Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

CCleaner en IE?

25-07-2013, 16:34 door Anoniem, 14 reacties
Mijn kinderen hebben een pc met daarop WindowsXP.
Ze gebruiken IE als browser, en na het surfen heb ik hun aangeleerd om de browsergeschiedenis te verwijderen.

Nu krijg ik de vraag waarom vindt Cclenaer nog sporen van de browsersessies als we die hebben verwijderd binnen IE?

Nu weet ik dat weg niet altijd weg betekend maar enkel uit de index gaat, maar waarom heeft Microsoft dan een optie
dan niet doet wat het beloofd te doen?

Wie kan ons hier meer over vertellen?

Dank jullie wel.

Geer, Sandra en Willem.
Reacties (14)
27-07-2013, 15:31 door Spiff has left the building
De IE versie is IE8, neem ik aan?
Ik weet niet meer precies hoe IE8 precies in elkaar zit, maar in IE9 en IE10 heb je in de optie Browsegeschiedenis verwijderen de mogelijkheid een hele serie items aan te vinken en niet alles daarvan staat standaard aangevinkt.
Zou dat ook voor IE8 gelden, en is niet alles aangevinkt, dan valt er na verwijderen nog wat te vinden door CCleaner.
Onder Browsegeschiedenis verwijderen alles aanvinken dat verwijderd moet worden zou dat in principe moeten corrigeren.

Een mogelijke andere verklaring voor wat je beschrijft is dat de computer afgesloten wordt terwijl de actie Browsegeschiedenis verwijderen nog niet compleet is. Mogelijk vind je na opnieuw opstarten dan nog Browsegeschiedenis onderdelen bij analyse met CCleaner.

Een derde mogelijkheid is dat Browsegeschiedenis verwijderen door ándere (nog onbekende) oorzaak niet altijd goed functioneert.
27-07-2013, 16:16 door Anoniem
Vergeet in IE niet het eerste vinkje (helemaal bovenaan) weg te halen, anders blijven cookies en tijdelijke internetbestanden van favoriete websites bewaard.
Wellicht is dat de oorzaak, dat CCleaner die restanten nog tegenkomt.
27-07-2013, 19:30 door Anoniem
Er blijft browsergeschiedenis achter in elke browser cache ondanks het feit dat je de browser zo ingesteld hebt dat de brouwser niets mag bewaren. (de zgn porno knop) Kortom je moet zelf je brouwser caxhe af en toe leegmaken. Met Firefox verwijder ik zo elke dag z'n 15 Mb aan data.
27-07-2013, 20:03 door choi
Het zou handig zijn als je er ook bij verteld welke sporen CC nog vindt. Hoe dan ook, de ingebouwde opruimer van IE zal in geen geval de index.dat bestanden verwijderen. Mogelijk blijven ook de zgn LSO's (Flash cookies) staan maar daar ben ik niet zeker van.

Index.dat bestanden zijn caches van alle websites en zoekacties die sinds het in gebruik nemen van de computer zijn benaderd en uitgevoerd. Ook informatie over geopende bestanden staat hierin. Index.dat bestanden zijn niet zonder speciale software (z.a CCleaner) zichtbaar te maken en te verwijderen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Index.dat
27-07-2013, 20:53 door Anoniem
Vergeet niet dat, afhankelijk van de gebruikte instellingen, CCleaner ook allerlei temp-files van Windows zélf verwijderd.
Verder werken MS Windows & andere MS-producten vaak met een systeem waarbij een entry wordt gemarkeerd als verwijderd, in plaats van deze effectief te verwijderen. Dit is met name om verwijderde data / instellingen etc. te kunnen "herstellen," indien noodzakelijk.

Als ik zo onbeleefd mag zijn, WinXP icm IE8 wordt wereldwijd als een van de meest kwetsbare combinaties gezien, en ik zou je dan ook nadrukkelijk willen adviseren op z´n minst een tweede browser te installeren.
28-07-2013, 21:57 door Anoniem
CCleaner vindt nog sporen van de browsersessie omdat stukjes code van Windows het wissen van deze sporen blokkeert. Als je die stukjes code uit Windows opspoort en verwijdert, dan kan je de browsergeschiedenis pas echt verwijderen. Het is echter niet verstandig dit te proberen, omdat Windows onbruikbaar wordt als je het verkeerde stukje code verwijdert. Dan moet je Windows helemaal opnieuw installeren. Veel gemakkelijker is het om de gratis software Toolwiz-Time-Freeze te gebruiken. Je brengt dan met Toolwiz-Time-Freeze voordat je het internet opgaat Windows in de "Frozen"-mode. Na het internetten ga je terug naar "Normal"-mode, waardoor automatisch ook de browsergeschiedenis volledig wordt gewist.
29-07-2013, 09:03 door Spiff has left the building
In reactie op Anoniem, zo.28-7, 21:57 uur,

