image

Britse politie trekt telefoons vakantiegangers leeg

maandag 15 juli 2013, 13:40 door Redactie, 12 reacties

De Britse politie gebruikt anti-terrorismewetgeving om van duizenden onschuldige reizigers en vakantiegangers de telefoongegevens te downloaden, die vervolgens verder worden geanalyseerd. Dat meldt de Daily Telegraph. Politieagenten kunnen op vliegvelden, treinstations en havens willekeurige passagiers dwingen om hun telefoon af te staan, die vervolgens wordt leeg getrokken.

De wetgeving waaronder de dienders te werk gaan is zo breed, dat er geen 'redelijke verdenking' hoeft te zijn. Daarnaast kunnen de gedownloade gegevens worden bewaard 'zolang nodig' is. De gegevens bestaan uit gespreksgeschiedenis, adresboeken, foto's en met wie de persoon sms't en e-mailt. De inhoud van de berichten zou niet worden gedownload.

Elk jaar worden 60.000 mensen onder de terrorismewetgeving van 2000 'gestopt en gecontroleerd' als ze Groot-Brittannië betreden of terugkeren. Het is onbekend van hoeveel mensen de telefoon wordt geanalyseerd.

Volgens David Anderson, onderzoeker van terrorismewetgeving, is de maatregel een 'handige tool' in de strijd tegen terrorisme, maar moet het wel juist worden toegepast. Hoeveel terrorismegevallen er via de wet zijn voorkomen of opgelost is onbekend.

Reacties (12)
15-07-2013, 13:48 door Anoniem
Volgens mij is dat in strijd met Europese privacyregels en mensenrechtenverdragen.Maar zoals zo vaak trekt het VK zich hier geen ene reet van aan.De engelsen willen deel uitmaken vd EU,maar ondertussen eigenlijk doen en mogen doen wat de Amerikanen doen.Hoog tijd dat de EU de Britten dwingt een definitieve keus te maken:of je blijft bij de EU,maar dan hou je ook aan de Europese regels (ook die vd privacy),of je gaat uit de EU.
15-07-2013, 13:48 door Anoniem
Logisch ook. Als je niet weet waar je 'terroristen' moet zoeken, moet jan-met-de-pet die nooit iets fout deed, ook eraan geloven.

En wie denkt dat HTTPS-verkeer niet is af te luisteren, nou, die zou dit artikel moeten lezen: http://webwereld.nl/beveiliging/78518-amazon-plugin-luistert-https-verbinding-gebruikers-af
15-07-2013, 13:49 door Anoniem
"Handige tools" zijn niet waar we de politie mee vertrouwen. Het gaat er niet om of het "makkelijk" of "efficient" of wat dan ook is.

Noodzakelijk is wat telt. En ook nog of de inzet redelijk is, gezien vanuit de burger, niet vanuit de ambtenaar.

En dat is dit niet. En dus is dit slechte wetgeving. En een onderzoeker die geen benul heeft van wat'ie onderzoekt.
15-07-2013, 14:07 door Wonko
Eens zien of de 'ik heb niets te verbergen' persoontjes hier ook geen probleem mee hebben. Heb je net leuke vakantiekiekjes van je geliefde er op staan zijn die 5 minuten later 'eigendom' van de politie. Of stel dat je je kinderen naakt in een badje in de tuin hebt gekiekt. Word je ineens keihard opgepakt voor kinderporno. Maar ja...men heeft niets te verbergen dus zal daar geen problemen mee hebben.
En dit een 'handige tool' vinden betekent niet dat het dat is. Dan zou martelen ook handig kunnen zijn. Dan krijg je ook makkelijk de info die je wil.
15-07-2013, 14:25 door Anoniem
We hebben niets van de geschiedenis geleerd. Ongeloofelijk dat er tot op de dag vandaag burgers zijn die daadwerkelijk niets om hun privacy kunnen schelen. Dit zijn praktijken die stammen uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog. Het gaat is een keer mis, maar dan is het te laat.
15-07-2013, 15:30 door RickDeckardt
De natste droom van oud-KGB/-stasi. Ieder volk krijgt de leiders die ze verdient.
Leuk vergelijking hier, stasi vs nsa databases in dit geval: http://apps.opendatacity.de/stasi-vs-nsa/english.html
15-07-2013, 15:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-07-2013, 15:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-07-2013, 18:19 door Anoniem
Door Stoeprand: Ik wil niets meer met die overheid te maken hebben. Helemaal niets meer!
Succes gewenst.

