image

MBO stagiairs onbekend met beveiligingsrisico's

dinsdag 19 februari 2013, 13:06 door Redactie, 9 reacties

MBO stagiairs mogen dan handig met een smartphone zijn, ze zijn onvoldoende digitaal vaardig en hebben geen weet van beveiligingsrisico's. Zo blijkt uit onderzoek onder praktijkopleiders in opdracht van ECABO, dat verantwoordelijk is voor de inhoud van MBO-opleidingen. PowerPoint-presentaties maken en het omgaan met diverse browser lukt de meerderheid van de stagiaires nog wel.

Leerlingen hebben vaak weinig kijk op beveiligingsrisico’s, vinden de stagebegeleiders. Kennis over ongewenste e-mail ontbreekt. Ook over copyrights en het juiste gebruik van foto- en beeldmateriaal weten ze erg weinig. De helft van de leerlingen weet bovendien niet hoe ze om moeten gaan met het verstrekken van (privé) gegevens.

Downloaden
Stagebegeleiders zijn ook niet onder de indruk van hoe stagiairs sociale media gebruiken. De leerlingen denken vaak slecht na over wat ze wel of niet posten op bijvoorbeeld Twitter of Facebook over de organisatie. Ze beseffen vaak niet dat werkgevers hun activiteiten op sociale media kunnen volgen.

Ruim acht op de tien stagebegeleiders accepteert chatten niet. Wat betreft Facebook, twitteren en sms-en zijn ze ietsjes milder: zes op de tien noemt dat onacceptabel. Het downloaden van software voor eigen gebruik of bijvoorbeeld gamen op de werkvloer vindt ruim negen van de tien ondervraagden niet kunnen.

Reacties (9)
19-02-2013, 13:36 door 0101
Maar, hoeveel stagairs krijgen ook daadwerkelijk een ICT-beleid gepresenteerd waar dat in staat?
19-02-2013, 13:36 door 0101
[dubbelpost]
19-02-2013, 13:39 door Anoniem
Als MBO stagiaire vind ik dit artikel eerlijkgezegd bezwaarlijk en bijna imagobeschadigend voor MBO studenten in het algemeen. Ik ben me zeer zeker bewust van beveiligingsrisico's, auteursrecht, en de wet bescherming persoonsgegevens ("verstrekken van (privé) gegevens"). Dat wil niet zeggen dat iedereen er zich even bewust van is, maar het ligt ook niet aan de leerlingen.

Twee jaar geleden ben ik bij een andere MBO opleiding weggegaan vanwege het niveau. De opleiding was interessant, maar dat uurtje of twee les dat we in de week kregen vond ik veel te weinig. Het fast-lane traject op het ROC Eindhoven (tegenwoordig 'Summa College') bevalt een stuk beter en het niveau is er veel hoger. Met dit fast-lane programma gaan we ook een middag in de week naar Fontys (HBO) om daar wat extra stof te krijgen. Hier komen ook studenten van andere MBO's. Het niveau wisselt heel sterk; de ene groep kan nauwelijks omgaan met PHP, de andere kan met je meepraten over geheugenmanagement (garbage collection) in C#.

Op alle MBO opleidingen die ik ken komt het hele concept van buffer overflows, SQL injecties en cross-site scripting niet aan de orde. Over het verwerken van persoonsgegevens heeft helemaal nog nooit iemand gehoord. De kennis is echter wel aanwezig, tot vorig jaar was er de opleiding Particulier Digitaal Onderzoeker en iemand in de klas heeft daar nog twee jaar van meegevolgd. Hij weet duidelijk wel meer dan gemiddeld over wetgeving en beveiliging.