Over wat voor stukjes Windows code heb je het?
En hoe zou dat het wissen van browsergeschiedenis blokkeren?
Als zoiets werkelijk zou bestaan, dan nog is het verwijderen daarvan extreme overkill.
Het via de browser per opdracht of automatisch laten verwijderen van de browsergeschiedenis zal voor velen voldoende zijn, en wie de laatste spoortjes zoals de index.dat bestanden wil verwijderen kan daarvoor eenvoudig CCleaner gebruiken.
Wie een virtualisatie-programma zoals Toolwiz Time Freeze wil gebruiken kan dat uiteraard doen, maar voor enkel het hier genoemde doel lijkt dat me niet nodig wanneer simpel het opruimen met CCleaner daartoe voldoende is.
31-07-2013, 16:39 door Anoniem
@ Spiff van de bedoelde Anoniem

Bedankt voor je reactie op mijn post. Hopelijk beantwoordt onderstaande jou vragen.

Als je zelf wilt ontdekken over welke Windows code ik het heb, dan kun je het beste beginnen met precies nagaan welke bestanden Windows wijzigt na een sessie op internet, en waarom.

Extreme overkill?
Mag ik zelf beslissen wat ik wel of niet verwijder op mijn computer, of heeft Windows daarover het laatste woord?

Het gaat niet alleen over index.dat bestanden, maar ook o.a. over index[getalcode].dat bestanden, die ik bijvoorbeeld onder Windows 7 ben tegengekomen. Zelfs ook bestanden die vanwege speciale attributen onzichtbaar zijn en niet te wissen met een normale opdracht. Zulke bestanden kent CCleaner niet.

Toolwiz TimeFreeze krijgt niet voor niets goede recensies van o.a. deskundigen van CNET.
Met Toolwiz TimeFreeze wis je niet alleen de browsergeschiedenis volledig, maar ook eventuele malware die kinderen oplopen tijdens een internetsessie. En wie wil nou niet naast CCleaner de optimalere veiligheid voor de kinderen die Toolwiz TimeFreeze levert op internet?
31-07-2013, 17:57 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 16:39 uur:
Als je zelf wilt ontdekken over welke Windows code ik het heb, dan kun je het beste beginnen met precies nagaan welke bestanden Windows wijzigt na een sessie op internet, en waarom.
Dat laatste is vast wel uit te voeren, maar dat vertelt mij nog niet welke stukjes Windows code het wissen van die sporen zouden blokkeren, zoals jij stelde in je bericht van zo.28-7, 21:57 uur.
En dát was waarnaar ik vroeg: Over wat voor stukjes Windows code heb je het die volgens jou het wissen van browsergeschiedenis-sporen zouden blokkeren. Kun je dat aangeven dan is dat interessant, maar het gaat mij zelf veel te ver daar onderzoek naar uit te gaan voeren.

Door Anoniem, 16:39 uur:
Extreme overkill?
Mag ik zelf beslissen wat ik wel of niet verwijder op mijn computer, of heeft Windows daarover het laatste woord?
Uiteraard mag je zelf beslissen wat je wel of niet verwijdert op je computer.
Maar het lijkt me voor wie gangbare eisen stelt aan het verwijderen van browsergeschiedenis-sporen niet nodig om daartoe Toolwiz Time Freeze te gebruiken of om zelfs code uit Windows te gaan verwijderen om browsergeschiedenis-sporen te kunnen verwijderen. Vrijwel niemand stelt zúlke zware eisen aan het verwijderen van browsergeschiedenis-sporen, daarom noemde ik het verwijderen van Windows-code overkill en daarnaast het gebruik van Toolwiz Time Freeze eveneens niet nodig voor dat doel.
Maar stel jij veel zwaarder eisen aan het verwijderen van browsergeschiedenis-sporen dan wellicht de topicstarter en ikzelf, dan ben jij uiteraard volkomen vrij om Toolwiz Time Freeze te gebruiken of om zelfs code uit Windows te verwijderen.
31-07-2013, 20:01 door AdHd
ON TOPIC:
Beste Geer, Sandra en Willem,

Zoals hierboven al ter sprake wordt gebracht hangt dit samen met de gebruikte instellingen in IE, het feit dat Windows index-data vaak markeert als verwijderd in plaats van deze effectief te wissen (zoals je zelf ook al aangaf), dat het Windows OS zelf ook temp-files aanmaakt buiten IE om, en dat CCleaner allerlei extra log-files wist die gebruikt worden als er bijvoorbeeld problemen zijn met je systeem. Er wordt dus veel meer verwijderd dan alleen de user-history van IE.

Tot slot sluit ik me aan bij anoniem, zaterdag 27-7 om 20:53 dat de door jullie gebruikte combinatie van XP en IE8 niet optimaal is. Het installeren van een tweede browser (geen enkele is perfect maar FF en Chromium-browsers worden "in het wild" veel minder vaak aangevallen) en/of het installeren van een extra maatregel als Sandboxie (freeware) valt wel aan te bevelen.

