image

Superveilig Qubes OS krijgt Windows-ondersteuning

maandag 5 maart 2012, 13:34 door Redactie, 8 reacties

Bijna twee jaar sinds de aankondiging ondersteunt het superveilige Qubes OS eindelijk Windows. Qubes is een opensource besturingssysteem gebaseerd op Xen, X Window System en Linux, en kan de meeste Linux programma's draaien en nu ook Windows applicaties. Het besturingssysteem wordt ontwikkeld door de Poolse rootkit-expert Joanna Rutkowska, tevens oprichter van Invisible Things Lab.

Concessies
Hoewel Rutkowska al sinds de aankondiging in 2010 liet weten dat Qubes ook Windows zou ondersteunen, werd de ondersteuning steeds uitgesteld. Het probleem zat hem in de HMV ondersteuning die voor een Windows Virtual Machine nodig is. Daardoor zou het team van Rutkowska concessies aan de veiligheid moeten doen.

"We vonden het niets en daarom had Qubes lange tijde geen Windows-ondersteuning. Maar dat is nu veranderd, aangezien we net de eerste implementatie voor HVM-ondersteuning in Qubes hebben afgerond, zonder concessies aan de veiligheid te doen."

Virtual Machine
De code is echter nog niet openbaar en zoals het er nu naar uitziet, zal die pas na de Qubes 1.0 release verschijnen. "Zowel als een upgrade of als Qubes 2.0", besluit Rutkowska. Eén van de belangrijkste onderdelen van Qubes zijn de "disposable VMs". Het gaat hier om lichtgewicht virtual machines die binnen een seconde zijn gemaakt en gestart en hebben als enig doel het hosten van één applicatie, bijvoorbeeld een PDF-lezer of mediaspeler.

Reacties (8)
05-03-2012, 18:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-03-2012, 21:48 door NumesSanguis
Door Just4u: Dit vind ik weer zo iets onnozels. Bouw je je als ik het zo lees het veiligste systeem wat er is ga je er windows ondersteuning aan toe voegen.
Ik weet niet hoezeer het de veiligheid beïnvloed, maar als ze dit goed doen is dit alleen maar positief qua distributie naar het publiek. Mensen willen namelijk functionaliteit en op dit moment is er gewoon het meest voor Windows.
05-03-2012, 22:21 door Anoniem
ach ja leuk bedoeld,het is weer het zoveelste besturingsysteem wat opensource is.
Maar goed voor ieder wat wils.
Ik hou het op Linux wat ik zowel op de pc draai als op de laptop.
Mogelijk dat ik later een Imac neem en dan OSX erop draai,en de pc als hij op is op die manier vervang.
06-03-2012, 02:01 door Patio
Door NumesSanguis:
Door Just4u: Dit vind ik weer zo iets onnozels. Bouw je je als ik het zo lees het veiligste systeem wat er is ga je er windows ondersteuning aan toe voegen.
Ik weet niet hoezeer het de veiligheid beïnvloed, maar als ze dit goed doen is dit alleen maar positief qua distributie naar het publiek. Mensen willen namelijk functionaliteit en op dit moment is er gewoon het meest voor Windows.

Kwantiteit is niet noodzakelijk (kees meestal niet) gunstiger dan kwaliteit. Als je eenmaal met OSX hebt gewerkt is de kans dat je op Windows terug wil vallen bijzonder klein, durf ik te voorspellen.
06-03-2012, 07:59 door Anoniem
Meerdere malen geprobeerd met een mac te werken, maar nooit echt overtuigd geraakt, wsl omdat ik voor mijn werk alleen maar met microsoft producten werk.
Uw flash player, uw IE, chrome, ze werken allemaal al "sandboxed" maar er moeten zoveel gaten in gemaakt worden om enige functionaliteit te hebben, dat is met qubes net hetzelfde.
Windows heeft trouwens al "security by isolation" je moet gewoon de Integrity Levels gebruiken, maar het is gemakkelijker microsoft af te kraken natuurlijk.
06-03-2012, 08:37 door dutchfish
Ik denk dat disposable operating systemen de meest belangrijke ontwikkeling is die we de afgelopen 5 jaar hebben gezien.

Niet alleen op security vlak voor malware bestrijding en anti-harvesting, maar het geeft ook de mogelijkheid om efficiënt en simpel cloud based computing en distributed computing door de massa te laten gebruiken.

Platvorm onafhankelijk maakt het mogelijk snel en simpel emulaties on demand toe te passen.

Niet op de laatste plaats is het een uitstekende tool voor forensic science, waar het vooral toepassing zal gaan vinden in honeypot systemen.

Hoe groot ik ook een voorstander ben van Open Source systemen zoals Linux en BSD, juich ik het toe dat ook windows nu in Qubes ingang gaat vinden. Al was het maar voor gebruik als een honeypot system of voor het doen van financiële transacties.

Wegwerp VPN opstellingen en "tunneled virtual appliances" zijn weer een andere tak van sport, die ook onder Qubes, Xen en KVM steeds meer interesse krijgen.

Met dank aan de redactie dat er eindelijk meer aandacht komt voor wegwerp operating systemen, voorwaar een ondergeschoven kindje.

Mijn 2 centen.
06-03-2012, 11:48 door Anoniem
Grappig dutchfish.
Philips gebruikte voor zijn terminalsystem in 1983 al disposable OSsen. Zou dat werkelijk weer terugkomen?
07-03-2012, 10:57 door dutchfish
Door Anoniem: Grappig dutchfish.
Philips gebruikte voor zijn terminalsystem in 1983 al disposable OSsen. Zou dat werkelijk weer terugkomen?

Kan me niet herinneren dat dit een gevirtualiseerd platform was. Maar, corrigeer me maar .....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.