image

Virusscanners op XP minder stabiel door Windows 8

woensdag 1 mei 2013, 17:23 door Redactie, 6 reacties

Virusscanners op Windows XP blijken minder stabiel te werken doordat fabrikanten de ondersteuning langzaam afbouwen ten gunste van Windows 8. Onderzoeksbureau Virus Bulletin testte 40 virusscanners op Windows XP SP3 en liep daarbij tegen verschillende stabiliteitsproblemen aan. Van de veertig virusscanners kwamen er elf niet door de certificering heen.

De geconstateerde stabiliteitsproblemen zouden vooral worden veroorzaakt door een trend bij anti-virusbedrijven om de ondersteuning van Windows XP af te bouwen ten gunste van Windows 8, zegt testdirecteur van Virus Bulletin John Hawes tegenover Security.NL.

Ondersteuning
"Hoewel het belangrijk is voor leveranciers dat hun producten klaar voor een nieuw platform zijn, is het ook belangrijk dat ze de compatibiliteit van oudere systemen in de gaten blijven houden." Ondanks de aandacht voor Windows 8, groeit het marktaandeel van het nieuwe besturingssysteem trager dan voorspeld en blijft XP een belangrijk platform.

"Toch hadden we met talloze problemen te maken, van kleine zaken met interfaces die niet goed werkten of lastig te bedienen waren, tot serieuzere problemen met detectie en bescherming die niet betrouwbaar werkten", stelt Hawes.

AVG, Comodo en Microsoft Security Essentials waren enkele van de grote namen die een matige 'Fair' qua stabiliteit scoorden. eScan en Optenet kregen het predicaat 'Buggy', terwijl het vrij onbekende UnThreat als 'Flaky' werd beoordeeld.

Uitslag
De voornaamste reden dat de virusscanners niet door de certificering kwamen was het grote aantal false positives. Hierbij worden schone bestanden ten onrechte als geïnfecteerd aangemerkt, wat grote gevolgen kan hebben. Onlangs raakten duizenden computers met Malware Bytes Anti-Malware ontregeld doordat de virusscanner systeembestanden als besmet beschouwde.

Op de lijst met producten die de certificering misten staan onder andere Commtouch, Comodo, Norman en heel verrassend F-Secure. De virusscanners van het Finse anti-virusbedrijf lieten een exemplaar op de WildList door, wat in de ogen van VirusBulletin een doodzonde is.

De WildList bestaat uit een lijst met bekende malware die eigenlijk alle scanners zouden moeten detecteren. De volledige test is via Virus Bulletin verkrijgbaar.

Reacties (6)
01-05-2013, 19:08 door Anoniem
Mijn Windows XP SP3 draait heel snel met Avast Free. Windows 7 daar en tegen draait veel langzamer. En het snelst gaat met een dual boot Ubuntu 12.04 LTS als een speer! En daar hoef ik verder niets aan te doen behalve af en toe updaten!
01-05-2013, 21:49 door johanw
Vreemd, XP wordt momenteel veel meer gebruikt dat windows 8 en dat zie ik voorlopig ook niet veranderen.
01-05-2013, 22:57 door Anoniem
sommige bedrijven voeren een migratie door naar Windows 7 en er zijn er nog zat die Windows XP gebruiken maar de ondersteuning stopt op 8-4-2014 en ook office 2003 stopt ook rond die tijd dus zijn alle software leveranciers langzaam aan het afbouwen.
02-05-2013, 07:59 door Arie
Voor antivirus bedrijven is er - volgens mij - nog heel wat te verdienen aan het oude afgeschreven Windows XP ook na april 2014. Dit lijkt me een "nieuwsbericht" geredigeerd door de ... (Microsoft misschien)
02-05-2013, 16:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-05-2013, 16:45 door Anoniem
Als je in een ander bulletin op deze website kijkt, zie je dat Windows XP pas 7 jaar af is.
We weten allemaal hoe dat met Windows Vista is gegaan en nu is Windows 7 redelijk stabiel te noemen. Maar het ondersteunt lang niet alles.
Terwijl XP dat wel doet.
Dus als je geen heavy gamer bent, dan zie ik geen problemen om XP te blijven gebruiken. En vind ik ook dat Microsoft dit zal moeten blijven ondersteunen. Net als de antivirus en hardware bedrijven.
Ik blijf wel een open mind houden naar bijvoorbeeld Linux ( Ubuntu ), maar ook daar moet nog flink aan gewerkt worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.