Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

kopie e-mail naar afdelingshoofd

20-03-2013, 08:01 door Anoniem, 16 reacties
Bij ons op de afdeling gaat automatisch een kopie van alle inkomende e-mail naar het afdelingshoofd, is dit toegestaan?

Alvast bedankt,

ronaldterhorst@gmail.com
Reacties (16)
20-03-2013, 10:44 door SirDice
Door Anoniem: Bij ons op de afdeling gaat automatisch een kopie van alle inkomende e-mail naar het afdelingshoofd, is dit toegestaan?
Lijkt me niet. Wat nu als het een persoonlijke e-mail betreft?

ronaldterhorst@gmail.com
Je ontvangt graag spam begrijp ik?
20-03-2013, 11:12 door Anoniem
kwestie van zorgen dat hij overspoeld raakt met inkomende mail met grote bijlagen... ;-)
20-03-2013, 12:55 door AcidBurn
Waarom zou dat niet mogen? Wij hebben ook klanten waarbij dit gebeurd echter moet dit duidelijk worden gemaakt intern.
20-03-2013, 13:59 door Preddie
Als dit een individueel email adres is, zoals jan.janssen@bedrijf.com lijkt me dit absoluut niet toegestaan. Op je werk heb je bijna net zoveel privé als thuis. Houd er alleen rekening dat na beëindiging van het dienstverband de gehele inhoud van de mailbox eigendom wordt van de organisatie.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel, deze moeten dan echter zwaarder wegen dan het belang van jou privacy. Aan de hand van jou informatie is dit moeilijk te beoordelen. Mogelijk kun je aangegeven wat de argumenten van het afdelingshoofd zijn om een kopie van iedere email te ontvangen.

tip: haal je email adres uit bericht weg, tenzij je natuurlijk een boel spam wilt ontvangen..... in dit geval zou ik aanraden je email adres van je werk daar te plaatsen, je afdelingshoofd zal in dat geval een kopie van elke spammail ontvangen ;)
20-03-2013, 14:05 door Preddie
Door AcidBurn: Waarom zou dat niet mogen? Wij hebben ook klanten waarbij dit gebeurd echter moet dit duidelijk worden gemaakt intern.

Op grond van welke wetgeving mag dit dan volgens jou ?

Volgens mij moet namelijk het belang van de bedrijf groter zijn dan de privacy van de werknemers en dit is maar zelden het geval..... een mooi voorbeeldje in het landelijk nieuws op dit moment is hier te vinden:

http://www.nu.nl/economie/3369507/fnv-rechter-beglurende-cameras.html
20-03-2013, 14:30 door S.lenders
Zelfs je bedrijfsmail wordt als een stukje privé gezien. Al vraag ik me af of dat kan worden opgeheven door dit op te nemen in de voorwaarden. Maar dan nog gaat het om de privé zaken van de klant.

Grondregel is dat de afdelingshoofd een groter belang moet hebben dan jou privacy. Maar die kan ik me niet voorstellen.
20-03-2013, 15:18 door SirDice
Door S.lenders: Zelfs je bedrijfsmail wordt als een stukje privé gezien. Al vraag ik me af of dat kan worden opgeheven door dit op te nemen in de voorwaarden. Maar dan nog gaat het om de privé zaken van de klant.
Voor zover ik begrepen had mag dat dus niet. Tenzij je een hele goede reden hebt.

Vervaging van grenzen tussen werk en privé

De grenzen tussen privé en zakelijk vervagen steeds meer. Werkgevers moeten accepteren dat werknemers privé-zaken regelen en hun persoonlijke netwerk onderhouden onder werktijd. Net zo goed als werknemers moeten accepteren dat het werk niet altijd om vijf uur klaar is. Dit betekent dat een werkgever niet zomaar privé-gebruik van internet volledig kan verbieden.
21-03-2013, 15:03 door Supreme
Wettelijk zal het wel niet mogen, tenzij het een algemene mailbox is (info@ , administratie@). Ik begrijp echter niet waarom mensen met hun zakelijke emailadres privé dingen doen.. gebruik je zakelijke mailadres gewoon zakelijk :)
21-03-2013, 15:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-03-2013, 20:32 door wica128
@Hugo Je kan misschien gelijk hebben. Maar of een werkgever daar iets mee doet dat is aan de werkgever.