MVG


OFF TOPIC:
Door Anoniem: Als je zelf wilt ontdekken over welke Windows code ik het heb, dan kun je het beste beginnen met precies nagaan welke bestanden Windows wijzigt na een sessie op internet, en waarom. ... Het gaat niet alleen over index.dat bestanden, maar ook o.a. over index[getalcode].dat bestanden, die ik bijvoorbeeld onder Windows 7 ben tegengekomen. Zelfs ook bestanden die vanwege speciale attributen onzichtbaar zijn en niet te wissen met een normale opdracht. Zulke bestanden kent CCleaner niet.
Sorry hoor, maar dat is zo ongeveer 111.1% onjuist, niet alleen kun je zelf wel degelijk deze files terugvinden en de inhoud ervan wissen met een klein beetje moeite, maar CCleaner herkent én wist deze files geheel en volledig in iedere Windows-versie. Tot daar aan toe is je reactie onjuist, maar het volgende stuit me echt tegen de borst:

Door Anoniem: Toolwiz TimeFreeze krijgt niet voor niets goede recensies van o.a. deskundigen van CNET.
Met Toolwiz TimeFreeze wis je niet alleen de browsergeschiedenis volledig, maar ook eventuele malware die kinderen oplopen tijdens een internetsessie. En wie wil nou niet naast CCleaner de optimalere veiligheid voor de kinderen die Toolwiz TimeFreeze levert op internet?
1] Affiliate toevallig? Naar mijn mening zit je precies op het randje van SPAM-posting.

2] Niet alleen kinderen zijn kwetsbaar voor malware en met zo'n instelling is het louter wachten totdat je hier terug komt om hulp te vragen bij super-duper-nieuwe-mega-malware die "zomaar door al je veiligheidslaagjes heen is gekomen."
Je zou niet de eerste zijn in ieder geval.

3] Er zijn voor zover mij bekend helemaal geen deskundigen actief op CNET, enkel marketeers.

4] Ik dacht al dat ik die naam eerder was tegengekomen. Toolwiz TimeFreeze (TTF) krijgt van de échte deskundigen namelijk behoorlijk slechte recensies, een kleine greep uit het aanbod volgt:
- TTF is geen virtualisatie, maar een programma dat slechts een kopie maakt van bepaalde Windows systeem-mappen.
- In de EULA van TTF wordt nadrukkelijk vermeld dat alles wat je met dit programma doet, gemonitord mag worden. In de volksmond noemt met dit ook wel spyware. Daar kan geen enkele soort cleaner tegenop natuurlijk. Dat dan weer wel.
- TTF beschermt op geen enkele manier tegen MBR-infecties c.q. rootkits.
- TTF wordt hooguit aangeraden om, bij gebrek aan beter en in combinatie met Sandboxie, nieuwe applicaties te testen in de thuisomgeving. Niet dat je daar veel aan hebt trouwens, aangezien er geen bruikbare log-files worden bijgehouden. Je kunt dus hooguit bepalen of iets al dan niet werkt op je systeem. Het biedt zeker geen afdoende bescherming tegen alle malware!!!
- Er heeft een Softpedia-Award op de homepage van Toolwiz gestaan die nooit is uitgereikt. Inmiddels is deze, na protest van Softpedia zelf, verwijderd. Niet dat Softpedia nou altijd zo'n betrouwbare bron is geweest, maar dat is geen reden om misbruik te maken van een merknaam.
- En dan laat ik alle bugs maar even in het midden...

Dit alles is héél wat anders dan veilig werken, verantwoordelijk programmeren of correct marketen IMHO, maar trek vooral zelf je conclusies met betrekking tot de betrouwbaarheid van Toolwiz.
Wel wil ik je oprecht en nadrukkelijk vragen om dit product echt helemaal NOOIT MEER aan te bevelen vanuit een privacy en/of security -standpunt aan derden.

Bij voorbaat dank!
01-08-2013, 08:47 door Acumen
Door Anoniem: Vergeet in IE niet het eerste vinkje (helemaal bovenaan) weg te halen, anders blijven cookies en tijdelijke internetbestanden van favoriete websites bewaard.
Wellicht is dat de oorzaak, dat CCleaner die restanten nog tegenkomt.
Gisteren zag ik bovenstaande reactie staan en dacht ik: "Mooi, opgelost.".
Dat denk ik overigens nog steeds en is tevens mijn eigen ervaring :-)
Ik ben benieuwd of de anonieme starter van dit topic dit kan en wil bevestigen.
01-08-2013, 09:40 door Anoniem
Mij bevalt het gebruik van TTF wel.
Ik gebruik het in combinatie met de gratis versie van "Windows 7 Firewall Control"
waarin ik de GUI van TTF op Disable heb gezet.
Enige nadeel is dat na de herstart van TTF de foutmelding komt
"onverwachte afsluiting systeem" maar of dat kwaad kan,
geen idee
16-08-2013, 19:13 door Anoniem
Van Anoniem, zondag 28 juli 2013, 21:57 uur
-------------------------------------------

@AdHd
-----

Met dank en plezier las ik jou reactie op mijn post.
Het verheugt mij dat je mijn post aangrijpt om jou negatieve emoties
(over ToolWiz TimeFreeze) de vrije loop te laten.

