image

SNS Bank gaat pingegevens niet verkopen

vrijdag 24 mei 2013, 11:27 door Redactie, 9 reacties

De SNS Bank gaat transactiegegevens van burgers niet verkopen, zoals betalingsverwerker Equens van plan is. Deze week werd bekend dat Equens, waar ABN Amro, ING en Rabobank aandeelhouder van zijn, pingegevens van consumenten aan bedrijven wil doorverkopen. Daarbij zouden de gegevens niet aan personen herleidbaar zijn, maar alleen naar de wijk waar de klant woont.

"SNS Bank is een consumentenbank die haar klanten met toegankelijke dienstverlening, hulp en aandacht ondersteunt. Daar hoort het verkopen van transactiegegevens voor commerciële doeleinden niet bij", zegt Ernst-Jan Boers, directievoorzitter SNS Retail Bank. "Klanten moeten er op kunnen vertrouwen dat een bank gegevens vertrouwelijk behandelt. Bij SNS Bank is dat het geval."

Via de informatie die Equens wil gaan verkopen kunnen bedrijven en andere derden zien waar mensen precies winkelen. De gegevens zouden echter onvoldoende worden geanonimiseerd.

"Een postcodecijfer kan behoorlijk identificerend zijn. Stel, je woont in het Groningse Sauwerd en gaat in Amsterdam pinnen. Dan ben je die dag waarschijnlijk de enige in Amsterdam met een postcode uit Sauwerd en dan is het herleidbaar," zegt een privacy-onderzoeker tegenover de NOS.

Glijdende schaal
Ook de Consumentenbond vreest een glijdende schaal, waarbij er steeds verder wordt gegaan. "Nu zijn ze van plan om alleen de postcodecijfers te gebruiken. Maar de volgende keer willen ze misschien tot de eerste letter of de tweede letter gaan", zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Die hekelt ook de houding van de banken. In eerste instantie zouden de gegevens namelijk alleen voor het betalingsverkeer zin bedoeld. "En dan is het een zwak verhaal om daar nu van terug te komen omdat je er geld mee kan verdienen."

Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is ook niet blij met de plannen van Equens:

Reacties (9)
24-05-2013, 11:48 door BaseMent
Nou dit zal wel de nodige reakties op gaan leveren. Anyway, als Equens die gegevens nu door wil verkopen en de banken stemmen daarmee in, dan zullen de algemene voorwaarden van de bank veranderen en dus heb ik het recht om weg te gaan. Maar veel zal ik daar niet mee opschieten, mijn baas bijvoorbeeld ziet mij al aankomen op de 23e.

Van de andere kant. Die pingegevens zijn uiteindelijk van mij. Ik heb met mijn eigen pas gepind. Heb ik dan niet recht op een (heel klein) deel van de opbrengst van die gegevens. En als iedereen zijn deel opeist, is het dan nog wel een goed plan? Dat vraag ik mij dus af.

<edit, typo>
24-05-2013, 12:00 door davita
ik zie eerlijk gezegd niet het onderscheid met de cookiewet, maargoed ik vrees dat dit toch niet te stoppen is in een vrije wereldmarkt en het onvermijdelijk is dat hierdoor bank produkten gaan verschillen met de privacy.ik zie een do not track optie al voor me.

btw je zal maar in Breezanddijk wonen, een postcode gebied van 4 inwoners.
24-05-2013, 13:33 door Anoniem
Als je een SNS rekening met PIN hebt dan lopen die pintransacties toch ook gewoon via Equens?
Gaat SNS dan een deal met Equens sluiten dat de transacties van hun klanten niet verkocht worden?

Men kan beter het hele Equens opdoeken, zo'n intermediair is helemaal niet meer nodig in deze
tijden en het vormt alleen maar een point of failure.
24-05-2013, 13:40 door Mark de Jager
Ze willen dat mensen pinnen en dan gaan ze dit doen?

Pinnen? Liever niet, dat is zonde van uw privacy!
24-05-2013, 14:43 door Anoniem
en dus heb ik het recht om weg te gaan.

Niemand verplicht je om je bankzaken bij een bepaalde bank te regelen - je zit niet vast aan een jaarcontract; je mag weg wanneer je wil...

Die pingegevens zijn uiteindelijk van mij. Ik heb met mijn eigen pas gepind.

Fout natuurlijk! Die pas is niet van jou - net zoals dat flesje waarin je je bier koopt niet van jou is, maar van de brouwerij. Die gegevens zijn dus ook niet van jou, maar van de bank.

En nu dit recht gezet is - ik ben zwaar tegen dit plan, en zal dan ook serieus overwegen om tzt over te stappen naar een betaal rekening van de SNS (zit nu bij ABN). Ik heb er totaal geen behoefte aan dat een bank mijn gegevens aan de hoogste bieder verkoopt om me nog meer geld afhandig te gaan maken.

Als de banken het vertrouwen van hun klanten willen herstellen (want dat heeft in de afgelopen jaren een flinke deuk opgelopen) dan moeten ze zich vooral ver houden van dit soort initiatieven.
24-05-2013, 15:15 door Anoniem
Het is in Nederland zo geregeld, dat gegevens niet zomaar voor een ander doel mogen worden gebruikt dan het doel waarvoor ze zijn verzameld. Equens gaat dus zeker worden teruggefloten wegens dit luchtballonnetje.

