In de eerste helft van dit jaar is het aantal phishingaanvallen wereldwijd flink afgenomen, hoewel er in China een sterke stijging te zien was. Dat blijkt uit het halfjaarrapport van de Anti-Phishing Working Group (APWG). Tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar vonden er zo'n 73.000 phishingaanvallen plaats.
Veel minder dan de ruim 123.000 phishingaanvallen in de tweede helft van 2012. Bij de aanvallen werden zo'n 54.000 unieke domeinnamen gebruikt. Wederom minder dan de 90.000 domeinnamen die in de laatste zes maanden van vorig jaar voor phishingaanvallen werden ingezet.
De daling is vooral te danken aan minder incidenten bij hostingproviders. Het gaat hier om providers met shared hostingomgevingen. Hierbij worden meerdere websites op één server gehost. Een aanvaller die toegang tot de server weet te krijgen voorziet alle websites die daar worden gehost van phishingpagina's.
In de eerste helft van 2013 werden 115 van dit soort grootschalige inbraken gedetecteerd, wat tot 19.500 phishingaanvallen leidde. Dit komt neer op 27% van alle phishingaanvallen in deze periode. Toch is het nog altijd minder dan de piek van 2011, toen er 58.000 phishingaanvallen vanaf virtuele servers werden waargenomen.
Hoewel het aantal phishingaanvallen wereldwijd afneemt, was er volgens de APWG een "explosieve" toename in China zichtbaar. Volgens de organisatie komt dit door de steeds groter wordende middenklasse in China, die steeds vaker zich met e-commerce bezighoudt.
Van de 12.000 domeinnamen (malicious domains) die zelf door phishers werden geregistreerd, ging het in 8300 gevallen om een Chinese domeinnaam gericht op Chinese internetgebruikers. Chinese phishers zouden veel meer de voorkeur aan het registreren van domeinnamen geven dan andere phishers, die meer op gehackte domeinen en gecompromitteerde webservers vertrouwen.
In Nederland vonden er in de eerste helft van 2013 443 unieke phishingaanvallen plaats, waarbij 375 unieke domeinnamen werden gebruikt. 31 .NL domeinnamen werden door de phishers zelf geregistreerd. Nederlandse phishingsites zijn gemiddeld 35 minuten online voordat ze uit de lucht worden gehaald.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.