image

Voormalig NSA-baas: Gmail favoriet bij terroristen

maandag 16 september 2013, 09:33 door Redactie, 7 reacties

Google is met Gmail de favoriete e-mailprovider van terroristen, zo beweert de voormalig directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten NSA en CIA. Michael Hayden deed zijn uitspraak tijdens een educatief forum voor volwassenen dat gisteren in een kerk werd gehouden.

In zijn speech ging Hayden in op "de spanning tussen veiligheid en vrijheid." Zo verdedigde hij Sectie 702 van de Foreign Surveillance Intelligence Act (FISA), wat de juridische basis voor het PRISM-surveillanceprogramma van de NSA vormt.

Terroristen

Verder claimde de voormalig NSA-topman dat "Gmail de geprefereerde internetprovider van terroristen over de hele wereld is." Daarbij doelde hij waarschijnlijk op dienstenleverancier in plaats van ISP, aldus de Washington Post. Verder voegde Hayden toe: "ik denk niet dat je dat in een Google-advertentie zult zien, maar het is gratis, overal aanwezig, dus natuurlijk is het dat."

Op de vraag of de surveillance van de VS een slecht voorbeeld voor andere landen was, stelde Hayden dat het internet in de VS is uitgevonden en dat dit gedeeltelijk het handelen van de NSA rechtvaardigt. Als het web nog 500 jaar blijft bestaan zal de Verenigde Staten net zo worden herinnerd als de Romeinen voor hun wegen worden herinnerd, merkte hij op.

Anonimiteit

Als laatste hekelde Hayden ook nog de anonimiteit op internet. "Het probleem dat ik met het internet heb is dat het anoniem is." Dit zorgt ook binnen de Amerikaanse regering voor spanning. Tijdens de Arabische Lente financierde het Ministerie van Buitenlandse Zaken technologie om de anonimiteit van activisten te beschermen. "Dit is een lastig iets voor ons", stelde Hayden, die het internet verder met het Wilde Westen en Somalië vergeleek.

Reacties (7)
16-09-2013, 10:31 door Anoniem
Het bestrijden van anonimiteit als kerntaak van de NSA. Tsja.
Deze mensen hebben een dusdanig vertekend beeld van de werkelijkheid dat ik, zonder ironie, vind dat het grenst aan een psycho-sociale aandoening. Dat verdedig ik met plezier in het openbaar. Als Hayden me zoekt kan hij me via zijn oud-collega's vast wel vinden.
16-09-2013, 11:22 door Anoniem
En men denkt dat terroristen die ondekt hebben om document in plaatjes te verstoppen niet hun eigen alternatieve mail en berichten dienst hebben draaien?
16-09-2013, 11:31 door Mysterio
Op de vraag of de surveillance van de VS een slecht voorbeeld voor andere landen was, stelde Hayden dat het internet in de VS is uitgevonden en dat dit gedeeltelijk het handelen van de NSA rechtvaardigt. Als het web nog 500 jaar blijft bestaan zal de Verenigde Staten net zo worden herinnerd als de Romeinen voor hun wegen worden herinnerd, merkte hij op.
Dat het wegennetwerk blijkbaar uit Italië komt geeft de Italianen toch ook geen vrijbrief om de wegen wereldwijd te controleren? Ik hoop dat deze meneer beseft hoe arrogant en kortzichtig hij klinkt. IJdele hoop wellicht.

We herinneren de Romeinen niet alleen vanwege hun wegennet, maar ook vanwege hun drang om de wereld te onderwerpen en hun decadentie. (waaraan ze ten onder zijn gegaan) Pax Romana is misschien wel het ideaal voor de Amerikanen. De redenering gaat al aardig die kant op.
16-09-2013, 12:46 door Anoniem
Romeinen gingen niet onder aan decadentie maar aan demografie, nog een veel interessantere les voor US (en het Westen)
16-09-2013, 13:14 door Duck-man
@Mysterio. Mag ik er een schepje boven opdoen? Snelwegen zijn een uitvinding van de nazi's. Ik zie een verband.
Ik vraag mij af of G-mail wel echt favoriet is onder terroristen. Google is hof leverancier voor de NSA dan is het logische dat je in Google diensten het meeste vind. Voor dat Snoden een boekje open deed was al bekent dat je beter geen geheime informatie via G-mail moest versturen. En het gaat er niet om wat de meeste gebruiken maar wat de slimste (lees gevaarlijkste best voorbereide) gebruiken.
16-09-2013, 13:54 door Anoniem
"Google is met Gmail de favoriete e-mailprovider van terroristen, zo beweert de voormalig directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten NSA en CIA. Michael Hayden deed zijn uitspraak tijdens een educatief forum voor volwassenen dat gisteren in een kerk werd gehouden. "

Sure, terroristen die zich tegen Amerika keren communiceren het liefst via Amerikaanse diensten, waar Amerikaanse opsporings- en inlichtingendiensten toegang toe hadden. Was het Amerika overigens niet die stelde dat Al Qaeda zo moeilijk te traceren was omdat ze geen gebruik maken van moderne communicatie middelen om surveillance te ontlopen ?
16-09-2013, 14:37 door Anoniem
Door Mysterio:Ik hoop dat deze meneer beseft hoe arrogant en kortzichtig hij klinkt. IJdele hoop wellicht.

Deze meneer is niet meer zo belangrijk. Hij *was* baas van het NSA. Het is veel verontrustender als je kijkt naar wat voor een meneer er nu zit: http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/15/nsa-mind-keith-alexander-star-trek. En hoe gemakkelijk degenen die hem moeten controleren onder de indruk raken van zijn command centre.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.