image

Overheid start proef met paspoort bezorgen

donderdag 31 januari 2013, 14:51 door Redactie, 12 reacties

De Noord-Hollandse gemeente Haarlemmermeer en de Zuid-Hollandse gemeente Molenwaard zijn een proef gestart waarbij reisdocumenten, zoals het paspoort, aan huis worden bezorgd. Tijdens de proef is er volgens de overheid veel aandacht voor de 'optimale beveiliging' van de documenten die worden thuisbezorgd. De documenten worden bezorgd door AMP Logistics.

De proef duurt een jaar. In het begin kunnen alléén inwoners van Zwanenburg, Boesingheliede, Lijnden, Badhoevedorp, Vijfhuizen, Aalsmeerderbrug en Rijsenhout, hun reisdocumenten thuisbezorgd krijgen. Binnen een jaar kunnen waarschijnlijk alle inwoners van Haarlemmermeer van deze extra service gebruik maken.

Volgens de gemeente Molenwaard is de proef met het thuisbezorgen van reisdocumenten 'vernieuwend'. Wie een paspoort of ID-kaart nodig heeft, hoeft nog maar één keer persoonlijk voor de aanvraag naar het gemeentekantoor te komen. Vervolgens wordt het reisdocument op een zelfgekozen dag en tijdstip thuisbezorgd. Persoonlijk ophalen is hiermee niet meer nodig.

Het reisdocument wordt door de gemeente verzegeld afgeleverd bij AMP Logistics. De bezorger opent de verzegeling van het reisdocument bij de aanvragen om zijn of haar identiteit vast te stellen en het document aan hem of haar te overhandigen.

Reacties (12)
31-01-2013, 15:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-01-2013, 16:05 door Anoniem
"Vernieuwend" in de zin van... eerst de boel grondig verknoeien door je te laten wachten op minder gemeentehuizen dus je moet er meer moeite voor doen, en dan claimen dat je goed bezig bent want hee als burgert hoef je alleen maar precies dan thuis te zijn als de extraspeciale en dus dure koerier langskomt in plaats van op je eigen tijd naar het gemeentehuis?

Haal eerst de vingerafdruk en de chip maar weer uit die pas. Oh, en maak 'm minder vaak verplicht. Dan praten we verder.
31-01-2013, 16:52 door Anoniem
En waar wordt het oude document nu ongeldig gemaakt?
31-01-2013, 16:58 door Anoniem
"De bezorger opent de verzegeling van het reisdocument bij de aanvragen om zijn of haar identiteit vast te stellen"...

waarom zou de bezorger de envelop van MIJN paspoort open moeten maken?

(ps. ik ben niet de bezorger)
31-01-2013, 18:15 door Anoniem
"waarom zou de bezorger de envelop van MIJN paspoort open moeten maken?"

om te kijken of het jouw paspoort is?
31-01-2013, 23:34 door Anoniem
Door Anoniem: "De bezorger opent de verzegeling van het reisdocument bij de aanvragen om zijn of haar identiteit vast te stellen"...

waarom zou de bezorger de envelop van MIJN paspoort open moeten maken?

(ps. ik ben niet de bezorger)

Ik gok dat deze bezorger niet een gewone postbode is maar een ambtenaar in dienst van de gemeente. Ipv dat de balie-ambtenaar de verzegeling verbreekt (waar jij dat niet ziet gebeuren) doen ze dat nu bij je aan de deur/in huis.
01-02-2013, 09:58 door Anoniem
Ook al ben ik inwoner van de Haarlemmermeer en moet ik mijn paspoort verlengen. Ik haal hem zelf af !
01-02-2013, 12:17 door Mysterio
Door Anoniem: Ook al ben ik inwoner van de Haarlemmermeer en moet ik mijn paspoort verlengen. Ik haal hem zelf af !
Met dit weer mogen ze h'm lekker komen brengen.
01-02-2013, 12:31 door cjkos
Door Anoniem:
Door Anoniem: "De bezorger opent de verzegeling van het reisdocument bij de aanvragen om zijn of haar identiteit vast te stellen"...

waarom zou de bezorger de envelop van MIJN paspoort open moeten maken?

(ps. ik ben niet de bezorger)

Ik gok dat deze bezorger niet een gewone postbode is maar een ambtenaar in dienst van de gemeente. Ipv dat de balie-ambtenaar de verzegeling verbreekt (waar jij dat niet ziet gebeuren) doen ze dat nu bij je aan de deur/in huis.
Tenzij Amp Logistics ook genationaliseerd is/wordt, is dat toch een particulier bedrijf.
01-02-2013, 15:21 door Anoniem
Wanneer gaan die vingerafdrukken er nu eens uit?
Dat vind ik belangrijker.
01-02-2013, 23:52 door fjallalj__ni__
Wie een paspoort of ID-kaart nodig heeft, hoeft nog maar één keer persoonlijk voor de aanvraag naar het gemeentekantoor te komen. Vervolgens wordt het reisdocument op een zelfgekozen dag en tijdstip thuisbezorgd. Persoonlijk ophalen is hiermee niet meer nodig.

Als je toch één keer naar het gemeentehuis moet, is het dan niet logischer om het andersom te doen? Ik bedoel dus dat je de aanvraag gewoon via de website doet met je DigiD (of wat nu eigenlijk de goede spelling is) en vervolgens naar het gemeentehuis gaat om je paspoort op te halen.
02-02-2013, 11:27 door Anoniem
Door fjallaljónið: Als je toch één keer naar het gemeentehuis moet, is het dan niet logischer om het andersom te doen? Ik bedoel dus dat je de aanvraag gewoon via de website doet met je DigiD (of wat nu eigenlijk de goede spelling is) en vervolgens naar het gemeentehuis gaat om je paspoort op te halen.
Waarom überhaupt nog langskomen? Gewoon aanvraag indienen en een week later ligt je paspoort in de bus. Makkelijk toch? Kunnen we gelijk flink op loketlokaties besparen. Heel het land bedienen door een zooitje paspoortambtenaren in den haag, scheelt weer wat FTEs. Doe dat met nog wat processen en je kan zo ongeveer de hele gemeente opheffen.

Op zich leuk dat je de vraag stelt, maar ik denk dat je wat details vergeet. Om te beginnen, wat als je niet zo'n digid hebt? Wilde je die maar gelijk verplicht stellen? En hoe vraag je die dan aan zo zonder paspoort?

Of wil je de digid tegelijk met een geboortecertificaat uitgeven? En dan wat als'ie kwijt raakt? Of iemand jat'm en stuurt z'n eigen foto op met een paspoortaanvraag? Wat dan?

Het probleem van dit soort ideetjes is altijd weer dat zolang je precies in het straatje van het ideetje past het allemaal superprima geweldig gaat. En het zijn vaak maar hele nauwe kronkelstraatjes. Maar zodra je van de gebaande paadjes afgeraakt ben je met een gemiddeld-of-minder systeem kompleet het haasje. Een goed werkt dan nog wel naar behoren, en een geweldig systeem doet dat soepeltjes. We hebben vrij weinig echt goede systemen, heel toevallig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.