image

"Proxy-jacht Brein bedreigt internetvrijheid"

woensdag 18 april 2012, 14:43 door Redactie, 14 reacties

Stichting Brein is de afgelopen dagen begonnen met het aanpakken van websites die als proxy voor torrentsite The Pirate Bay dienen, maar brengt daarmee de internetvrijheid in het gevaar. Daarvoor waarschuwt burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). De rechter oordeelde dat internetproviders Ziggo en XS4ALL hun abonnees geen toegang meer tot de website mogen geven. Via de verschillende proxies is het voor deze abonnees nog steeds mogelijk om de website te bezoeken.

"En terwijl Brein’s blokkade zich als een olievlek uitspreidt over het internet wordt de internetter de dupe. Hoeveel proxies er ook geblokkeerd worden, er zullen altijd nieuwe manieren worden gevonden om toch toegang te krijgen", laat BoF weten. De burgerrechtenbeweging is bang dat Brein providers straks zal dwingen om Deep Packet Inspection (DPI) toe te passen.

Voorstel
"Dat betekent dat jij, als internetter, bij voorbaat verdacht bent. Dat is buiten alle proporties en zou een grote inbreuk op je privacy zijn. En naast je privacy bedreigen de acties van Brein ook jouw recht op vrije toegang tot informatie", waarschuwt Bits of Freedom.

Door meer websites en proxies te blokkeren, zou het risico tot 'overblokkering' ontstaan, waardoor ook informatie waar geen auteursrecht van anderen op rust wordt geblokkeerd. De organisatie roept de Kamer op om snel met nieuwe voorstellen te komen die het mogelijk maken het auteursrecht te handhaven.

Reacties (14)
18-04-2012, 15:00 door Marius
Het blokkeren van TPB is slechts een zwakke vorm van symptoom bestreiding (maar wel legaal omdat het door de rechter is goedgekeurd). Overal op internet zijn legale en illegale versies te vinden waarvan wel of niet geld is afgedragen (de regels en verantwoordelijke organisatie kan dan per werelddeel varieeren wat het des te vermakelijker maakt).

Als Brein hun zin krijgt wordt vanwege illegale versies rondom geheel Nederland een hele grote muur gebouwd. Dit gaat niet werken en heeft zoals het artikel aankaart heel veel ongewenste bijeffecten..
18-04-2012, 15:10 door tegenlicht
Goed nieuws: http://webwereld.nl/nieuws/110219/rechter-verbiedt-oprekking-ex-parte-door-brein.html

Dus de proxies mogen blijven staan zolang ze maar niet TPB specifiek zijn.
18-04-2012, 15:28 door Anoniem
Door tegenlicht: Goed nieuws: http://webwereld.nl/nieuws/110219/rechter-verbiedt-oprekking-ex-parte-door-brein.html

Dus de proxies mogen blijven staan zolang ze maar niet TPB specifiek zijn.
Die uitslag is tijdelijk. Er komt waarschijnlijk een vervolg rechtzaak daar over. Dus juich niet te snel
18-04-2012, 17:13 door [Account Verwijderd]
Tim Kuik's zijn een symptoom, niet de oorzaak. De oplossing ligt in beschermende wetgeving voor de burger. Het is daarom schokkend dat het zo stil blijft in/rond de 2e Kamer wat betreft dit soort onderwerpen.

"Vrijheid" heeft raaklijnen met "privacy". Vergelijk jouw politieke partij maar eens, dan kan je een beetje inschatten wat je te wachten staat: http://www.privacybarometer.nl/ .
18-04-2012, 17:45 door SirDice
Door Rotsmoel: Tim Kuik's zijn een symptoom, niet de oorzaak. De oplossing ligt in beschermende wetgeving voor de burger. Het is daarom schokkend dat het zo stil blijft in/rond de 2e Kamer wat betreft dit soort onderwerpen.
In het geval van proxies (en eigenlijk ISPs ook) zijn er al op Europeesch niveau regels. Een ISP is niet verantwoordelijk voor wat er bij anderen gehost wordt. De blokkering van Ziggo en XS4ALL mag dus feitelijk al niet eens. Maar inderdaad, de politiek mag zich er wel eens een keertje mee bemoeien.
18-04-2012, 17:47 door Anoniem
De organisatie roept de Kamer op om snel met nieuwe voorstellen te komen die het mogelijk maken het auteursrecht te handhaven.
Hier gaat het dus al weer mis. Er moeten geen voorstellen komen om het huidge auterusrecht te handhaven, maar om het auteursrecht nu eindelijk eens grondig te herzien, en hierbij ook de belangen van de maatschappij als geheel mee te nemen. Dus niet alleen de belangen van een paar dinosauriers.

