image

Kroes: spionage schaadt vertrouwen in cloud

donderdag 4 juli 2013, 15:00 door Redactie, 12 reacties

Er moet een Europese cloud komen die landen en bedrijven volledig kunnen vertrouwen, zo stelt Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale agenda. Volgens Kroes heeft de cloud grote voordelen, maar daarbij spelen efficiëntie via schaal en vertrouwen een essentiële rol. "Als clouddiensten niet kunnen schalen, worden ze duurder", aldus Kroes.

Ze geeft als voorbeeld individuele landen die onafhankelijk van elkaar aan een eigen, nationale cloud werken. "Dan gaat het voordeel verloren", merkt Kroes op. "Ambitie stopt niet bij de grens." Ze stelt dan ook dat er een hoofdrol voor de Europese Unie is weggelegd om schaal te creëren en samenwerking te bevorderen.

Vertrouwen
Het andere punt dat Kroes benadrukt is vertrouwen. "In sommige gevallen is het legitiem voor autoriteiten om tot zekere hoogte toegang tot online gegevens te krijgen; kinderbescherming en terrorisme zijn goede voorbeelden." Deze toegang moet volgens Kroes wel op transparante wetgeving zijn gebaseerd.

"Als bedrijven of overheden denken dat ze bespioneerd worden, hebben ze minder reden om de cloud te vertrouwen, en zijn het de cloudaanbieders die uiteindelijk de boot missen. Waarom zou je iemand anders betalen om je commerciële of andere geheimen te bewaren, als je vermoedt of weet dat ze tegen je wil in gedeeld worden."

Daarbij maakt het niet uit of het om een voordeur of achterdeur gaat, aldus Kroes. Vooral Amerikaanse providers zullen in dit geval de boot missen, zo merkt ze op. "Omdat zij vaak de grootste cloudaanbieders zijn."

Als Europese cloudgebruikers de Amerikaanse overheid of hun garanties niet kunnen vertrouwen, zullen deze gebruikers ook Amerikaanse cloudaanbieders niet vertrouwen. "Dat vermoed ik, en als ik gelijk heb, kan dit miljarden euro's gevolgen voor Amerikaanse bedrijven hebben."

Speelveld
Kroes stelt dat als zij een Amerikaanse cloudaanbieder was, ze door haar eigen overheid erg gefrustreerd zou zijn. "Ik heb hier geen agenda: ik ben voor open markten en kansen voor nieuwe digitale innovaties. En zelfs ik heb mijn bedenkingen of er wel een gelijkwaardig speelveld is als het op de cloud aankomt."

De vicevoorzitter sluit af door te stellen dat privacy niet alleen een fundamenteel recht is, maar ook een competitief voordeel kan zijn. Bedrijven die de privacy voorop stellen moeten volgens haar dan ook in de schijnwerpers stappen.

"De cloud heeft veel potentie, maar potentie is weinig waard in een omgeving van wantrouwen. Europese cloudgebruikers en Amerikaanse cloudaanbieders en beleidsmakers moeten daar zorgvuldig over nadenken."

Reacties (12)
04-07-2013, 15:29 door Anoniem
Kroes en co willen een gecontroleerd Europees intranet waarop je moet aanloggen met RFiD. Simpel. Neem de bergen documenten maar door. Denk vast na of je blogposts wel in lijn zijn met de EU normen en waarden, ook daar is aan gedacht door de technocraten.
04-07-2013, 15:33 door Anoniem
Mevrouw Kroes, het internet is zonder grenzen. Wolken kunnen overal naartoe drijven. Dus zoiets als een Europese cloud bestaat niet echt...of kan in werkelijkheid niet gerealiseerd worden zonder restricties tav het internetgebruik en de toegang tot bepaalde diensten. Daarnaast is het vertrouwen nu al weg.

Internetten = lopen op straat. Niet meer, niet minder. En iedereen kan u zien.

