image

Britse copyrightpolitie opent jacht op online piraterij

maandag 16 september 2013, 12:14 door Redactie, 8 reacties

In Groot-Brittannië is een nieuwe politie-eenheid actief geworden die de strijd aangaat met online piraterij en andere vormen van copyrightschending. De lancering van de Police Intellectual Property Crime Unit (PIPCU) werd opgeluisterd met de arrestatie van twee mannen die nagemaakte dvd's importeerden.

De geïmporteerde dvd-boxsets werden vervolgens als originele producten doorverkocht. Het ging om titels als Game of Thrones, CSI en Vampire Diaries. De twee mannen van 28 en 29 jaar zouden hiermee 40.000 pond hebben verdiend.

Aanpak

"Diefstal van intellectueel eigendom kost onze economie honderden miljoenen pond per jaar en bedreigt duizenden banen, en wanneer niet aangepakt kan het via nieuwe technologie een aantal van de creatiefste en productiefste industrieën vernietigen", zegt politiecommissaris Adrian Leppard.

De eenheid van 19 man heeft voor de komende twee jaar een budget van 2,56 miljoen pond. In die periode wordt er samen met andere partners aan een alomvattend politieantwoord gewerkt om de online schending van intellectueel eigendom aan te pakken.

Gedrag

Het onderzoeken en vervolgen van grootschalige overtreders zal een belangrijk onderdeel van de strategie van de PIPCU worden, alsmede het verstoren van online aanbieders. Ook zal de eenheid het online gedrag van webmasters, serviceproviders en consumenten door middel van educatie, preventie en handhaving willen gaan beïnvloeden.

Reacties (8)
16-09-2013, 12:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-09-2013, 13:43 door Anoniem
Lijkt me dat de IP-gerechtigden daar dan ZELF achter kunnen komen, waarna ze aangifte doen bij de politie...dit is een vorm van subsidie voor de IP-industrie.
16-09-2013, 14:34 door Anoniem
Zijn het enkel de spreiders van de torrents met illegale contect die strafbaar zijn ?

Of ook de mensen die het downloaden ?
16-09-2013, 14:40 door Anoniem
Door Viognier:
... bedreigt duizenden banen, en wanneer niet aangepakt kan het via nieuwe technologie een aantal van de creatiefste en productiefste industrieën vernietigen

Echt niet. http://arstechnica.com/tech-policy/2011/11/piracy-problems-us-copyright-industries-show-terrific-health/

En ook leuk om te lezen t.a.v. creatieviteit onmogelijk maken:
http://torrentfreak.com/mpaas-court-ordered-piracy-filter-censors-many-legitimate-files-130915/

Peter
16-09-2013, 14:42 door Anoniem
Volgens mij creëert het kopiëren van intellectueel eigendom alleen maar banen. Hoeveel mensen werken er onderhand wel niet bij MPAA/RIAA/BREIN, en nu weer PIPCU. En dan hebben we het nog niet eens over de miljoenen die deze instanties uitgeven waarmee ze de economie draaiende houden. En dat allemaal dankzij die "vervelende" downloaders.
16-09-2013, 16:06 door Mysterio
Ze hebben het over Game of Thrones van HBO. HBO vaart wel bij de enorme internationale bekendheid die deze serie heeft dankzij alle up- en downloaders. Zonder deze piraten zou het lang niet zo wereldwijd bekend staan en dankzij deze bekendheid kunnen ze de rechten om de serie te laten zien voor een flinke smak geld verkopen.

Ik geloof er geen bal van dat illegale downloads daadwerkelijk de industrie schaadt. Het publiek is namelijk veel groter en de echte fans kopen de DVD's of Blue Ray's ook wel. En als een titel veel geld in het laatje brengt is dat goed voor de hele industrie. Kijk maar naar hoe dat vijftig tinten grijs de hele boekenbranche uit het slop heeft getrokken.

Waar het scheef gaat is dat er inderdaad sprake is van auteursrecht. Dat recht moet je wel handhaven en respecteren. Echter zou de industrie beter kunnen reageren op een creatieve manier waardoor dit nieuwe platform wordt benut, in plaats van in de 'handhaven' kramp met dubieuze cijfers en overwerkte ambtenaren die onzin uitkramen. Je ziet hoe populair Spotify is en ik denk dat Netflix ook enorm gaat worden.

Het punt is namelijk niet dat mensen niet willen betalen voor goede spullen want de meerderheid vindt dat geen enkel probleem, als de toegankelijkheid maar net zo laagdrempelig blijft. De filmpjes van BREIN en kornuiten helpen niet echt daarbij.
16-09-2013, 18:00 door Anoniem
Tja,in Engeland is downloaden wel illegaal van copyright houdend content.
In Nederland niet,want we hebben geen download verbod.
Hier mag je gewoon voor eigen gebruikt nog steeds dingen downloaden met copyright.
Natuurlijk is Brein,en anderzijds tegen.
Het geen dat mensen illegaal downloaden is dat dingen gewoon te duur zijn in originele aanschaf.
Als de prijs lager zou liggen dan zijn mensen meer bereid te betalen voor de originele versie ervan.
Of ze betalen,voor Netflix of voor spotyfy premium gewoon iets.
Dat zijn goedkope alternatieven,en je kan dan voor een X bedrag per maand gewoon onbeperkt muziek downloaden,en afspelen op ieder apparaat.
Bij Netflix kan je al voor acht Euro per maand onbeperkt films kijken,documentaires kijken,en series.
Tja mits het geen er is wat je wil zien in hun database.
Idd,anders moet je maar wel downloaden wat je wil zien.
17-09-2013, 17:34 door Anoniem
Wilde gok: geen van de reacties komt van mensen die zelf wel eens iets van IP maken (een boek, muziek, software).

Of althans niet van mensen die daar hun brood mee verdienen.

Kijken of het nog zo'n onzin is als het om de eigen portemonnee gaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.