image

NSA ontkent grootschalig aftappen Amerikanen

vrijdag 23 augustus 2013, 11:59 door Redactie, 7 reacties

Een bericht in de Wall Street Journal dat de NSA onbelemmerde toegang heeft tot 75% van al het Amerikaanse internetverkeer is niet waar, zo laat de Amerikaanse inlichtingendienst in een verklaring weten. Het is de tweede keer in korte tijd dat de NSA op de eigen website reageert op berichten in de media waarin het van grootschalige surveillance wordt beschuldigd.

De Amerikaanse krant baseerde zich op zowel huidige als voormalige overheidsfunctionarissen die beweerden dat de NSA een omvangrijk surveillancenetwerk heeft gebouwd om Amerikaans internetverkeer te kunnen onderscheppen. Het systeem zou driekwart van al het dataverkeer dekken, meer dan wat de autoriteiten in eerste instantie hadden aangegeven.

De programma's, met de codenamen Blarney, Fairview, Oakstar, Lithium en Stormbrew, zouden informatie bij grote telecomaanbieders verzamelen. Het filteren zou op tientallen locaties op belangrijke internetknooppunten in de Verenigde Staten plaatsvinden. Voorheen werd gedacht dat de NSA dit soort filterpraktijken alleen uitvoerde bij onderzeese kabels of op plekken waar buitenlandse kabels binnenkwamen.

Niet waar

"De NSA gaat niet door driekwart van de Amerikaanse online communicatie en heeft hier ook geen onbelemmerde toegang toe", zo stelt de inlichtingendienst op de eigen website. "Mediaberichten gebaseerd op het artikel van de Wall Street Journal over de buitenlandse inlichtingenactiviteiten van de NSA geven een onnauwkeurig en misleidend beeld." Zo zou geen 75% van alle Amerikaanse online communicatie worden gefilterd. "Dat is gewoon niet waar."

Daarnaast zou de assistentie van telecomproviders dezelfde zijn die al eerder als onderdeel van PRISM werd onthuld. Het verzamelen van de gegevens vindt plaats onder sectie 702 van de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA). Hierbij verkrijgt de NSA alleen informatie aan de hand van specifieke identifiers.

Privacy

Het gaat dan bijvoorbeeld om e-mailadressen en telefoonnummers die door niet-Amerikaanse personen worden gebruikt en waarvan wordt gedacht dat ze buitenlandse inlichtingen bezitten of ontvangen. Een speciale FISA-rechtbank zou erop toezien dat de privacy van Amerikanen hierbij niet wordt geschonden.

"Het verzamelen onder FISA sectie 702 is het belangrijkste wapen in het arsenaal van de NSA om terroristische dreigingen voor de Verenigde Staten en rond de wereld te detecteren, identificeren en te verstoren", zo besluit de inlichtingendienst.

Reacties (7)
23-08-2013, 15:23 door spatieman
en ik ontken dat lucht blauw is, en gras groen is..
23-08-2013, 17:48 door Anoniem
De NSA heeft helemaal gelijk ze hebben vrijwel absoluut recht om iedereen, lees wereld, af te luisteren. En anders wel een van de vele diensten die de VS "rijk" is.
23-08-2013, 17:54 door vimes
Ik denk dat de NSA gelijk heeft. Het zal meer in de buurt van 80% komen.
24-08-2013, 20:36 door Duck-man
Als de NSA niet instaat is 75% van het internet verkeer te filteren wat doen ze dan? Als je afluistert doe het dan goed en zorg er voor dat je alles kan afluisteren dat je dit daarna niet op grote schaal doet is een ander verhaal.
Of de NSA kost alleen maar geld en is weinig effectief of ze liegen dat ze barsten. Als het eerste waar is dan gelijk de kraan dicht als het tweede waar is ook gelijk de kraan dicht.

Is het eigenlijk technisch mogelijk een DDOS aanval op te zetten die de afluister servers plat legt? Zomaar een vraag ik zeg niet dat mensen dit moeten doen. Doe het vooral niet zou ik zeggen.
24-08-2013, 22:08 door Anoniem
Het is niet waar we kunnen helemaal geen 75% van het internet verkeer afluisteren, we kunnen 100% afluisteren.
25-08-2013, 10:17 door Anoniem
Een bericht in de Wall Street Journal dat de NSA onbelemmerde toegang heeft tot 75% van al het Amerikaanse internetverkeer is niet waar, zo laat de Amerikaanse inlichtingendienst in een verklaring weten.
Dat wil ik wel geloven. Maar, als ik het me goed herinner kunnen ze zelf de filters instellen.
26-08-2013, 16:01 door Anoniem
No.. We didn't do that.. Could be the CIA, Could be the FBI, Could be Homeland security.. Not us.. We do nothing..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.