Wat ik dus concreet wil zeggen is:
- dit artikel gaat (bij lange na) niet op voor elke MBO student/stagiaire; en
- klaag niet over de stagiaires, maar over de opleidingen.
19-02-2013, 13:53 door Anoniem
De jeugd van tegenwoordig toch!
19-02-2013, 15:08 door Anoniem
"Als MBO stagiaire vind ik dit artikel eerlijkgezegd bezwaarlijk en bijna imagobeschadigend voor MBO studenten in het algemeen. Ik ben me zeer zeker bewust van beveiligingsrisico's, auteursrecht, en de wet bescherming persoonsgegevens ("verstrekken van (privé) gegevens"). Dat wil niet zeggen dat iedereen er zich even bewust van is, maar het ligt ook niet aan de leerlingen."

90% van de medewerkers is slecht bekend of onbekend met beveiligingsrisico's. Daar vallen dus ook (al dan niet MBO) stagiairs onder. Met andere woorden, voel je niet te erg aangesproken ;)
19-02-2013, 15:18 door Anoniem
Indien je serieus nadenkt om in de ICT te werken, zowel als programmeur of systeembeheer. Dan ga je er toch wel vanuit dat iemand zelf een uitmate grote interesse in het vakgebied heeft. Dus al de nodigde kennis over beveiliging weet. Wat mijn mening is dat veel mensen die in de ICT werken gaan geen affiniteit meer voor het vak hebben. Ze denken, goh ik game veel, goh ik zit veel achter mijn computer dus dan moet ik maar gaan werken in de ICT. Deze zakkenvullers zijn degene die mbo studenten een slechte naam geven.
19-02-2013, 15:21 door Anoniem
En over Particulier Digitaal Onderzoeker, ik heb zelf op die opleiding gezeten. Waar zogenaamd alleen de best van de best op zouden worden toegelaten. Waarvan 98% niet eens wist wat dos was. Een rotzooi opleiding. Veel MBO opleidingen zijn gericht op het jezelf aanleren van informatie. En als je al op je opleiding ervan uitgaat dat je alles gaat toegeworpen dan zul je na je opleiding ook nooit meer moeite doen om iets nieuws te leren. Geef niet de scholen de schuld, geef de luie student de schuld.

En om het af te maken. We hebben het hier over leerlingen terwijl grootste gedeelte van de huidige ICT personeel
niet eens bewust is van de beveilingsrisico´s.
20-02-2013, 03:56 door Anoniem
Door Anoniem: Indien je serieus nadenkt om in de ICT te werken, zowel als programmeur of systeembeheer. Dan ga je er toch wel vanuit dat iemand zelf een uitmate grote interesse in het vakgebied heeft. Dus al de nodigde kennis over beveiliging weet. Wat mijn mening is dat veel mensen die in de ICT werken gaan geen affiniteit meer voor het vak hebben. Ze denken, goh ik game veel, goh ik zit veel achter mijn computer dus dan moet ik maar gaan werken in de ICT. Deze zakkenvullers zijn degene die mbo studenten een slechte naam geven.


Hier heb je zeker gelijk in, ik zelf doe ook een MBO opleiding (2e opleiding dit jaar) en moet zeggen dat de gemiddelde mede-student een niveau van likmnreet heeft. Ze spelen allemaal gezellig LOL en de rest interesseert ze niet zo veel. Er zitten wel een aantal uitzonderingen tussen die weldegelijk een doel voor ogen hebben, interesse hebben in het vak en zelf ook bij zijn wat betreft boven genoemde zaken.

Ik heb niet al te lang geleden ook stage gelopen, hier was niemand in staat mij iets te vertellen over beveiligingslekken, nee. Beter zelfs. het 16 jarige MBO studentje stond iedereen uit te leggen hoe en wat. Dus ook niet alle ECABO gekeurde leerbedrijven zijn in staat om de stagaire zulke dingen bij te leren.
24-04-2013, 11:51 door Mend0x
Aan zo'n ECABO certificaat kan vrijwel ieder bedrijf aan komen. Maar je gaat naar school om te leren, niet om stage te kunnen lopen.
Overigens lijkt me dit vooral het probleem van de opleidingen. Daarnaast ben ik ook wel benieuwd hoe de awereness is onder de docenten daar, zeker op IT gebied wordt er op veel MBO's erg slecht lesgegeven..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.