image

Virusscanner voor smartphone niet populair

maandag 12 augustus 2013, 13:18 door Redactie, 8 reacties

Een virusscanner op de desktop is inmiddels gemeengoed, maar als het op smartphones of tablets aankomt zijn veel consumenten niet bereid om een anti-virusprogramma te installeren of hiervoor te betalen. Dat meldt marktvorser Gartner. De afnemende verkoop van pc's gecombineerd met de weerstand om beveiligingssoftware voor mobiele platformen te gebruiken, creëert zowel uitdagingen als kansen.

Gartner schat dat ervaren consumenten met kennis van IT-apparatuur vijf of meer apparaten thuis hebben die met het internet verbonden zijn. Consumenten hebben over het algemeen alleen een virusscanner op hun laptops of desktops staan, terwijl tablets, smartphones en spelcomputers die met het internet verbonden zijn niet beschermd worden.

BYOD

Bring Your Own Device (BYOD) biedt echter de mogelijkheid voor beveiligingsaanbieders om hun virusscanners toch aan de man te brengen. Gartner voorspelt dat in 2015 30% van de selectiecriteria voor consumentenproducten gebaseerd zal zijn op de mogelijkheid om nieuwe mobiele platformen te beveiligen. Anti-virusbedrijven die door de teruglopende pc-markt inkomsten mislopen, kunnen die mogelijk mobiele platformen mogelijk compenseren.

"Het huidige veiligheidsbewustzijn en de impact op gebruikers van mobiele apparaten zal waarschijnlijk veranderen", zegt onderzoeksdirecteur Ruggero Contu. "Gartner verwacht date de aanvallen zich meer op mobiele platformen zullen richten naarmate ze populairder worden."

Dit zou er weer voor kunnen zorgen dat consumenten meer interesse in mobiele beveiligingssoftware krijgen. Het gaat dan voornamelijk om beveiligingssoftware waarmee consumenten meerdere computers en andere apparaten kunnen beveiligen.

Gratis

Toch zal de markt zoals die nu bestaat veranderen, wat ook impact voor anti-virusbedrijven heeft. "De voorkeur van consumenten voor online anti-virusproducten en de lage uitgaven aan mobiele beveiligingsproducten betekent dat beveiligingsaanbieders alternatieve methoden moeten gebruiken om inkomsten te genereren", merkt de marktvorser op.

Volgens Gartner is het niet verrassend dat de meeste consumenten voor gratis producten kiezen in de vorm van freeware of vooraf geïnstalleerde producten op de laptop of desktop.
Reacties (8)
12-08-2013, 13:45 door Anoniem
Ze maken het ook zo makkelijk om overal anti-virus op te installeren. Voor de spelcomputers heb ik nog nooit iets gezien in de winkel en voor niet alle soorten smartphone OS vind je iets in de bijbehorende officiele store.
12-08-2013, 15:05 door johanw
Die vooraf geinstalleerde rommel is gewoonlijk niet gratis maar een trialversie.
12-08-2013, 15:18 door Anoniem
Niet bereid ervoor te betalen!? Nou das dan heel dom.Een smartphone kost al gauw 500-700 euro.En die betaal je zelf,of je m nou los koopt of "krijgt" bij een duur abo.Een verzekering is ook prijzig en dekt meestal geen schade door cybercrime/hacking/malware.Dan is iets van 30 euro per jaar voor antivirus,antispyware en firewall toch niet teveel gevraagd? Je pc met een waarde van 500-700 bescherm je toch ook met een firewall en antivirus/antispyware combi? Ik heb zelfs mn simpele,relatief goedkope prepaid blackberry met antivirus beschermd,het is helaas nodig in deze tijd van hackers,malware en spyware.Vergeet niet dat malware besmetting van mobieltje naar pc of van pc naar mobieltje heel goed mogelijk is.Men heeft zn pc helemaal optimaal beveiligd en gaat dan surfen,mailen,chatten,betalen,bankieren via een onbeveiligd mobieltje,smartphone of geen smartphone,dat is niet smart! Er zijn btw ook nog combipakketten voor pc en smartphonebeveiliging.
12-08-2013, 21:45 door Paul1983
Ik vertrouw die Anti virus makers niet. ze hebben er profijt van als er virussen in omloop zijn. En daarom zou het me niets verbazen als deze 'beveiligingsbedrijfjes" zelf malware maken om er zo voor te zorgen dat mensen hun anti virus pakketten en apps kopen.
12-08-2013, 22:17 door Patje-RedFan
Ik heb daar meteen een AV opgezet, eerst avast mobile en nu al een 6tal maand gebruik ik TrustGo mobile als AV op mijn smartphone.
12-08-2013, 22:45 door Ignitem
Met een hand vol apps uit de officiële store en wat surfen op bekende sites is een virusscanner vrijwel overbodig.
12-08-2013, 23:45 door Anoniem
Alsog die paar scannertjes voor android daadwerkelijk een verschil maken. beetje opletten en zoveel mogelijk uit de appstore instaleren van bekende bronnen en rare apps of onbekende apps links laten liggen. beetje kijken naar de rechten wat een bepaalde app nodig heeft en je hebt al geen scanner meer nodig.

Natuurlijk met al het nieuws overal met malware op android platform worden de mensen goed bang gemaakt. Ik werk zelf in telecom gebeuren (reparatie bedrijf ) en ik heb vanaf de opkomst van android tot nu nog geen enkel toestel gezien waar duidelijke malware aanwezig was of de klant klachten had die veroorzaakt konden worden door malware
13-08-2013, 10:00 door Mysterio
Malware is echt nog niet zo'n probleem op Android. Een veel groter probleem is dat elke App toegang wil tot de meest persoonlijke gegevens en Ra mag weten naar wie het allemaal toegestuurd wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.