image

Onderzoeker: Congresleden weten niets van cybersecurity

maandag 23 april 2012, 18:04 door Redactie, 8 reacties

Amerikaanse Congresleden weten absoluut niets van cybersecurity en moeten daarom per direct stoppen met het maken van beleid dat invloed op anderen heeft. Dat zegt de bekende privacyonderzoeker Christopher Soghoian. Hij reageert op de Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA), die door twee Congresleden is voorgesteld. Verschillende burgerrechtenbewegingen hebben al gesteld dat de inhoud van de wet ervoor kan zorgen dat bedrijven vrijelijk informatie over hun klanten met de overheid mogen delen.

Soghoian wil niet in detail op de wet ingaan, maar een breder punt maken. "Het Congres weet absoluut niets van cybersecurity en heeft geen recht, totdat het meer weet, en door zelf een goed voorbeeld te geven, om hun wensen aan ons op te dringen." Uit analyse van de website van de twee Congresleden blijkt dat ze zelf hun zaakjes niet op orde hebben. Zo wordt er geen HTTPS gebruikt, iets wat eenvoudig is te implementeren.

Kennis
"Hier hebben we congresleden die niet eens de moeite hebben genomen om de IT-afdeling van het congres te vragen om hun website HTTPS te laten ondersteunen, laat staan dat ze het standaard gebruiken, die nu de rest vertellen dat we hun oordeel over het complexe onderwerp van cybersecurity moeten vertrouwen."

Ook tijdens het debat over de omstreden SOPA-wetgeving gingen sommige Congresleden er volgens Soghoian prat op dat ze geen technische kennis hebben, maar SOPA toch een goed idee vonden. "De wetgeving die ze voorstellen heeft geen legitimiteit en zal waarschijnlijk ineffectief zijn. Als het Congres denkt dat cybersecurity belangrijk is, zou het misschien eens het goede voorbeeld moeten geven."

Reacties (8)
23-04-2012, 18:19 door tegenlicht
Welkom in de werkelijkheid, waar de hoge piefen het voorhet zeggen hebben. En iemand die het voor het zeggen heeft beslist dus ook over het IT beleid. Binnen bedrijven beslist ook het management over het IT ondanks dat ze er de ballen verstand van hebben.
23-04-2012, 19:11 door Anoniem
(Technology is dominated by two types of people: those who understand what they don't manage, and those who manage what they don't understand.
23-04-2012, 19:22 door Anoniem
Om nog maar niet over rechters te spreken die weigeren kennis op te doen over ICT voordat ze een uitspraak doen. En geen grap: 'inbreken' op een router mag, het is immers volgens de rechters bij wet niet verboden om er zonder toestemming gebruik van te maken.

http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=bp7080&u_ljn=bp7080

Behalven dat volksvertegenwoordigers op pluche zitten en kunnen beslissen wat ze willen, geld dat ook voor rechters. Je zou verwachten dat je in een beschaafd land rechten hebt wat betreft volksvertegenwoordigers of rechters wie verplicht verstand van zaken moeten hebben over het onderwerp waarover ze voor miljoenen en generaties beslissen wat wel en niet goed is.
23-04-2012, 19:50 door golem
Conclusie van andere onderzoeker : privacyonderzoeker weet niks van politiek. :)
23-04-2012, 22:30 door Anoniem
Meer in de brede zin: vele bestuurders hebben geen (enkele) kaas gegeten van het aandachtsgebied waarvoor zij wetten en regels uitvaardigen. Nog deze week etaleerde de historicus Rutte zijn onwetendheid, nota bene op zijn vakgebied geschiedenis. Hij is geen uitzondering. Het is eigenlijk bijzonder dat allerhande lieden zonder een proeve van bekwaamheid op hun toekomstige vakgebied de scepter zwaaien. Als je iets simpels wilt doen zoals het besturen van een bromfiets, moet je een theoretisch- en praktijkexamen afleggen. Waarom is dit op bestuurlijk niveau niet het geval? Laat de potentiele kandidaten een examen afleggen, zodat duidelijk wordt of de persoon bekwaam is op het beoogde bestuurlijke terrein. Het voordelen zijn evident: de kans dat brokkenpiloten de zaak in de war sturen neemt (behoorlijk tot fors) af.
In de engere zin: dit idee geldt (ook in Nederland) voor bestuurders voor wie automatisering gelijk staat aan windows + microsoft office.
24-04-2012, 09:09 door Anoniem
Conclusie van een andere buitenstaander.

Goh wat verrassend. Ik ben geschokt pfft
24-04-2012, 09:17 door Anoniem
Jeetje.
Het zou toch niet zo zijn dat de mensen met het minst verstand van de materie hierover wel de beslissingen nemen???

Als b.v. de NS machinisten konden bepalen welke uitrusting de nieuwe sprinter moest hebben. Dan had dat ding WC's en een goed beschermd motorcompartiment gehad. NS management wilde echter geld besparen dus hebben we nu een sprinter zonder WC en is deze erg kwetsbaar voor extreem weer.

Welcome to the real world!
24-04-2012, 09:17 door Anoniem
Je hoeft niet slim te zijn om een hoge positie te bekleden en een hoop centen te verdienen. Het gaat er in deze wereld alleen om wie je kent.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.