1] De behoefte van de topic-starter stel ik centraal
----------------------------------------------------

De topic-starter vraagt, waarom CCleaner nog sporen van de browsersessies
vindt als die al verwijderd zijn binnen IE.

Uit deze vraag blijkt de behoefte van de topic-starter naar functionaliteit
betreffende het betrouwbaar wissen van sporen van browsersessies.

ToolWiz TimeFreeze voldoet aan deze behoefte van de topic-starter,
omdat met het laten vallen van het cachebestand van de virtualisatie van
de Windows-partitie, ook sporen van browsersessies grondiger worden gewist.

2] Jou bewering dat de EULA van ToolWiz TimeFreeze nadrukkelijk vermeldt
------------------------------------------------------------------------
dat alles wat je met ToolWiz TimeFreeze doet, gemonitord mag worden,
--------------------------------------------------------------------
is onjuist. Hieronder de EULA van Toolwiz TimeFreeze v 2.1.0.0.
---------------------------------------------------------------

TOOLWIZ END USER SOFTWARE LICENSE AGREEMENT

BY CLICKING ON THE "Install" BUTTON, INSTALLING THE SOFTWARE, EXECUTING THE
SOFTWARE, OR OPENING THIS PACK AGE, YOU ARE CONSENTING TO BE BOUND BY AND ARE
BECOMING A PARTY TO THIS AGREEMENT. IF YOU DO NOT AGREE TO ALL OF THE TERMS
OF THIS AGREEMENT, DO NOT INSTALL OR EXECUTE THE SOFTWARE, OR CLICK THE "Cancel"
BUTTON, OR, IF APPLICABLE, DO NOT OPEN THIS PACKAGE.

THIS TOOLWIZ END USER SOFTWARE LICENSE AGREEMENT (the "License") is made between
you, the end user, and TOOLWIZ.

Toolwiz Timefreeze is a freeware. Any of you can use it freely, no matter for
Education, Home, Commercial or any other kind of customers.

1. Intellectual Property Protection. The Software, including its operation, code,
architecture and implementation, as well as the look and feel of the Software, are
the valuable intellectual property of TOOLWIZ. The Software is protected by United
States patents and copyright laws and international treaty provisions. This License
does not give you any intellectual property rights in the Software. Title and
related rights in the content accessed through the Software is the property of the
applicable content owner and is protected by applicable law. This License gives you
no rights to such content. You agree not to modify, translate, disassemble, decompile,
reverse engineer, create derivative works of, or make any other attempt by any means
to discover or obtain the source code for the Software.

2. NO WARRANTIES. THE SOFTWARE IS PROVIDED ON AN "AS IS" BASIS, WITHOUT EXPRESS,
IMPLIED OR STATUTORY WARRANTY OF ANY KIND, INCLUDING WITHOUT LIMITATION, ANY IMPLIED
WARRANTY OF MERCHANTABILITY, FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE, OR NON-INFRINGEMENT OF
THIRD-PARTY RIGHTS. THE ENTIRE RISK AS TO THE QUALITY AND PERFORMANCE SOFTWARE IS BORNE
BY YOU. SHOULD THE SOFTWARE PROVE DEFECTIVE IN ANY RESPECT, YOU, AND NOT TOOLWIZ OR ITS
RESELLERS ASSUME THE ENTIRE COST OF ANY SERVICE AND REPAIR AS WELL AS ANY DAMAGES,
INCLUDING LOSS OF DATA, WHICH OCCUR AS A RESULT. SOME JURISDICTIONS DO NOT ALLOW
EXCLUSIONS OF AN IMPLIED WARRANTY, SO THIS DISCLAIMER MAY NOT APPLY TO YOU.
NO TOOLWIZ AGENT OR EMPLOYEE IS AUTHORIZED TO MAKE ANY MODIFICATIONS, EXTENSIONS, OR
ADDITIONS TO THIS WARRANTY.