Versimpel het auteursrecht, en maak het niet overdraagbaar. De auteur is altijd de rechthebbende. Niet e.o.a. organisatie/bedrijf zoals emi, paramount of kluwer.
Dit zijn maar tussenpersonen en wederverkopers.
18-04-2012, 18:42 door [Account Verwijderd]
Door SirDice:
Door Rotsmoel: Tim Kuik's zijn een symptoom, niet de oorzaak. De oplossing ligt in beschermende wetgeving voor de burger. Het is daarom schokkend dat het zo stil blijft in/rond de 2e Kamer wat betreft dit soort onderwerpen.
In het geval van proxies (en eigenlijk ISPs ook) zijn er al op Europeesch niveau regels. Een ISP is niet verantwoordelijk voor wat er bij anderen gehost wordt. De blokkering van Ziggo en XS4ALL mag dus feitelijk al niet eens. Maar inderdaad, de politiek mag zich er wel eens een keertje mee bemoeien.
Klopt. Het is na het creeren van wetgeving afwachten hoe deze wordt geinterpreteerd door de Rechterlijke Macht. We zullen daarom de hele juridische wandelgang moeten afwachten totdat duidelijk wordt hoe bestaande wetgeving in de praktijk wordt uitgelegd. Ik, en ik denk ook veel meer mensen, verwachten van onze politieke leiders echter duidelijke standpunt innames waarvan we het over eens zijn dat die wel erg weinig van zich laten horen. Het laat zich raden waarom...
18-04-2012, 21:28 door Anoniem
Dat hele gedoe is simpel op te lossen, de cd's en dvd's aan een heel veel lagere prijs en er hoeft niet meer gedwonload te worden, ook de verkoop stijgt dan, dus de artiesten varen er ook wel bij.
19-04-2012, 08:49 door Anoniem
Ben ik de enigste die een misselijk gevoel krijgt bij het zien van de foto van Kuik?
19-04-2012, 09:18 door GroentjeBE
fucktimkuik.org
19-04-2012, 09:40 door Anoniem
Het nieuwe voorstel van Twitter om alleen de werkelijke uitvinder te laten beslissen over copyright en patentrechten is een fraaie.
Daarmee kan een heleboel ellende al voorkomen worden en staan patent trolls met lege handen.

Dan verder nog het business model veranderen, zodat mijn geld gewoon bij de artiest terecht komt ipv in de al volle zakken van de media industrie en dan gaat het de goede kant op.
19-04-2012, 10:43 door RickDeckardt
Even lachen: http://stichtingbre.in/ (protip: niet gelijk dichtklikken)
19-04-2012, 11:41 door Anoniem
De grondslag van het conflict is dat het vermarkten van ideeën en andere creatieve uitingen diametraal staat ten opzichte van de menselijke eigenschap om zaken waar men enthousiast over is te delen met anderen.
De creativiteit zelf komt immers voort uit dit zelfde enthousiasme!
24-04-2012, 00:14 door Anoniem
Het ergste van dit alles vind ik dat de handel met het 'buitenland' wordt geblokkeerd.
Tot voor kort kocht in mijn cd's en dvd's en nog enkele computer gerelateerde producten in Duitsland.
SInds kort staat er nu bij de cd's en dvd's dat er geen leveringen naar Nederland zullen plaatsvinden.
Hoezo vrije handel in Europa? Strookt dit wel met de richtlijnen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.