image

"Fotowachtwoord helpt tegen wachtwoordmoeheid"

zaterdag 7 september 2013, 07:09 door Redactie, 3 reacties

Het fotowachtwoord van Windows 8 werd onlangs nog door een groep onderzoekers op de korrel genomen, maar volgens andere experts kan het een uitkomst zijn. In plaats van een woord bestaat het fotowachtwoord uit verschillende vormen die de gebruiker op een foto moet tekenen.

"Experimenteren op dit gebied is hoog nodig", zegt Daniel Palacio van authenticatieleverancier Authy. "We hebben wachtwoorden nu al bijna 20 jaar. Mensen zijn ze zat, maar er is geen echt goed alternatief."

Schoudersurfen

Vanuit een beveiligingsperspectief gezien zou het ook geen oplossing voor bedrijven zijn. Zo wordt Microsofts Active Directory niet ondersteund, de software waarmee gebruikers en computers op een Windows domeinnetwerk worden geauthenticeerd en geautoriseerd.

Daarnaast kunnen andere mensen eenvoudig de patronen zien als iemand probeert in te loggen. "Een zakelijke setting is de ergste plek voor een technologie die wordt gedwarsboomd door schoudersurfen", laat Chester Wisniewski van Sophos tegenover CSO Online weten. "Het zou eenvoudig zijn om toegang tot de computers van andere mensen te krijgen."

Tekeningen

Gebruikers moeten daarnaast leren om een sterk fotowachtwoord te maken, dat geen voorspelbaar patroon bevat, zoals het tekenen van links naar rechts of het kiezen van bepaalde interessante punten. Court Little van Solutionary deed een klein onderzoek met 11 foto's waar 7 mensen fotowachtwoorden van moesten maken.

Van de 50 getekende strepen bleek dat er 41 van links naar rechts gingen en van de 62 cirkels waren er 59 tegen de klok in getekend. "Het gebruik van bewegingen op een foto als een wachtwoord is een heel nieuwe technologie. Wie weet slaat het aan, maar op z'n minst hoeven we niet meer bang te zijn dat iemand ze opschrijft en onder z'n toetsenbord plakt."

Image

Reacties (3)
07-09-2013, 09:33 door Anoniem
Ik word vooral moe van het geroep dat wachtwoorden aan vervanging toe zijn en hoe ge-wel-dig deze of gene vervanging wel niet is, terwijl er altijd grotere gaten in de vervanging dan in het origineel zitten.
07-09-2013, 23:23 door Anoniemand
"Mensen zijn ze zat..." Er is een (grote) groep die er altijd al een broertje-dood aan heeft gehad (alleen enter is genoeg) maar om nou te zeggen dat (alle) mensen wachtwoorden zat zijn vind ik nogal erg kort door de bocht!
"Draw three gestures on your picture... Remember, the size, position, and direction of your gestures -- and the order in which you make them --" Nee, da's verrekte handig zeg! Dat gaan de 'just-enter-klikkertjes' vast massaal omarmen! Dwazen...
08-09-2013, 14:58 door Anoniem
Ik word moe van mensen die zeggen dat 'wachtwoordmoeheid' bestaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.