3. LIMITATION OF LIABILITY. UNDER NO CIRCUMSTANCES AND UNDER NO LEGAL THEORY, TORT,
CONTRACT, OR OTHERWISE, SHALL TOOLWIZ OR ITS RESELLERS BE LIABLE TO YOU OR ANY OTHER
PERSON FOR ANY INDIRECT, SPECIAL, INCIDENTAL, EXEMPLARY OR CONSEQUENTIAL DAMAGES OF
ANY CHARACTER, EVEN IF TOOLWIZ SHALL HAVE BEEN INFORMED OF THE POSSIBILITY OF SUCH
DAMAGES. IN NO EVENT SHALL TOOLWIZ'S TOTAL LIABILITY, WHETHER IN TORT, CONTRACT OR
OTHERWISE, ARISING OUT OF OR RELATING TO THIS LICENSE OR THE SOFTWARE EXCEED THE
AMOUNT PAID BY YOU FOR THE SOFTWARE (IF ANY), OR US$10, WHICHEVER IS GREATER. SOME
JURISDICTIONS DO NOT ALLOW THE EXCLUSION OR LIMITATION OF INCIDENTAL OR CONSEQUENTIAL
DAMAGES, SO THIS LIMITATION AND EXCLUSION MAY NOT APPLY TO YOU. TOOLWIZ IS NOT
RESPONSIBLE FOR ANY LIABILITY ARISING OUT OF CONTENT PROVIDED BY YOU OR A THIRD PARTY
THAT IS ACCESSED THROUGH THE SOFTWARE AND/OR ANY MATERIAL LINKED THROUGH SUCH CONTENT.

4. Termination. Without limiting any rights of TOOLWIZ, your license to use the Software
is terminated if you violate this License. Upon termination, you must destroy all copies
of the Software and related documentation.

5. General Provisions. This License is the exclusive agreement between you and TOOLWIZ
concerning the Software and supersedes any and all prior or contemporaneous oral or
written agreements, representations, negotiations or other dealings between you and
www.TOOLWIZ.com. This License will be governed by the laws of the State of California
applicable to contracts executed and performed entirely in California by residents of
that state. You agree that the Software will not be shipped, transferred or exported
into any country or used in any manner prohibited by the United States Export
Administration Act or any other export laws, restrictions or regulations.
If any part of this License is found to be void, unenforceable or invalid, it shall
not affect the other provisions of this License. This License can only be modified by
a writing signed by both parties. Failure by either party to enforce any provision of
this License will not be deemed a waiver of future enforcement of that or any other
provision.

Contact Toolwiz Team via James@toolwiz.com

3] Jou opmerking dat ToolWiz TimeFreeze op geen enkele manier beschermt tegen
-----------------------------------------------------------------------------
MBR-infecties c.q. rootkits, is zonder betekenis
------------------------------------------------

De behoefte van de topic-starter betreft het betrouwbaar wissen van sporen van
browsersessies, en ToolWiz TimeFreeze levert functionaliteit welke voor het
grondiger wissen van de sporen van browsersessies bruikbaar is.

Voor bescherming tegen MBR-infecties c.q. rootkits gebruik je antivirussoftware.

De functionaliteit van een tekst-editor is het verwerken van tekst, niet het bieden
van volledige bescherming tegen MBR-infecties c.q. rootkits.

De relevante functionaliteit van ToolWiz TimeFreeze in de context van deze thread
is het grondiger wissen van de sporen van browsersessies. Precies waar de topic-starter
behoefte aan heeft. Niet het bieden van volledige bescherming tegen MBR-infecties
c.q. rootkits.

ToolWiz TimeFreeze vormt pas een probleem met betrekking tot bescherming tegen
MBR-infecties c.q. rootkits, als het de functionaliteit van de aanwezige
antivirussoftware zou aantasten. En dat heb ik niet kunnen vaststellen.

Verder heb ik geen reden om te vermoeden dat de topic-starter geen
antivirussoftware gebruikt ter bescherming tegen MBR-infecties c.q. rootkits.

Dat ToolWiz TimeFreeze MBR-infecties c.q. rootkits doorlaat is in de
context van deze thread daarom irrelevant.

De door de topic-starter geinstalleerde antivirussoftware dient voor het
beschermen tegen MBR-infecties c.q. rootkits.

4] Je suggereert ten onrechte dat ik beweer dat ToolWiz TimeFreeze absolute bescherming
---------------------------------------------------------------------------------------
biedt tegen malware
-------------------

ToolWiz TimeFreeze geeft een optimalere bescherming tegen malware, omdat met het
cachebestand ook eventueel in dat cachebestand terechtgekomen malware wordt gewist.
Zonder dat cachebestand zou die malware direct in de echte Windows-partitie terecht
zijn gekomen.

Ik heb nooit beweerd dat ToolWiz TimeFreeze absolute bescherming geeft tegen alle
malware. Ik heb het over een optimalere bescherming tegen malware. En wie wil dat
nou niet?

5] Je beweert dat ToolWiz TimeFreeze vol zit met bugs en spyware
----------------------------------------------------------------

Ik ben geen bugs tegengekomen in ToolWiz TimeFreeze, terwijl mijn firewall en
antivirussoftware ook geen alarm slaan. Was dat wel zo, dan zou ik het zelf niet
gebruiken en het nooit aan anderen aanbevelen.

