image

Microsoft mist Chinese malware

dinsdag 12 maart 2013, 11:34 door Redactie, 4 reacties

China heeft volgens cijfers van Microsoft het laagste aantal besmette computers ter wereld, maar de softwaregigant erkent dat het veel Chinese malware niet ziet. Via de in Windows ingebouwde Malicious Software Removal Tool (MSRT) meet Microsoft het aantal infecties per land. De MSRT herkent echter alleen de meest actieve malware-families.

Uit cijfers van 2012 blijkt dat China met een score van 0,6 het laagste aantal besmette computers ter wereld heeft. Van elke 1.000 gescande Windows-computers waren er slechts 0,6 met malware besmet. Het wereldwijde gemiddelde bedraagt 7,0, terwijl Finland, nummer één op veel lijstjes, op 1,1 uitkomt.

China
Volgens Tim Rains van Microsoft zijn er verschillende redenen waarom China zo laag scoort. De MSRT scant namelijk alleen op 'globale' dreigingen, die wereldwijd actief zijn. Deze dreigingen komen veel minder in China voor.

Het land heeft wel met veel 'potentieel ongewenste software' te maken,zoals spyware en monitoring tools, maar die worden niet als malware beschouwd en daardoor niet in de infectiegraad meegenomen.

Een andere reden voor de vertekende cijfers is dat er relatief weinig Chinese Windows-computers infecties aan Microsoft rapporteren. In de VS kreeg Microsoft melding van 12,5 miljoen computers. In China waren het er slechts 2 miljoen.

Windows Update
Rains is wel positief over het aantal Windows-computers in China dat Windows Update of Microsoft Update gebruikt. Het aantal gebruikers van de twee update-diensten groeide in 2012 met 190% ten opzichte van 2011. Inmiddels is 35% van de computers in China ingesteld om zichzelf te updaten. Wereldwijd gaat het om 58,5% van de computers.

Een reden dat zo weinig Chinese computers Windows Update gebruiken komt door het gebruik van illegale software. Op deze illegale systemen zou Windows Update zijn uitgeschakeld, al dan niet bewust.

Uit onderzoek van Microsoft zou blijken dat in China verkochte computers soms malware bevatten die bepaalde instellingen, zoals Windows Update, uitschakelen. Volgens Rains is het dreigingslandschap in China dan ook een 'complexe puzzel' die uit meerdere puzzelstukken bestaat.

Reacties (4)
12-03-2013, 11:41 door Preddie
ik blijf het toch raar vinden dat de Microsoft die kan meet met haar eigen tool, deze cijfers als uitgangspunt gebruikt en publiceerd terwijl de eigen virusscanner van Microsoft het slechtst presteert op het gebied van detectie .....
12-03-2013, 12:49 door Anoniem
Vreemd het land dat eerst het meest geinfecteerd was is nu ineens clean?

Microsoft security essentials moet duidelijk meer aandacht van microsoft hebben want het is nu echt een bagger zooitje.
12-03-2013, 13:24 door joep da poope
Dit gaat niet om de metingen met Security Essentials, maar de MSRT. Deze wordt elke maand bij de windows update gerunt, en scant alleen op de meest voorkomende virussen.
13-03-2013, 09:31 door Anoniem
Door Anoniem: Vreemd het land dat eerst het meest geinfecteerd was is nu ineens clean?

Microsoft security essentials moet duidelijk meer aandacht van microsoft hebben want het is nu echt een bagger zooitje.
En waar baseer je dat op? Ik zie geen argumenten, noppes, nada, negatief...
Volgende keer als je een rant post, post dan ook argumenten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.