image

Yahoo krijgt 30.000 overheidsverzoeken om gebruikersdata

zaterdag 7 september 2013, 07:13 door Redactie, 5 reacties

Internetgigant Yahoo heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 30.000 verzoeken van overheidsdiensten in 17 verschillende landen gehad, zo blijkt het eerste transparantierapport dat het bedrijf publiceerde.

Het volgt daarmee in de voetstappen van Google, Facebook en Twitter die eerder al het aantal overheidsverzoeken inzichtelijk maakten. De 30.000 verzoeken die Yahoo ontving hadden betrekking op 63.000 accounts. In de meeste gevallen werden er door Yahoo gegevens overhandigd.

Het gaat zowel om de content van gebruikers, zoals de inhoud van e-mails, foto's op Flickr en andere geüploade of geplaatste content, alsmede non-content data, waaronder IP-adressen, locatie, inloggegevens, alternatieve e-mailadressen en e-mailheaders. De meeste verstrekte gegevens hebben betrekking op non-content data.

Verzoeken

De Amerikaanse overheidsdiensten waren voor de meeste verzoeken verantwoordelijk: 12.444 in totaal. Het gaat hier ook om zogeheten "national security requests". De verzoeken hadden op ruim 40.000 accounts betrekking. Op de tweede plek staat Duitsland met 4300 overheidsverzoeken voor 5300 gebruikersaccounts.

Nederland komt niet in het overzicht voor omdat Yahoo hier geen juridische entiteit is, waardoor het naar eigen zeggen niet via verplichte juridische processen kan worden gedwongen om gebruikersgegevens af te staan.

Image

Reacties (5)
07-09-2013, 15:04 door Anoniem
En China komt niet in het overzicht voor omdat dit soort verzoeken daar staatsgeheim is. Op dit moment zit er echter nog steeds een Chinese activist vast doordat Yahoo! gegevens had overhandigd, dus je kunt er wel vanuit gaan dat de Chinese overheid ook de nodige verzoeken zal doen.
07-09-2013, 23:33 door Anoniemand
...alsmede non-content data, waaronder IP-adressen, locatie, inloggegevens, alternatieve e-mailadressen en e-mailheaders. De meeste verstrekte gegevens hebben betrekking op non-content data.
Inloggegevens? Is dat de gebruikersnaam inclusief wachtwoord? Als-u-het-be-lieft U.S... (meeste verzoeken) Hmm, NL staat er niet bij...?!
08-09-2013, 08:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-09-2013, 13:21 door hx0r3z
Beter, je wilt niet weten hoeveel spam ik zie met @yahoo en allemaal van Meds(pills) en CC's(credit cards).
Dat ze die gastjes maar eens oppakken.
11-09-2013, 23:08 door Anoniemand
Door Peter V.: (08-09-2013, 08:57)
Dan raad ik je toch aan om het stuk helemaal te lezen. Onderaan staat waarom Nederland er niet bij staat:

Nederland komt niet in het overzicht voor omdat Yahoo hier geen juridische entiteit is, waardoor het naar eigen zeggen niet via verplichte juridische processen kan worden gedwongen om gebruikersgegevens af te staan.

Ok, daar heb ik i.d.d. enigzins overheen gelezen, maar toch blijf ik het vreemd vinden... In NL geen juridische entiteit maar in Duitsland en de UK wel? Hebben wij de boot gemist ofzo? Verder, "In de meeste gevallen werden er door Yahoo gegevens overhandigd." Misschien ook wel zonder verplichte juridische processen? U vraagt, wij draaien?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.