ToolWiz TimeFreeze bevalt mij prima. Probeer het zelf een keertje. Als jij ontdekt
dat ToolWiz TimeFreeze spyware is, dan vertrouw ik erop dat jij dat zult
melden, en aangeeft hoe iedereen die spyware kan ontmaskeren.

6] Je beschuldigt mij geheel ten onrechte van SPAMMEN
-----------------------------------------------------

Ik uit slechts mijn tevredenheid in het gebruik van ToolWiz TimeFreeze.
Jou beschuldiging dat ik aan het SPAMMEN ben werp ik ver van mij af.

7] Jou bewering dat Windows en CCleaner alle sporen wist is onjuist
-------------------------------------------------------------------

Iedereen kan dat ontdekken door precies na te gaan welke mutaties er plaatsvinden
op de Windows-partitie.

CCleaner wist alle sporen die het van Windows mag wissen.

Sporen die CCleaner onder Windows niet mag wissen worden bijvoorbeeld
bewaard in de verborgen bestanden:
c:\users\[gebruikersnaam]\ntuser.dat.log1
c:\users\[gebruikersnaam]\ntuser.dat.log2

CCleaner mag van Windows geen sporen wissen die opgeslagen worden in
zulke systeembestanden.

Ik heb alle door mij niet gebruikte functionaliteit van Windows op mijn computer
verwijderd, en zo de kwetsbaarheid voor malware sterk verminderd. Ik heb nog nooit een
besmetting geconstateerd op mijn computer.

Daarnaast gebruik ik zelfgeschreven software om alles te wissen wat voor mij overbodig is.
Elk halfjaar herinstalleer ik mijn computer, want absoluut vertrouwen dat er niets besmet
raakt doe ik niet.

Tip: Volg de forensische analyse van Runa op
https:\\blog.torproject.org\blog\forensic-analysis-tor-linux#comments
over sporen die je achterlaat op jou computer. Runa doet dit jaar
hetzelfde wat ik ook heb gedaan, namelijk nauwkeurig alle mutaties in bestanden in
kaart brengen. Het resultaat van de forensische analyse van Linux is al gepost,
de resultaten van Runa met Windows en OS X volgen later.

Je bewijst niemand een goede dienst door mensen in slaap te sussen over de vele sporen die
ze op hun computer achterlaten.

8] De vraag die de topic-starter stelt is, waarom CCleaner nog sporen van de browsersessies
-------------------------------------------------------------------------------------------
vindt als die al verwijderd zijn binnen IE
------------------------------------------

Mijn standpunt is dat sporen van browsersessies niet door Windows, noch door CCleaner
volledig worden gewist. Als iemand niet in staat is om zelf een programma te schrijven
om sporen beter te wissen, dan is het zinvol om een gemakkelijk en bestaand programma
te gebruiken dat de Windows-partitie virtualiseert.

Dit soort virtualisatie-software maakt het mogelijk, voor je het internet opgaat, de
Windows-partitie te bevriezen. Dat betekent dat alle schijfoperaties op de
Windows-partitie worden omgeleid naar een cachebestand. Alle operaties met bestanden
en registersleutels vinden gevirtualiseerd plaats, zodat de echte Windows-partitie
gevrijwaard blijft. ToolWiz TimeFreeze is zo'n virtualisatie-programma.

Na de internetsessie druk je de knop Stop Time Freeze in, en dan vraagt de tool je wat
er met de wijzigingen moet gebeuren die tijdens de internetsessie zijn opgeslagen in het
cachebestand. Je kunt de wijzigingen definitief laten vallen, waardoor ook de sporen van
de browsergeschiedenis worden gewist. Dit laatste raakt de kern van de vraag van de
topic-starter, namelijk het verwijderen van sporen van browsersessies.

Je houdt echter de controle over wat je wel of niet wist. Als je sommige bestanden uit
het cachebestand wilt behouden, dan doe je het volgende:
Je stopt een usb-stick in de computer terwijl de Windows-partitie nog
gevirtualiseerd is, daarna exporteer je alle bestanden die je wilt behouden naar de
usb-stick, je klikt op het icoontje voor het veilig verwijderen van de usb-stick,
je verwijdert de usb-stick, en pas dan laat je het cachebestand vallen.

Zo wis je na een internetsessie alles, behalve dat wat je wilt behouden. Dit geeft
je meer controle over wat je wel en niet na een internetsessie bewaart. Wat je wilt
bewaren staat op een usb-stick, al het andere is verwijderd met het cachebestand.

ToolWiz TimeFreeze is eenvoudig in gebruik, en in combinatie met CCleaner wis je je
sporen nog grondiger ermee. Omdat ik geen nadelen heb gevonden, is ToolWiz TimeFreeze
voor mij goed genoeg om anderen op het bestaan ervan te wijzen.