Dat is de status quo en meteen ook de toekomst. Kwestie van wennen...
04-07-2013, 15:37 door Anoniem
"In sommige gevallen is het legitiem voor autoriteiten om tot zekere hoogte toegang tot online gegevens te krijgen; kinderbescherming en terrorisme zijn goede voorbeelden."

En daar zijn ze weer, de algemene breekijzers om toegang te krijgen.

Deze toegang moet volgens Kroes wel op transparante wetgeving zijn gebaseerd.

Helaas is dat transparante een moeilijk iets voor politi(e)(ci) en veiligheidsdiensten.
04-07-2013, 16:03 door grizzler
ROTFL! Welk vertrouwen?

Zonder gekheid, heeft iemand werkelijk serieus gedacht dat in de cloud geparkeerd spul veilig was? Wat een naïviteit...
04-07-2013, 16:16 door Edwin Martin
Zolang de wetten in Europa veel strenger zijn dan in de USA, maak ik veel liever gebruik van een Europese cloud. Maar bestaan er wel Europese varianten van Amazon elastic cloud en Dropbox? Ik heb ze nog niet gezien. Ik ben het helemaal eens met Kroes.
04-07-2013, 17:25 door Anoniem
welke europese cloud?? jonges jonges jonges, een deel buzzwoorden en niemand die eigelijk weet wat 'de cloud' eigelijk is.

en mense krijge hier ook nog is voor betaald om deze buzzwoorden van de week in de juiste volgorde to zette.
04-07-2013, 18:39 door steve sh1t
Hoe kan Neelie Smit Peper Kroes (of hoe zij tegenwoordig ook mag heten) verstand hebben van clouds (voor zover een cloud überhaupt bestaat)?

Waarschijnlijk heeft deze wichelroedeloopster deze info weer van een waarzegger (Neelie gaat namelijk altijd eerst naar een astroloog voordat ze wat zegt).
04-07-2013, 19:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-07-2013, 21:35 door Edwin Martin
Wat een cynisme op dit forum. En domheid. Gelukkig is het mijn vak niet :-P

Of je cloud in Europa draait of in de USA maakt wel degelijk uit.
04-07-2013, 22:15 door steve sh1t
Door Edwin Martin: Wat een cynisme op dit forum. En domheid.

Wat versta jij dan onder cynisme en domheid in dit draadje?

Of je cloud in Europa draait of in de USA maakt wel degelijk uit.

Dat klopt, maar gebruik jij zelf Hyves (Nederlandse wetgeving) of Facebook (USA wetgeving)?
04-07-2013, 23:39 door Anoniem
haha, geweldig Edwin Martin;

'gelukkig is het mijn vak niet', hoe kan jij dan mogelijk zeggen dat hier hier om domheid gaat, je weet helemaal niet waarover het eigelijk gaat, wat je nog eens extra duidelijk maakst met je europa cloud an usa cloud.
07-07-2013, 14:24 door mvh69
Door Anoniem: haha, geweldig Edwin Martin;

'gelukkig is het mijn vak niet', hoe kan jij dan mogelijk zeggen dat hier hier om domheid gaat, je weet helemaal niet waarover het eigelijk gaat, wat je nog eens extra duidelijk maakst met je europa cloud an usa cloud.

Beste anoniem , omdat Edwin Martin verteld dat hij niet "in de IT zit" zou hij automatisch niks weten ?
Wat een onzin , er zijn meer dan genoeg hobbyisten die voldoende weten en kunnen.
Bovendien sla je een modder figuur door te beweren dat er geen verschil is tussen een cloud die in de USA of in Europa staat . In de USA valt het onder de amerikaanse wet en in europa onder de europese wet , dat moet vast heel moeilijk te begrijpen zijn voor je.
en niemand die eigelijk weet wat 'de cloud' eigelijk is.
En als je nog steeds niet begrijpt wat er onder cloud word verstaan dan moet je toch maar eens gaan proberen om dat te googlen.

veel succes
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.