image

'Nederlander vertrouwt veiligheid internetbankieren'

woensdag 5 juni 2013, 12:56 door Redactie, 8 reacties

Nederlanders maken zich nauwelijks zorgen over hun offline en online veiligheid, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Unisys interviewde 517 Nederlanders aan de hand waarvan de Security Index werd opgesteld. Dit is een score voor de veiligheid gemeten op een schaal van nul tot 300. Nederland scoort hier 71 punten, het laagste niveau van bezorgdheid in de 12 onderzochte landen.

Het niveau is licht gedaald ten opzichte van 2012, toen stond de Security Index voor Nederland op 74 punten. Als het gaat om de nationale veiligheid maakt slechts 10% zich ernstig zorgen. 47% is helemaal niet bezorgd en 41% een beetje. Ook als het gaat om de kans op een gezondheidsepidemie maakt het overgrote deel van de bevolking (93%) zich geen zorgen.

Creditcardfraude
Het misbruik van pinpas of creditcard door anderen is iets waar Nederlanders zich het meeste zorgen over maken. 27% is hier ernstig bezorgd over, een twee procent stijging ten opzichte van vorig jaar. Ook het voldoen aan de financiële verplichtingen is niet iets waar de 517 ondervraagde Nederlands van wakker liggen. 86% maakt zich hier geen of nauwelijks zorgen over.

Internet
Een ander deel van het onderzoek ging over de veiligheidsbeleving op internet. 82% maakt zich geen of nauwelijks zorgen als het gaat om virussen en spamberichten. Het aantal mensen dat vertrouwen in internetbankieren en webshoppen heeft ligt nog hoger. Slechts 10% maakt zich hier zorgen over, terwijl 89% geen grote zorgen heeft.

Deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd wanneer ze denken dat er een nieuw internet komt met minder criminaliteit en meer veiligheid. 54% van de ondervraagde Nederlanders denkt dat dit nooit zal gebeuren, terwijl 29% denkt dat dit binnen 3 tot 5 jaar zal plaatsvinden.

Reacties (8)
05-06-2013, 13:53 door AcidBurn
Ignorance is a bliss
05-06-2013, 14:02 door Anoniem
Een onderzoek naar het 'veiligheidsgevoel' onder 517 personen is nauwelijks representatief te noemen voor de gehele bevolking, IMHO.
05-06-2013, 16:37 door musiman
@Anoniem 14:02

Wanneer deze groep van 517 personen goed is uitgekozen waardoor het een goede weerspiegeling is van onze NL maatschappij dan kan dit wel wat zeggen.

En ik vind het ronduit schokkend dat men zich zo veilig waant, terwijl er meer en meer gevaren op de loer liggen en criminelen proberen om de goedgelovige en zich veilig wanende burgers van hun centen of hun data te beroven.

Het wordt tijd dat er een nationale security awareness cursus wordt gegeven. :/
05-06-2013, 16:55 door Anoniem
Door musiman: En ik vind het ronduit schokkend dat men zich zo veilig waant,
Eh, de Nederlandse bevolking is enorm blase en gelooft het allemaal wel.

Er zijn ondertussen stapels aan faalprojecten min of meer stilletjes doorgedrukt waar dat een paar decennia geleden nog rellen zou hebben gegeven. De pasjeswetten bijvoorbeeld.

terwijl er meer en meer gevaren op de loer liggen en criminelen proberen om de goedgelovige en zich veilig wanende burgers van hun centen of hun data te beroven.
Waaronder politici en ambtenaren en bankiers en google en nog zo een hele trits.

Het wordt tijd dat er een nationale security awareness cursus wordt gegeven. :/
Nee. Jammer. Helaas. Zo werkt dat niet.

We zouden er op moeten kunnen vertrouwen dat het goed geregeld is. Dat het dit niet is, is aan te rekenen aan bankiers, politici, beleidsmakers, techneuten, en vooral ook beveiligers. Beveiligers zoals prinsmans en kaspersky die iedereen aan de internetpaspoorterij willen en tegelijkertijd de overheid een vrijbrief willen geven tot rotzooien in andermans computer.

Zeg maar precies het tegenovergestelde van beveiligen promoten.
05-06-2013, 21:03 door rob
Vreemde reacties. Vergeet niet dat het antwoorden van individuelen zijn - maak jij je voor je zelf *persoonlijk* zorgen om een van die zaken? Ik niet hoor. Ik lig er niet wakker van de security van mijn bank, noch over virussen of spam; nog over mijn pinpas...
Dat betekent overigens niet dat ik (of mijn medelanders?) security niet belangrijk vinden.
Je zorgen maken is toch een andere kwestie.
05-06-2013, 21:55 door Anoniem
Ik ben een keer bestolen, en een keer bijna. Beide in de tijd van de girobetaalkaarten. De handtekening daarop bleek in het geheel niet gecontroleerd te worden. Een authenticatie van niks. En nieuwe kaarten stak de postbode vrolijk half in half uit de brievenbus. Sinds Girotel en later internetbankieren is er nooit meer iets gebeurd. Daarmee zeg ik niet dat het niet kan, maar wel dat het pre-internetsysteem in ieder geval brakker was dan wat we nu hebben.
06-06-2013, 07:46 door N4ppy
Maakt u zich zorgen als uw creditcard wordt misbruikt?
Nee hoor is een keer gebeurt alles netjes en snel terug.

Maakt u zich zorgen over misbruik van uw telebankieren?
Nee hoor (nog niet) wordt allemaal netjes terug gestort.

Maakt u zich zorgen over de CIA van het bank systeem?
Ja de technische infrastructuur ligt er regelmatig uit, gevoelig voor DDoS, kostenreducties die ten kosten van de it gaan.

Het ligt maar helemaal aan de vragen. Maak ik met persoonlijk druk. Niet echt. Maakt the techneut in mij zich druk? Een beetje want het is verre van perfect
06-06-2013, 09:06 door lucb1e
Door AcidBurn: Ignorance is a bliss
Als wij als beveiligers en andere technici op deze website ons werk goed doen, zou het toch ook zo moeten zijn?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.