9] Jou verhaal over het incident tussen Softpedia en ToolWiz heb ik niet kunnen
-------------------------------------------------------------------------------
verifieren
----------

Als het waar is, dan is dat nog geen reden om ToolWiz in absolute zin af te
schieten. In elk bedrijf gaat er ooit wat fout. De verantwoordelijken bij ToolWiz
hebben hoop ik een passende straf ervoor gekregen. Zoiets is pas een probleem,
als de gehele bedrijfscultuur bij ToolWiz verrot is, en er niemand binnen het
bedrijf een correctie kan uitvoeren. Uit jou verhaal begrijp ik dat de door jou
genoemde Softpedia dwaling van ToolWiz is gecorrigeerd.

10] Je hebt kritiek op mijn instelling, omdat ik ToolWiz TimeFreeze noem.
-------------------------------------------------------------------------
Denk eens goed na over jou instelling
-------------------------------------

Werken met de absolute eenheden 0 en 1 is nuttig. De realiteit alleen maar kunnen
waarnemen in absolute concepten leidt tot tunnelvisie. Dan krijg je absurde en
in het ergste geval dodelijke overtuigingen zoals:
- Alle medewerkers van CNET zijn ondeskundig
- Alle Amerikanen zijn NSA-spionnen
- Alle beren zijn bruine beren
- Alle Polen zijn Zuid-Polen
- Bij de NS "De FYRA moet absoluut rijden", met absolute stilstand van alle FYRA
treinen tot gevolg
- Bij de NASA "De spaceshuttle moet absoluut starten", met verlies van schip en
bemanning tot gevolg.

Het denken in absolute concepten maakt jou blind voor de mogelijkheid, dat ik en
anderen goede ervaringen kunnen hebben met ToolWiz TimeFreeze, en dat die goede
ervaringen reeel kunnen zijn. Dus grijp je elke mogelijkheid aan om alles wat
knaagt aan jou absolute waarheid -in dit specifieke geval dat Toolwiz TimeFreeze
absoluut slecht is- af te kraken.

11] Samenvattend
----------------

Jouw opmerkingen neem ik serieus. Ze zijn voor mij echter geen reden om
geen gebruik te maken van ToolWiz TimeFreeze, omdat ik opnieuw vaststel
dat ToolWiz TimeFreeze wel bevalt. Mijn conclusie is, dat jou absolute
afwijzing van ToolWiz TimeFreeze gebaseerd is op onjuiste en verouderde info.
Jou post is voornamelijk schreeuwerige vorm met weinig betekenisvolle inhoud.
Je hebt zelf blijkbaar geen ervaring in het gebruik van ToolWiz TimeFreeze.

12] Toelichting op de samenvatting
----------------------------------

Dit betekent natuurlijk niet dat ik absoluut vertrouw op ToolWiz TimeFreeze, want
elke software bevat nog niet ontdekte bugs. Als ik alleen gebruik wens te
maken van absoluut betrouwbare software, en zou denken dat alle software die ik
gebruik absoluut betrouwbaar is, dan vorm ik een veiligheidsrisico.

Jou opmerkingen zijn gebaseerd op denken in absolute schema's.
Zo'n denkwijze blokkeert innovatie en werkt vooruitgang in onze economie tegen.
Het vormt een veiligheidsrisico, omdat het leidt tot het koesteren van ooit
gekozen absolute waarheden, en angst voor alles wat deze gekoesterde absolute
waarheden in twijfel trekt. Dat maakt blind en kwetsbaar voor onverwachte
bedreigingen. Ook onverwachte kansen worden daardoor niet gezien.

Het feit dat ik met deze post een door jou gekoesterde tot absolute waarheid
verheven overtuiging in twijfel trek, stuit jou enorm tegen de borst. Je wilt
niets liever dan dat ik op jou bevel zwijg.

Als jij het nodig acht om alarm te moeten slaan over het gebruik van bepaalde
software, kom dan met overtuigende argumenten, en niet met holle frasen.

Jij hebt pas een punt als jij overtuigend kunt aantonen dat ToolWiz TimeFreeze
de eindgebruiker bespioneert, of dat ToolWiz TimeFreeze de functionaliteit
van geinstalleerde antivirussoftware aantast, of dat het bugs bevat die zo
ernstig zijn dat ze de hardware en/of de gegevens op de computer onherstelbaar
kunnen beschadigen.

Zelf heb ik dit soort valkuilen niet kunnen vinden, maar wie weet heb jij zulke
valkuilen wel gevonden. Maar uit jou post blijkt dat niet.