Andererzijds is het natuurlijk zo, dat niet iedereen met ogen en oren dicht wacht totdat het fout gaat. Je kunt ook gewoon altijd contant betalen in winkels, en alleen af en toe geld uit de muur halen. Dan gaat de natte droom van het bedrijfsleven, "kunnen bedrijven en andere derden zien waar mensen precies winkelen", natuurlijk niet door.

Misdrijven als identiteitsfraude kunnen alleen preventief worden bestreden - is het je eenmaal overkomen dan heb je daar de rest van je leven veel last van.
24-05-2013, 15:35 door lucb1e
Vraag me af of ze dezelfde beslissing hadden genomen als er niet zoveel media-aandacht voor was.
24-05-2013, 16:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Andererzijds is het natuurlijk zo, dat niet iedereen met ogen en oren dicht wacht totdat het fout gaat. Je kunt ook gewoon altijd contant betalen in winkels, en alleen af en toe geld uit de muur halen. Dan gaat de natte droom van het bedrijfsleven, "kunnen bedrijven en andere derden zien waar mensen precies winkelen", natuurlijk niet door.

De pest is natuurlijk dat pinnen zo verrekte handig is - handiger dan elke keer met contant geld over straat moeten. 't Is net als die bonus kaart van de Albert Heijn. In het begin was iedereen recalcitrant en werden er nog wel eens passen uitgewisseld om de statistieken in de war te maken, maar daar hoor ik tegenwoordig niemand meer over. De leverancier wint dus! Tenzij we allemaal overstappen naar SNS of Rabobank natuurlijk...
25-05-2013, 08:46 door Anoniem
Door Anoniem (15:15): Het is in Nederland zo geregeld, dat gegevens niet zomaar voor een ander doel mogen worden gebruikt dan het doel waarvoor ze zijn verzameld.
Dat mag zo zijn, maar de overheid zelf houdt zich daar al niet eens aan.

Equens gaat dus zeker worden teruggefloten wegens dit luchtballonnetje.
De eerste keer. De tweede keer wellicht ook. Maar ze gaan het doordrukken. Daar zijn ze wel eerlijk in.

Andererzijds is het natuurlijk zo, dat niet iedereen met ogen en oren dicht wacht totdat het fout gaat. Je kunt ook gewoon altijd contant betalen in winkels, en alleen af en toe geld uit de muur halen.
Dat kan niet altijd meer. En dat willen ze zoveel mogelijk beperken. Kijk naar de NS (nauwlijks nog loketten, slechts een klein kwart lust nog muntjes, geen enkele papiergeld), kijk naar TLS (probeer maar eens contant op te laden, of verkeerd afgeschreven saldo terug te krijgen), kijk naar ik meen parkeerbetalen in Rotterdam, kijk naar hipstermarkt "idkaart bij de kredietkaart graag" marqt, kijk naar welke mobiele telco was het ook weer die geen contant meer accepteerde in hun winkels. Puntje betaalverkeersrisico zoveel mogelijk op de klant afschuiven.

"Wie is hier nou ookweer de ondernemer?" denk ik dan.

Misdrijven als identiteitsfraude kunnen alleen preventief worden bestreden - is het je eenmaal overkomen dan heb je daar de rest van je leven veel last van.
Een waar woord. Maar dat voel je pas als het te laat is. Vóór die tijd is het de gemiddelde "consument" te moeilijk, te abstract, en zal het zijn tijd wel duren.

Je bent ook geen burger meer, maar consument.

Door Anoniem (16:15): De pest is natuurlijk dat pinnen zo verrekte handig is - handiger dan elke keer met contant geld over straat moeten.
Ben ik niet met je eens. Dat wil zeggen, het is een inslagverschil. Ik zie met mijn pinpas over straat gaan als een risico. Veel 65+ers (ben ik nog lang niet, toevallig) zien dat ook zo. Wil je dat risico inperken dan heb je een tweede rekening nodig en moet je met internetbankieren gaan hannesen. Wil je je ook nog indekken tegen problemen bij de bank, heb je een derde rekening nodig bij een andere bank en heb je je risico weer verdubbeld. Rekeningen zijn niet meer gratis in Nederland. Worden zelfs steeds duurder (en kunnen dan ook weer minder).

Wat dat betreft is het veel makkelijker te bedenken wat je gaat doen, hoeveel geld je daarvoor nodig zal hebben, en dat dan in je portemonnee te steken. De rest, en je passen, laat je thuis. Mocht er iets misgaan dan heb je de schade vooraf ingeperkt. En je hebt geen last van uitvallende pinsystemen.

't Is net als die bonus kaart van de Albert Heijn. In het begin was iedereen recalcitrant en werden er nog wel eens passen uitgewisseld om de statistieken in de war te maken, maar daar hoor ik tegenwoordig niemand meer over.
Verschilletje met de bonuskaart is wel dat daar geen naam op hoeft. Doe dat met een pinpas en we hebben de eerste grote stap gezet.

Overigens is het ding uit mijn portemonnee verdwenen omdat ze nog maar bij één kassa van de tien contant aannemen. Dan ga ik wel bij een andere supermarkt in de rij staan. Is dat winnen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.