen vinkjes meer bij kan zetten. Ik kan geen scan inplannen, niet instellen hoe vaak er geupdate wordt etc. Volgens Bitdefender hoeft dat niet omdat het automagisch allemaal goed zou gaan, maar mijn ervaringen zijn anders. Bitdefender scant bijvoorbeeld automatisch om de max 8 dagen wanneer de computer idle is, maar ik heb testgebruikers die de computer aanzetten om er mee te werken en wanneer ze klaar zijn gaat de PC uit.

Logboeken wijzen uit dat de PC al 42 dagen niet is gescand. Zoverre de AI van Bitdefender.

De automatische spelmodus gaat prima aan, maar niet meer automatisch uit waardoor je als gebruiker het weer handmatig moet uitschakelen. De extra toepassingen zijn leuk, maar niet echt het geld waard. Daarnaast had ik vorig jaar een lekkere false-positive waardoor Quicktime de nek werd omgedraaid.

Ondanks alle schoonheidsfoutjes en de eng-automatische instellingen is dit verreweg de veiligste scanner die ik tot nu toe heb getest! En ik kan me verschrikkelijk misdragen on-line.

Ik heb Norton op een ander systeem draaien en ook daar ben ik over het algemeen positief over. Er is meer afstelbaarheid waardoor ik meer het gevoel heb dat ik het pakket in de hand heb. De interface (vooral die wereldkaart) is ook nerdie en de update is ook traag dus wat mij betreft scheelt het allemaal bijzonder weinig. Norton heeft mij wel een keer laten zitten met een virusje maar dat was snel opgelost na een mailtje hun kant op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.