image

Mozilla versleutelt Google voor Firefox-gebruikers

woensdag 21 maart 2012, 13:27 door Redactie, 7 reacties

Mozilla heeft stilletjes de versleutelde versie van Google voor Firefox-gebruikers als standaard ingeschakeld. Google is de standaard zoekmachine binnen de open source browser. Alle zoekopdrachten en resultaten werden standaard via HTTP verstuurd, waardoor internetproviders en netwerkaanbieders de inhoud konden bekijken. Mozilla heeft nu de HTTPS-versie van de zoekmachine ingeschakeld, zodat alle opdrachten en resultaten versleuteld zijn.

Privacy
"Dit is belangrijk voor een kwart van de internetgebruikers die met Firefox surfen, en zorgt voor grote verbeteringen in privacy en veiligheid", zegt privacyonderzoeker Christopher Soghoian. Hij merkt op dat overheden en providers die Deep Packet Inspection (DPI) gebruiken om de activiteiten van gebruikers te censureren en filteren, dit hierdoor niet meer kunnen doen.

Daarnaast voorkomt het ook het lekken van de zoekopdrachten via de "referrer header". Bij het klikken op een zoekresultaat, kan de geopende website zien via welke zoekopdracht de Google-gebruiker op de pagina belandde. Door het gebruik van HTTPS is dit ook afgeschermd.

Reacties (7)
21-03-2012, 14:42 door TorProject
Het mag dan wel 'stilletjes' gebeurd zijn, maar er is niemand die dit terug gaat draaien. HTTPS is alleen maar beter.
21-03-2012, 14:47 door Anoniem
Het doorgeven van een referrer gebeurt wel indien de link ook naar een HTTPS site verwijst. Van HTTPS naar HTTP zou die niet moeten gebeuren. De meeste browsers houden zich hieraan maar het is niet een garantie omdat dit afhankelijk is van hoe de maker van een internetbrowser dit heeft geïmplementeerd.

RFC2616 meldt "Clients SHOULD NOT include a Referer header field in a (non-secure) HTTP request if the referring page was transferred with a secure protocol."
http://tools.ietf.org/html/rfc2616#section-15.1.3
21-03-2012, 15:14 door Anoniem
Wat voor nut heeft het om https te gebruiken om je privacy te beschermen, als het https verkeer naar de grootste privacy schender van de wereld gaat?
21-03-2012, 18:01 door NumesSanguis
Door Anoniem: Wat voor nut heeft het om https te gebruiken om je privacy te beschermen, als het https verkeer naar de grootste privacy schender van de wereld gaat?
Dat lijkt me logisch, als er €10 van jou naar 1 ding gaat of dat er meerdere malen €10 naar verschillende dingen gaan, wat heb je liever?
21-03-2012, 22:28 door _Peterr
Draai al een tijdje met Firefox en de plugin HTTPS everywhere. Zelfs security.nl gaat automatisch over op volledig SSL naar https://secure.security.nl.

Dus voor mij geen wijziging maar zie het wel als positief. Al is het alleen maar om de DPI en overheden te stangen.
23-03-2012, 02:09 door Anoniem
Straks met TLS False Start en SPDY (Firefox 12 ?)
28-03-2012, 01:09 door Anoniem
kan me iemand zeggen wat ik moet doen want mijn hele google werkbalk bij Mozilla Firefox is verdwenen en ik heb gelezen dat google firefox 5 en hoger niet meer ondersteund..ik heb versie 11. Kan niet meer internetbankieren omdat er geen HTTPS meer verschijnt. ook de voor en terug pijl zijn verdwenen. heeft iemand een advies???
Ik werk nog met XP.
Heeft iemand een goed advies voor mij??? Liefst niet TE technisch wat zo een PC Techneut ben ik niet.HELP!!!

Groetjes,

Freek uit Gelderland
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.