image

Security Tip van de Week: let op Facebookberichten buiten je eigen wall

maandag 19 augustus 2013, 11:23 door Tonny Roelofs, 4 reacties

In de Security Tip van de week geeft elke week een andere professional, expert, onderzoeker of lezer een security tip. Persoonlijke tips, variërend van het veilig configureren van Windows, een handige security tool of het juist instellen van een firewall, waarmee de tipgever zijn systeem, applicatie of netwerk veiliger maakt.

Heb jij ook een leuke, originele, maar bovenal goede security tip die niet mag ontbreken, stuur dan een mail naar redactie@security.nl.

Deze week de Security Tip van Tonny Roelofs

Ook al heb je je eigen privacy-instellingen op orde, let op als je buiten je eigen 'wall' post of reageert

Eerder gaf mijn collega Albert Kramer je al enkele tips over het optimaal gebruiken van de opties van Facebook om je gegevens te beschermen. Alle stappen doorlopen? Dan wil ik je nog een belangrijke tip meegeven: let goed op wat je post buiten je eigen 'wall', want de privacy-instellingen die je hebt ingesteld om je eigen gegevens te beschermen, gelden daar niet voor.

Regels

Facebook hanteert een aantal standaardinstellingen voor de posts die jij buiten je wall plaatst. Een aantal belangrijke feiten die je moet onthouden:

  • Als je post op de wall van iemand anders dan kun je niet de privacy van je bericht controleren. De zichtbaarheid hangt af van de instellingen van de wall waarop je post.

  • Als je het publiek van een bericht beperkt, zodat bepaalde vrienden de post niet kunnen zien, is dit niet altijd sluitend. Als iemand later berichten plaats met een tag naar een andere Facebook-gebruiker dan worden alle originele berichten zichtbaar voor die persoon.

  • Als je post of reageert op een uitnodiging voor een publiek evenement of een publieke pagina kan je de privacy-instellingen niet meer controleren. Het enige wat je nog kunt doen, is het bericht verbergen op je tijdlijn.

  • Als je een bericht zet op de pagina van een vriend wiens privacy-instelling staat op ‘vrienden van vrienden’, dan kunnen ook jouw vrienden in de ‘restricted’-lijst het bericht zien.

Dit betekent dat alles wat je in het openbaar of met vrienden van vrienden deelt, hetzij door je eigen instellingen of die van de ontvanger, kan worden weergegeven in de timeline van de mensen die je niet persé kent, als ‘restricted’ zijn aangemeld of eerder hebt ontvriend. Kortom, let op wat je post. Je wilt natuurlijk niet dat bijvoorbeeld een crimineel via deze weg gevoelige informatie van jou achterhaalt. Meer informatie over social media en veiligheid vind je op de blog van Trend Micro.

Tonny Roelofs is Country Manager Nederland bij Trend Micro

Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel van de auteur en reflecteert niet noodzakelijk de zienswijze van Security.NL.

Reacties (4)
19-08-2013, 12:47 door Skizmo
security tip van de week : maak geen gebruilk van bullshit-sites die jou niet respecteren.
20-08-2013, 20:14 door Anoniem
Security tip van de week: maak gewoon een afspraak met je kennissen op een terras. Zet de PC uit, verkoop je smartphone en ga bij iedereen die je kent iedere week een keer langs. Of spreek gewoon iemand aan als je op een terras zit, dan krijg je vanzelf vrienden en ga je je veel beter voelen.
20-08-2013, 22:36 door steve sh1t
Ik vind het toch wel iets triests hebben.... Al die volwassen mannen die Facebook e.d. gebruiken.
16-09-2013, 15:49 door Patio
Door steve sh1t: Ik vind het toch wel iets triests hebben.... Al die volwassen mannen die Facebook e.d. gebruiken.

Hetzelfde geldt voor volwassen vrouwen en kinderen. Facebook en Hyves zijn moderne manieren om aandacht te vragen. Vroeger kon je een ingezonden brief naar krant of tijdschrift sturen en maar hopen dat iemand in je doelgroep deze leest.

Nu bereik je letterlijk de hele wereld, althans de mensen die de ta(a)l(en) begrijpen waarin je schrijft. Ik zie een SocialeMediataal ontstaan ongeveer een iets uitgebreider dialect van SMS-taal.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.