FWIW: Ik waardeer dat je mij de mogelijkheid biedt om deze thread vanuit
jou perspectief te zien. Dat verbreedt ook mijn horizon.
16-08-2013, 19:16 door Anoniem
Van Anoniem, zondag 28 juli 2013, 21:57 uur
-------------------------------------------

@Spiff
------

Op mijn computer heb ik alle voor mij overbodige Windows code verwijderd.
Ook gebruik ik zelfgeschreven software om alle sporen die CCleaner van Windows niet
mag wissen te verwijderen. Nadeel van mijn software is, dat na gebruik ervan het
opstarten van Windows een paar minuten langer duurt. Voordeel is, dat na het
schoonmaken (dat hooguit een minuut duurt), Windows weer net zo snel is als na
een schone herinstallatie, terwijl ik niet opnieuw alle overbodige Windows code
moet verwijderen die na een herinstallatie weer aanwezig is.

Ik herinstalleer elk halfjaar mijn computer. Vroeger had ik twee keer per jaar een
snelle, schone installatie. Nu blijft mijn computer het hele jaar door snel.

Je begint met precies na te gaan wat voor jou overbodig is op jou computer,
om het daarna te verwijderen. Je krijgt dan een computer die helemaal is afgestemd
op jou wensen, waarover jij zoveel mogelijk de controle hebt, en niet Windows of
iets anders. Door al het overbodige te verwijderen wordt de computer ook minder
kwetsbaar voor malware.

Iedereen laat op de computer veel sporen na die Windows en CCleaner niet wissen.
Tip: Volg de forensische analyse van Runa op
https:\\blog.torproject.org\blog\forensic-analysis-tor-linux#comments
over sporen die je achterlaat op jou computer. Runa doet dit jaar
hetzelfde wat ik ook heb gedaan, namelijk nauwkeurig alle mutaties in bestanden in
kaart brengen. Het resultaat van de forensische analyse van Linux is al gepost,
de resultaten van Runa met Windows en OS X volgen later.

Als je nog dieper wilt graven, dan kan je het volgende gevaarlijke experiment doen.

Ik nam een oude computer welke desnoods kapot mocht gaan.
Ik installeerde Windows, en ging ermee online. Terwijl ik online was trok ik de
stekker eruit. Daarna wiste ik onder Linux een voor een elke map op de
Windows-partitie. Ik ontdekte soms dat een lege map niet gewist kon worden,
omdat er toch nog iets in zat.

Na een tijdje lukte het mij om onzichtbare bestanden in die lege mappen zichtbaar
te maken, te openen en te wissen. Maar praktisch nut had dat niet, omdat het leidde
tot de onjuiste melding dat mijn Windows een illegale kopie zou zijn.

Als je het hoe en waarom kunt doorgronden van bestanden die je zo vindt, dan
krijg je een veel dieper besef van hoe het operating system werkt. Je leert veel
meer van een computer die niet normaal is afgesloten. Je leert ook veel meer van
de chaotische uitvoer van een op hol geslagen computer, dan van een computer
die normaal functioneert.

Windows blokkeert het wissen van bestanden. Zo kan je niet zomaar alle bestanden wissen
in de map c:\users\[gebruikersnaam]\appdata\local\microsoft\windows\webcache omdat
het Windows-programma dllhost.exe dat niet toelaat.

Daarnaast sluit Windows 8 standaard een pc niet volledig af, maar brengt het
de Windows-kernel in een soort slaapstand. Zo maakt Windows 8 het grondig wissen
van sporen nog moeilijker.

Privacy is een grondrecht, en een belangrijke hoeksteen van onze democratie.
Verwerp je ieders privacy, dan verwerp je onze democratie, omdat iedereen dan
controleerbaar, manipuleerbaar, beheersbaar en stuurbaar wordt door degene die
alle informatie steelt.

Daarom, hoe meer sporen je wist, des te beter. Want wat je wist kan niet worden
gestolen. En als dat eenvoudig kan door virtualisatie van de Windows-partitie,
waarom zou je dat dan niet doen? Volgens mij is dat geen extreme overkill, maar
het nemen van verantwoordelijkheid voor jezelf en voor onze democratie.

Oud-president van Amerika Jimmy Carter merkte onlangs terecht op dat de
Amerikanen niet meer in een democratie leven. Dat is geen specifiek
informatie-technologisch-probleem, maar het algemene mondiale probleem van de
verdeling van grondstoffen. Informatie is een grondstof, net als graan,
drinkwater, zuurstof, koper, goud, enz.

Als zo'n grondstof het bezit wordt van 1 persoon, bedrijf, organisatie,
dienst of staat, dan doodt dat de democratie, omdat het exclusieve bezit
van een grondstof zoveel macht geeft, dat het meestal corrumpeert.

Ik heb het te druk om verder te posten op dit forum, maar ik hoop dat
deze post zinvol was. Deskundigen van Tor weten veel meer over
de sporen die je op je computer achterlaat dan ik. Voor vragen over
deze sporen kan je hun blog over forensische analyse volgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.