Ik bedoel, je kan in Nederland geen stap legaal zetten zonder dat de overheid meekijkt. Nederland, het land zo vol regeltjes dat je niet mag schijten zonder schijtvergunning (en wel netjes het rioolrecht betalen!). Verhuizen? Melden! Verplicht! Iets bezitten, iets doen voor geld? Belasting betalen! En netjes op tijd alles opbiechten anders boete! Rondrijden in een auto? Al die papieren rompslomp is overheid. En gewoon over straat lopen? Verplicht een pasje meezeulen. Die je kan krijgen bij de overheid. Nemen ze ook gelijk je vingerafdrukken voor af, want vertrouwen doen ze de burger niet.

En dat is dan nog het openlijke deel. In het geniep, afluisteren, en zo verder. Wil je daar meer over weten, mag je gaan procederen, want een WoB-verzoek dat willigen ze niet zomaar in. Nee, ze gaan eerst redenen verzinnen waarom ze je die informatie niet gaan geven. Bijvoorbeeld omdat ze er een zooitje van gemaakt hebben. Kijk maar naar Haren, of de prestatierapporten CIOT. En zo verder.

Er gaat geen week voorbij of de overheid verzint wel iets nieuws, meestal een verbod of een verplichting. Regelmatig met een database. Meer werk voor een groep waar verder weinig tegenover staat. En regelmatig dus weer meer privacyrisico.


Begrijp me niet verkeerd: Ik snap je sentiment heel goed. Ik ben het er ook niet mee oneens. Een failliete overheid vol met corruptie en wanbestuur die nog geen gat in een natte krant kan slaan zelfs al functioneerde het wel zoals bedacht. Maar veel ruimte om je er aan te onttrekken heb je niet. Zelfs als je weg wil moet je eerst door de mallemolen.

Wat dat betreft wellicht een beter idee om een eigen staat op te richten. Maar zoiets doe je niet alleen, en hoe wil je waarborgen dat het alternatief er een minder groot zooitje van maakt?
15-07-2013, 20:31 door Anoniem
Door Anoniem: We hebben niets van de geschiedenis geleerd. Ongeloofelijk dat er tot op de dag vandaag burgers zijn die daadwerkelijk niets om hun privacy kunnen schelen. Dit zijn praktijken die stammen uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog. Het gaat is een keer mis, maar dan is het te laat.

De overheid weet dit donders goed, waarom denk je dat we op 4/5 mei de slachtoffers/bevrijding van de tweede wereldoorlog niet meer herdenken? En waarom denk je dat daar steeds meer kritiek op komt.
16-07-2013, 10:30 door spatieman
tijd dat onze fuhrers dit ook maar eens gaan doen bij alle bezoekers, lekker telefoon en laptop leeg trekken in naam van de veiligheid.
zal niet gebeuren, want onze overheid doet maar al te graag de broek naar onder richting de us.
hoewel, als het gebeurd, zullen die hamburgervreters gespaard worden...
16-07-2013, 12:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik bedoel, je kan in Nederland geen stap legaal zetten zonder dat de overheid meekijkt. Nederland, het land zo vol regeltjes dat je niet mag schijten zonder schijtvergunning (en wel netjes het rioolrecht betalen!). Verhuizen? Melden! Verplicht! Iets bezitten, iets doen voor geld? Belasting betalen! En netjes op tijd alles opbiechten anders boete! Rondrijden in een auto? Al die papieren rompslomp is overheid. En gewoon over straat lopen? Verplicht een pasje meezeulen. Die je kan krijgen bij de overheid. Nemen ze ook gelijk je vingerafdrukken voor af, want vertrouwen doen ze de burger niet.

Propaganda van de politie, in nederland is een toonplicht .... niet een identificatieplicht:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/vraag-en-antwoord/wat-is-de-identificatieplicht.html


Toonplicht of draagplicht

U heeft geen draagplicht, alleen een toonplicht. Omdat u het identiteitsbewijs verplicht moet kunnen tonen, betekent het in de praktijk dat u altijd een identiteitsbewijs bij u moet dragen. Het verschil tussen een draagplicht en een toonplicht is dat de politie bij een draagplicht bevoegd zou zijn u ook zonder reden aan te houden om uw identiteit te controleren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.