Verder kan je er niet zoveel aan doen. Als je er iets van zegt tegen je afdelingshoofd. Dan kan je een verlenging van je contract zeer waarschijnlijk wel vergeten.
Aangezien je het hier post, ben je hier niet blij mee. Als je kan, zou ik een andere baan zoeken, waar ze dit niet doen.
En geef bij je vertrek, eerlijk aan dat je het bog al vreemde gang van zaken vind.
22-03-2013, 09:22 door Jan Slot
Ik kan me zo voorstellen dat het ook nog uitmaakt of dit kopieen zijn van berichten aan bijv. "voornaam.achternaam@bedrijf.com", of alleen van e-mailadressen als "info@", "sales@" enz.
22-03-2013, 14:21 door Preddie
Door Hugo:
Door Predjuh: Houd er alleen rekening dat na beëindiging van het dienstverband de gehele inhoud van de mailbox eigendom wordt van de organisatie.
Voor zover ik weet is dat niet waar. Prive e-mail blijft prive e-mail, ook na dienstverband.

Hugo volgens mij niet, Arnoud heeft dit onderwerp al verschillende keren behandeld en staat ook beschreven in zijn boeken. Wanneer jij privé mailt vanuit een zakelijke emailbox wordt de gehele inhoud, ongeacht of dit nu zakelijke of privé mail zijn, eigendom van de organisatie.

Natuurlijk is het zo dat wanneer je een privé email adres/box hebt dat deze privé blijft. Ik doelde op de zakelijke mailbox waar je privé mail mee gaat versturen. Het is daarom ook niet aan te bevelen om met een zakelijk adres privé te gaan mailen, wanneer je dit toch doet moet je je goed bewustzijn dat deze mail mogelijk ingezien kan worden na beëindiging van het dienstverband.

Hier nog even een aantal linkjes (ik zoek er nog, die kan ik zo snel niet vinden) :

https://www.security.nl/artikel/36204/1/Juridische_vraag%3A_Is_inloggen_op_webmail_ex-werkgever_strafbaar%3F.html

https://www.security.nl/artikel/44822/1/Juridische_vraag%3A_ontslagen_werknemer_wil_kopie__mailbox.html
(Wanneer iets privé zou zijn zou je hier wel recht op hebben)
22-03-2013, 23:29 door cjkos
Door Supreme: Wettelijk zal het wel niet mogen, tenzij het een algemene mailbox is (info@ , administratie@). Ik begrijp echter niet waarom mensen met hun zakelijke emailadres privé dingen doen.. gebruik je zakelijke mailadres gewoon zakelijk :)

En onder welke noemer schaar jij dan de zakelijke mailtjes met een persoonlijk karakter geregeld worden, zoals mailtjes naar de salarisadministratie, of mailtjes naar de OR. of mailtjes naar de Personeelsvereniging.

Dit zijn zelfs voorbeelden van mailtjes met een sterk persoonlijk karakter, die niets met je directe dagelijkse werkzaamheden te maken hebben.

De wetgeving is overigens op basis van privacywetgeving.

Ik snap eigenlijk niet waarom hier zo moeilijk over gedaan wordt. Wetenschappelijk onderzoek heeft al eens aangetoond dat het de werkproductiviteit doet toenemen.
23-03-2013, 18:14 door Anoniem
om eerlijk te zijn vind ik dit zwaar terecht prive zaken regel je via je privemail niet over bedrijfsmail en ik denk dat dit beleid van het management ook meer als een duw in de richting van 'gebruik privemail voor privezake' dan 'wij willen graag jouw privezaken inzien'
26-03-2013, 16:30 door Anoniem
Door Predjuh: Als dit een individueel email adres is, zoals jan.janssen@bedrijf.com lijkt me dit absoluut niet toegestaan. Op je werk heb je bijna net zoveel privé als thuis. Houd er alleen rekening dat na beëindiging van het dienstverband de gehele inhoud van de mailbox eigendom wordt van de organisatie.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel, deze moeten dan echter zwaarder wegen dan het belang van jou privacy. Aan de hand van jou informatie is dit moeilijk te beoordelen. Mogelijk kun je aangegeven wat de argumenten van het afdelingshoofd zijn om een kopie van iedere email te ontvangen.

tip: haal je email adres uit bericht weg, tenzij je natuurlijk een boel spam wilt ontvangen..... in dit geval zou ik aanraden je email adres van je werk daar te plaatsen, je afdelingshoofd zal in dat geval een kopie van elke spammail ontvangen ;)

Na vertrek bij een werkgever moet de mailbox uit privacy overwegingen op slot worden gezet, deze mag aleen met uitdrukkelijke toestemming van de ex werknemer toegankelijk worden gemaakt. Dit zal echter niet strak opgevolgd worden door werkgevers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.