image

Mobiel betalen via NFC blijkt grote flop

dinsdag 4 juni 2013, 11:03 door Redactie, 6 reacties

Mobiel betalen is wereldwijd een groot succes, zolang het niet via Near Field Communication (NFC) gebeurt. Volgens marktvorser Gartner vindt er dit jaar voor 180 miljard euro aan mobiele betalingen plaats, een 44% toename ten opzichte van 2012. De komende jaren wordt elk jaar een groei van 35% verwacht. In 2017 zijn mobiele betalingen goed voor een bedrag van 550 miljard euro.

Het aantal mensen dat mobiel betaalt stijgt dit jaar met 45 miljoen, van 200 miljoen in 2012 naar 245 miljoen in 2013. Over vier jaar zijn dat er 450 miljoen, laat Gartner weten. Met name in Azië is mobiel betalen zeer populair.

NFC
Een techniek die zijn belofte vooralsnog niet lijkt waar te maken is Near Field Communications (NFC). De transactiewaarde voor de gehele
prognoseperiode is met meer dan 40% naar beneden bijgesteld, mede vanwege de teleurstellende uitrol van NFC-technologie en het feit dat sommige diensten, zoals Google Wallet en Isis, niet aanslaan.

Gartner voorspelt dat NFC slechts twee procent van alle transactiewaarde in 2013 zal vertegenwoordigen en over vier jaar bedraagt dat 5%. Vanaf 2016 wordt er wel met een toename rekening gehouden, aangezien dan het aantal apparaten met NFC en het aantal contactloze lezers zal toenemen.

Reacties (6)
04-06-2013, 11:05 door 0101
De redactie zou ook eens een artikeltje moeten doen, misschien aan het einde van het jaar, hoeveel van dit soort voorspellingen nou eigenlijk uitkomen.
04-06-2013, 11:24 door lucb1e
De meeste mensen hebben geen idee wat ik bedoel als ik NFC noem, en weten al helemaal niet dat veel telefoons dit tegenwoordig ondersteunen. Ook QR-codes schijnen nogal moeilijk te scannen zijn voor de meesten. Ik vraag me af welke vorm van "mobiel betalen" dan wel "zeer populair" is. En inderdaad wat @0101 zegt...
04-06-2013, 11:29 door Anoniem
NFC is, net als de uitrol van chipper en chipknip was, een volstrekt fantasieloze recht-op-en-neer betaaltoevoeging die geen USP waar kon maken zonder de klant zich bekochtvoelend achter te laten. Dit zegt iets over hoe de banken zich kunnen invoelen in de belevingswereld van hun klanten ("niet", maar dat wisten we al) en hoe graag de RFID-chip-industrie hun tjipjes willen slijten ("veel te graag", zie oa hoe ze wereldwijd de paspoorten onveiliger hebben gelobbied). Overigens, de meeste geldtransacties-per-mobiel vindt je op plaatsen waar mobiele telefonietorens de enige infrastructuur van betekenis zijn. Even nadenken en je weet waar. Wat zegt dit over deze analyse van analyseverkoper gartner?
04-06-2013, 11:40 door Anoniem
Snap het niet echt. Betalen via NFC wordt nauwelijks ergens ondersteund. Hier in Nederland lopen NET de eerste tests. Dus beetje voorbarige conclusie lijkt me.
04-06-2013, 12:06 door Ignitem
De consument zit niet te wachten op een potentieel risicovol betalingssysteem, waarbij je als er onterecht geld van je rekening wordt afgeschreven je zelf je onschuld moet gaan bewijzen. Banken zullen op termijn ongetwijfeld proberen de schuld bij de klant neer te leggen onder het mom van een onbeveiligde verbinding of compromitteerde mobiel. Vooralsnog is de pinpas veel veiliger voor de consument.
04-06-2013, 13:37 door Edwin Martin
Dus omdat het minder snel op gang komt dan ze eerder hadden gedacht is het een grote flop?

Wie bedenkt zo'n kop?

3D-printen blijkt grote flop. Drones blijken grote flop. Google Glass blijkt grote flop. Ik dacht twee jaar geleden dat het nu wel gemeengoed zijn zijn, maar mooi niet. Allemaal een grote flop, dus.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.