image

Sekslijn-app jaagt Android-gebruikers op kosten

zaterdag 13 juli 2013, 15:04 door Redactie, 2 reacties

Een app die via Google Play wordt aangeboden blijkt Android-gebruikers onverwachts op hoge kosten te jagen. Het gaat om een Japanse sekslijn-app die slachtoffers verleidt om een specifiek telefoonnummer te bellen. De app laadt een website met een knop waarop 'Luister nu' verschijnt. Zodra de gebruiker op de knop tapt belt de Android telefoon-app een vooraf ingesteld telefoonnummer.

Dit is het nummer van een sekslijn waar de gebruiker verschillende verhalen kan kiezen. Nergens krijgt de gebruiker informatie te zien over eventuele kosten of wordt dit tijdens het 'gesprek' duidelijk gemaakt. De geladen website bevat wel een informatie-icoon, maar dit is lastig te vinden.

Rekening
Het informatie-icoon wijst naar de voorwaarden, waarin staat dat de gebruiker, ook als hij maar één keer belt, een jaarabonnement moet betalen. Belt de gebruiker voor de tweede keer de sekslijn, dan wordt er pas gewaarschuwd dat hij moet betalen. Volgens Daisuke Nakajima van McAfee gaat het om grote bedragen.

Als de gebruiker weigert te betalen wordt hij na een aantal weken door de sekslijn gebeld dat er nog een rekening openstaat en indien dit bedrag niet wordt voldaan er juridische stappen volgen. De apps worden wel door Google van Google Play verwijderd, maar steeds weten de fraudeurs nieuwe varianten te uploaden.

Reacties (2)
15-07-2013, 05:22 door Hans_US
Dit lijkt erg veel op colportage praktijken, verborgen voorwaarden en na een "foutje" al gelijk vast zitten aan een ongewenste dienst.
In hoeverre wordt je als Nederlander beschermd tegen dergelijke praktijken door NL / EU wetgeving?
15-07-2013, 08:15 door Anoniem
Dit is in principe geen malware .

In principe staat er in het verborgen info icoon wat de de consequenties zijn van het bellen naar deze app.

Dit is een val voor domme gebruikers .

Leuk artikel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.