image

Valse Angry Birds dupeert Android-gebruikers

zondag 22 januari 2012, 16:08 door Redactie, 4 reacties

Er zijn verschillende Trojaanse paarden voor Android smartphones en tablets in omloop, die zich voordoen als het populaire Angry Birds of een ander spel, maar in werkelijkheid een Trojaans paard zijn dat dure sms-berichten verstuurt. De “OpFake (FakeNotify)” en “RuFraud” Trojans richten zich op gebruikers in Rusland en Europese landen en zijn onder andere op de officiële Android Marktplaats aangeboden, maar zijn ook op onofficiële marktplaatsen gevonden.

Naast Angry Birds vermomt de malware zich ook als het spel Assassins Creed, Sim City en applicaties zoals een horoscoop en wallpapers van de populaire serie Twilight. Eenmaal actief stuurt de malware sms-berichten naar dure telefoonnummers. In het overzicht van AegisLab staan onder andere België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje, maar wordt Nederland niet genoemd.

Reacties (4)
23-01-2012, 00:01 door johanw
Gelukkig kun je dit soort misbruik in Nederland makkelijk voorkomen door via www.smsdienstenfilter.nl alle betaal sms diensten te blokkeren.
23-01-2012, 08:07 door Anoniem
Thanks voor de tip Johan!
23-01-2012, 09:34 door Anoniem
Gelukkig kun je dit soort misbruik in de wereld makkelijk voorkomen door enkel apps uit de marketplace te installeren en niet via een of andere vage website lukraak 'haxorme.apk' te installeren door ook n og eens moedwillig de thirdparty beveiliging uit te zetten in de instellingen van je phone.
23-01-2012, 10:08 door realone
Door johanw: Gelukkig kun je dit soort misbruik in Nederland makkelijk voorkomen door via www.smsdienstenfilter.nl alle betaal sms diensten te blokkeren.

Gelukkig kun je dit soort misbruik ook makkelijk voorkomen door je bewust te maken van de gevaren. Sowieso vage Markets niet gebruiken omdat de kans op infectie zoveel malen groter is. Daarnaast heeft Google de kill-switch voor apps uit de eigen Market en zullen dit soort apps nooit lang in die officiële Market te vinden zijn.

Ook kun je jezelf gerust hardop afvragen waarom een spel toegang moet hebben tot het verzenden van SMS berichten, een toestemming die je zelf geeft op het moment dat je de app installeerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.